Destilovat se zde začalo již v roce 1880, byla to však spíše výroba ginu. Whisky je zde relativní novinkou, vyrabí se z ječmena, žita i kukuřice, destiluje se dvakrát (column-still a pot-still). Zraje v sudech po bourbonu. Na WB se o mém vzorku dočteme, že se jedná o single-grain, u jiné rye&malt Goldlys se tam však dočteme, že je to single malt, takže nevím, jak se tomu dá věřit, ale je to whisky pouze z obilí kromě sladového ječmene a z jedné palírny, takže by to single grain být měla, i když jinde jsem se dočetl třeba i blended grain a blend of grains a další výrazy, včetně pojmenování, které se do češtiny překládá asi jako "vylil jsem ji do záchoda"
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/25772 |
Web: | http://goldlys.be/ |
Barva: | |
Alkohol: | 46 % |
Velikost: | vzorek |
Naslepo: | ano |
Aroma: | nejdřív jsem si řekl, to je sladké... pak jsem si řekl: protože to je bourbon... pak jsem si řekl, to je ale kupodivu na bourbon dobré ...pak jsem si řekl, že já bych si vzorek bourbonu spíš nekoupil, takže by to byla single grain? A to už byl zásah. Má to samozřejmě umělohmotnému bourbonu blíže než nějakým našim běžným single maltkám, ale nevoní špatně. Vanilka, lehčí med. Vanilkově-banánové mlíčko v krabičce s brčkem. |
Chuť: | Silná, ostrá, kořeněná, na 46% celkově překvapivě velmi svérázná, nikoliv hořká. |
Dozvuk: | Sladký, vanilkový, mírně umělohmotný, ale není to taková hrůza, je to takový obilný průměr. No, což je ale všeobecný podprůměr... no, nerozmazávejme to. |
Shrnutí: | Pěkné seznámení s belgickou obilnou whiskou. Celou láhev nezvažuji, přece jenom mi to příliš připomíná bourbony, ale má charakter a hlavně chuťově umí, ani vůně mě kupodivu neodrazovala od napití. Takže chválím a jedním dechem ale dodávám, že si momentálně nevybavuji nikoho z našeho whisky fóra, komu bych ji doporučil |