v roce 2014 začala palírna Knockdhu s vydáváním nové řady anCnoc rašelinných NAS whisek. společným tématem k pojmenování jednotlivých lahví se stalo nářadí používané při těžbě a zpracování rašeliny. umělecké ztvárnění těchto pracovních nástrojů je vyvedeno i na etiketě. byly vydány tyto 4 lahve: rutter (11.0ppm), flaughter (14.8ppm), tushkar (15.0ppm) a cutter (20.5ppm). vzorky (díky Petře) prvních dvou zmíněných jsem podrobil srovnání mezi sebou a se základní 12 letou verzí anCnoc.
nakyslé ovoce. citron. hodně podobné základní dvanáctce. trávovitost. tady je jód poznat už od začátku, ale v umírněné podobě a slaběji než u rutteru, je jen tak v pozadí. dále dřevo, kdoule (b.2/3)
Chuť:
nejvíce dřevo. pak se přidává kouř, jehličky a zvláštní "nahořklost", která mi teda není moc příjemná. až takový svíravý pocit, popel. (b.1/4)
Dozvuk:
dlouhý, sladší kouř bez hořkosti, tady je to už OK (b.1/2)
Shrnutí:
v trojboji zvítězil rutter. v porovnání s dvanáctkou je to tak na stejno. u obou mé potěšení z vůně každopádně překonává chuťové vjemy. hořkost se mi nelíbí (b.0/1)