ZPĚT



Recenze:

Láhev: Tullibardine Port Finish
Autor: Hunter
WB
Aroma: Při první ochutnávce byla vůně hodně zvláštní, víc než do portského mi přišla rašelinová, navíc lehce sýrová až tvarůžková. Při druhé ochutnávce byla nasládlejší, jemnější, hřejivě kořenitá. Sýr ustoupil, dojem se zlepšil. Po tvarůžkách jako by se slehla zem.
Chuť: Chuťově je naprosto v pohodě, vliv portského už je tu zřejmější (oproti vůni). Zprvu dost sladká, lehce kořenitá, skořicová, postupně vysychá, ale i v dochuti je to směs sladkého a suchosti, příjemně štiplavá.
Shrnutí: První mé setkání s palírnou Tullibardine dopadlo velmi pozitivně, pošmákl jsem si, navíc tahle lahvinka přidává i punc originality svým trochu zvláštním projevem v aroma. Sladké vyznění v chuti je příjemné. Po přechutnání jsem upravil body z 84 na 85. Mít ji celou lahev, nezlobil bych se. Dobře to Króča vybral.
Body: 85

Láhev: Tullibardine Port Finish
Autor: Króča
WB
Aroma: první přičichnutí nabízí solené arašídy, posléze se objevují náznaky vína, lehce rašelina a zemitost.. časem mírně sládne a jinak působí vcelku suchým dojem
Chuť: zprvu nasládlá, posléze dává najevo jakousi kouřovitost a stále suchá
Dozvuk: lehce dřevěný, mírně slaný (opět ty arašídy), nezralé broskve a kouř..taky pěkně hřeje
Shrnutí: vcelu zvláštní a neotřelá whisky.. představoval jsem si ji kvůli tomu portskému jinak (ovoce, sladkost atd).. vliv sudů po portském mi ihned připomněl styl, který se projevoval u Ballechin Port Finish.. suchost se mi tady líbí a moje zmínky o kouřovitosti nebo rašelině prosím nebrat, jako nějaký silný a dominantní prvek, ale spíše jako takový jemný a nenásilný podkres.. v rámci degu jsem obodoval 83+ a zařadil ji na třetí místo.. obecně bych ji viděl jako pěkný nadprůměr a jsem s tímto nákupem spokojený, což je myslím to nedůležitější ;)

Láhev: Tullibardine Port Finish
Autor: Nethar
WB
Aroma: Zvláštní vůně, směs voňavek a jakési nasmrádlosti. Odmyslím-li si nějaké to výjimečné PX, tak mi většinou víc voní a chutná portské než sherry, ale u těch whisek jim jak se zdá často zanechává tuhlenctu "nasmrádlost", což nemusí být na škodu, to já jenom že jsem všímavý :-) Upečený chléb.
Chuť: Šmakuje mi, ostřejší.
Dozvuk: Sladký dozvuk, dlouze zůstává.
Shrnutí: Ona "nasmrádlost" (zní to možná negativně, ale nemyslím to tak) je svérázná a těžko se mi po vzorku odhaduje, jestli bych si na ni zvykl a miloval ji nebo by mi nakonec lezla na nervy. To nám prozradí Króča, až láhev vyprázdní :-)


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.