ZPĚT



Recenze:

Láhev: BenRiach 18 yo Gaja Barolo
Autor: Hunter
WB
Aroma: Pomerančová kůra, broskvová marmeláda, sud po vínu se projevuje hřejivou vůní s kořením (skořice), k tomu lehce čokoláda a špetka anýzu.
Chuť: Hřejivě kořenitá, skořicová, nasládlá, v dochuti pak přechází ze sladší do suchého stylu podobnému sherry.
Shrnutí: Tahle whisky je velmi zajímavá, prodělala u mě nejzvláštnější vývoj co se bodů týče, jaký jsem kdy zaznamenal. Původně na první ochutnávce jsem ji hodnotil 83b a byl jsem celkem zklamaný, říkal jsem si, co ten Jerry na ní viděl. Při dalších přechutnávkách už body oscilovaly někde mezi 85-86b, no a nakonec jsem asi při čtvrtém přechutnání na 88. Samotného by mě zajímalo, čím je to způsobeno, může to být ve mně (nálada, kondice čichových a chuťových buněk, ovlivnit to může i jídlo, pití před degustací a další faktory…), může se jednat taky o klasické „propití se“ k nějaké lahvi, tj. že jí přijdeme na chuť až po delším čase,což asi většina z vás už poznala, a napadá mě taky další vysvětlení. Obecně se u whisky stává, že jak v lahvi ubývá, kvalita nám zpravidla klesá, u vín to ale bývá i jinak, některá velká červená vína se potřebují „nadechnout“, otevřít, proto se také dekantují, aby se ukázaly v plné kondici, a tak přemýšlím, jestli i tato whisky, zrající v sudu po takovém víně, nemůže právě takovým pro whisky opačným vývojem procházet. To znamená jak jí v lahvi ubývá, je lepší a lepší. Momentálně mám v lahvi ještě asi 1/3 obsahu. Zažili jste něco podobného u nějaké jiné whisky? Mě se to stalo teprve podruhé, ale je to zajímavé a vrtá mi to hlavou. Je mi jasné, že kdybych měl z této whisky jen jeden vzorek, asi bych jí dost ukřivdil, což ukázalo i určitou slabinu bodového hodnocení whisky (zváště u vzorků). Stává se to, naštěstí ne často, ale i jako zastánce bodového hodnocení musím uznat, že čas od času může být bodová odchylka hodně významná. Bodovat samozřejmě nepřestanu, ale musím objektivně uznat, že k takovým výkyvům může dojít. Ovšem jedním dechem dodávám, že k takové politováníhodné události u mě dochází maximálně jednou za deset let… ;)
Body: 88

Láhev: BenRiach 18 yo Gaja Barolo
Autor: J.K.Ch
Aroma: Sladká, medová, těsto, víno, anýz, kukuřice.
Chuť: Výrazně méně sladká, než bych dle vůně očekával, určitě máta skoro až zubní pasta.
Dozvuk: Sušší, ale svěží a ovocný se sladkými pomeranči a jemnou hořkostí, která je vlastní pomerančové kůře a která se také slabě projevuje. Doznívání mentolové zubní pasty. A lehké náznaky dřeva.
Shrnutí: Výborná whisky, zajímavá a hodně svá whisky. Bohužel cena je velmi vysoká, ale to nás nemusí trápit neboť už je téměř nedostupná.
Body: 84

Láhev: BenRiach 18 yo Gaja Barolo
Autor: Nethar
WB
Aroma: Krásné výrazné aroma, sladké ovoce, čokoláda, leštěnka na nábytek, koření, marcipán, vůně nové kožené peněženky. Postupně přechází do nedozrálých vlašských ořechů. Docela na nos štípe, ale jinak paráda.
Chuť: Tohle je dost ostrých 46%, agresivní, nasládlá.
Dozvuk: Štiplavý, čili papričky, dřevitost.
Shrnutí: Opět pěkný kousek ze VII. degustace Bratrstva rašeliny. Výborně to rozjede ve vůni, ale zbytkem už si u mě pohoršila.

Láhev: BenRiach 18 yo Gaja Barolo
Autor: sandrider
WB
Aroma: sladká, karamel, skořice, švestky
Chuť: sladká, kořeněná - hřebíček, lehce skořice
Dozvuk: středně dlouhý, pomeranče, dřevo


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.