ZPĚT



Recenze:

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Anonymous
Aroma: Kouř a rašelina v pozadí nějaké kyselejší ovoce.
Chuť: Těžký kouř a rašelina přechází v ovocnou suchost.
Dozvuk: Velmi dlouhý,suchý a ovocný, v pozadí cítím i malinko dřevitost.
Shrnutí: Kouř a rašelina,myslím spíše rašelina.Zprvu těžká a potom velmi suchá a to všechno se mísí s ovocem. :)

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Cyra
Aroma: Kouř, zároveň ale jemnější a pestřejší paleta vůní oproti Ardbegu 10y. Ten kouř je zde spíše uzenina, než tabákový dým.
Chuť: Poprvé mě trochu překvapila svou uzeností. Je opravdu hodně kouřová. Rozhodně mi v tomto nepřipadá jemnější než Ardbeb 10y. Ale je více členitá, stejně jako ve vůni má o něco pestřejší paletu chutí. Je více do slana. Méně ovocná, citrusová. I zde je vanilka. Nepatrně med, maso. Pepřová, trochu nahořklá
Dozvuk: Do slana s drobnou nasládlostí. Jinak kouř, rašelina, pepř. Na konci, stejně jako u jiných podobných kousků, zůstane desinfekce, minerál.
Shrnutí: Je dobrá. Při polknutí se tam mihne hodně zajímavý tón, možná je to ten med s uzeným masem a vanilkou, ALE - podobný Ardbeg 10y mi sedí mnohem víc a když k tomu připočítám cenu – za cenu 0,7l Lagavulinu mám 1l Ardbegu, je jasné čemu dám přednost. Nic to nemění na tom, že je to výborná whisky, kterou si jednou určitě rád připomenu.

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Hunter
Aroma: Vůně je sytá a pestrá, od vařené švestky po karamelky, se závanem kouře z doutníků.
Chuť: Suchá chuť zpočátku vyrovnává sladkost charakteru sherry, později se vynořují olejové, trávové a slané tóny.
Shrnutí: Lagavulin 16 YO je suchá, kouřová whisky se silným rašelinným charakterem.
Body: 90

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: J.K.Ch
Aroma: Propolis, včelí vosk, kouř, dřevo a přezrálá švestka.
Chuť: Nasládlost (palmový cukr), rašelinka, opět přezrálé švestky a jemně soli. Propolis má však výpadek a objeví se až v dozvuku.
Dozvuk: Je dlouhý. Dominuje kouř a dezinfekce, ale ne ta přísně medikální a moderní jako má Laphroaig, ale starší, domáčtější a klasičtější: jodisol a propolis.
Shrnutí: Co více psát než je v úvodním textu recenze. Prostě ji miluji.
Body: 90

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Kiwi
Aroma: [u]Bez vody:[/u] Uzenina, vzapeti vystupuje kour a troska morskeho vanku

[u]4 kapky vody:[/u] Uzenina a kouř hodně ustupují do pozadí – jakoby zmírnění až zabití aromatu, ale mořský vánek jakoby stále okolo jemně plul
Shrnutí: Chutove asi trosku malinke zklamani, vune totiz nabizi mnohem vic. S vodou se whisky celkově stává více amatér-friendly a ztrácí se výrazný Islay charakter

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Lakus
Aroma: Kouř a mírná dezinfekce, při zahřátí se zvýrazní ovocná vůně, jakoby nasolená jablka. Moc příjemné a zajímavé, opravdu mě baví tuto whisky čmuchat.
Chuť: Překvapivě jemná a nenásilná. Obláček kouře. Sušené ovoce.
Dozvuk: Dozvuk ohně, taková ta vůně, co vám zůstane na oblečení po táboráku... Postupně se ale ztrácí a sládne, nicméně stále s pocitem mírné slanosti.
Shrnutí: Vynikající kousek, ke kterému se zcela jistě rád vrátím. To aroma je opravdu úchvatné, následující celková jemnost je překvapivá, ale rozhodně není záporem. Lagavulin je sice jemný, rozhodně ale ne nevýrazný.

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Mille
Aroma: kouřová, nasladlá, ovocná
Chuť: kouřová, sladce smetanová
Dozvuk: Dlouhý, plný, kouřový
Shrnutí: krásný kousek Islay rašeliny

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Radek
Aroma: rašelina a v pozadí decentně vykukuje poctivě vydezinfikovaný krvavý pomeranč. Tak tahle vůně je naprosto dokonalá
Chuť: Po čichových orgiích kterých jsem si bohatě dopřál začínám ochutnávat a zde se dostavuje obrovské zklamání, neboť zjišťujil že Lagavulin je přes svoje majestátní aroma lehounký jako vánek a chuť se někde ztratila v překladu. Rašelina, ale lehounká jak pírko.
Shrnutí: Tahle whisky je pro mě osobně velkým zklamáním, ohromující aroma (možná nejskvostnější co jsem kdy čuchal) a nevýrazná chuť. Jelikož jsem zastáncem teorie že whisky se má pít a ne čichat, jdou body u mě nekompromisně dolů. Já kdysi už někde Lagavulin pil, a měl jsem z něj stejnej dojem jako tentokrát, dokonce jsem si tehdy myslel jestli třeba v láhvi neni něco úplně jinýho...
Body: 82

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Rescue
Aroma: Sladké, lehce uzené, ovocné - cítím tam Glenmorangie Original 10y
Chuť: Plná, sladká rašelina, kouř, příjemná slanost
Dozvuk: Dlouhý, bohatý, sladko-slaný závěr
Shrnutí: Velmi příjemná, bohatá whisky v Islay stylu.

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Shargard
Aroma: bez vody: Po prvním přičichnutí jsem byl velice zklamán, protože jsem čekal docela něco jiného. Nevýraznost a uzavřenost - tady je něco špatně. No říkal jsem si, že mi asi dali jiný vzorek. Pak mi ale došlo, že mám v místnosti otevřené okno a hojně větrám. Whisky byla celkem podchlazená . Uvedl jsem ji do správné teploty a tady už bylo vše v pořádku.

sladkost, kouř, koření, trochu jód, lehká ovocnost

s vodou: všechno se krásně zvýrazní a to je přesně to co chceme
Chuť: bez vody: sladkost ale taková hutnější - jako čerstvý ovocný sirup, koření, rašelina, kouř, krapet slanosti

s vodou: chuť se dostává o level výš. ne že by se nějak zněnila ale má daleko příjemnější a výraznější charakter. Plus vystupuje slanost a dub
Dozvuk: bez vody: suchý, pikantní, kouřový a rašelina

s vodou: přidává se lehká slanost a dub
Shrnutí: Po úvodní nepříjemnosti s oknem se vše rychle urovnalo a já si mohl naplno užít tuhle whisky. Postupem času je ve sklence lepší a lepší. Tohle by se dalo pít pořád. Poměrně návyková a výborná záležitost. Tohle je lahev, kterou si s radostí koupíte znovu a znovu a ...
Body: 89

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Torrez
Aroma: Mocně kouř, vystupuje alkohol.
Chuť: Krásná zemitost, hladivá.
Dozvuk: Delší, kouřově doznívá, lehká sladovost.
Shrnutí: Výborné Islay, jen mě překvapila vystupující chlastovitost ve vůni, ale chuť vše napravuje. :handgestures-thumbup:

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Walter
WOL
Aroma: Uzený kouř, propolis, vlašské ořechy s medem, sherry, skryté tóny zralého jižního ovoce, ale také rašelina, jód.
Chuť: Plná, delikátní, přesto nabídka vjemů oproti vůni je poněkud střídmější; uzený kouř, rašelina, sherry, sušené ovoce (převážně švestky), dřevo, nepatrně i čerstvá tráva a jemná slanost.
Dozvuk: Dlouhý. Uzený kouř, rašelina, posléze také propolis, jemná dezinfekce, slanost.
Shrnutí: Pamatuji si, že po prvním ochutnání mě přepadlo lehké zklamání. To bylo dáno velkým očekáváním. Krásná vůně, relativně silná. Zpočátku jsem váhal, jestli mám příliš přemýšlet nad vším, co cítím, nebo se nechat trošku unést a moc nekoumat. Nakonec jsem zvolil druhou variantu (ach ano, ta úleva...). Jak už z výše popsaného vyplývá, aroma je výraznější než sama chuť. Každopádně tím nechci říci, že se mi tato whisky nezamlouvá. Naopak! Je dobrá. Vlastně velmi dobrá.

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: bred
Aroma: popol, uhlie, dym, trošku ovocia typu slivka, hrozno, čerešňa
Chuť: sprvu sladká dobrota, ktorú strieda suchosť, údenosť, dymovosť
Dozvuk: dlhý udeno-maslový popol
Shrnutí: veľmi kvalitné pitie, asi sa stanem závislým na rašelinovom dyme
Body: 89

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: buddha.ps
Aroma: vres, dohorievajuce drevo, a vzadu karamel, smotana a orechy
Chuť: dokonalá harmónia tónov dreva z udiarne, náznaku jódu, karamelovej a smotanovej sladkosti, na záver príjemne zaštípe čerstvá drevitá chuť
Dozvuk: dlhý, nasladlý po lesnom mede a ľahko drevito štipľavý
Shrnutí: Jemnejšia verzia Islay, bez gumových tónov a s minimom jódových. Skvelé pitie, nič viac netreba dodávať.

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: dumplink
Aroma: Tady toho je opravdu hodně, je to takový nasládlejší, uhlazenější Laphroaig. Cítím domácí

ovocné pálenky, možná švestkovou? Určitě tam je kouř, rašelinka a dřevo, které mi přijde ostřejší a

výraznější než u Laph10yo, že by to bylo tím věkem? Taky tam cítím něco, na co bych bez místního

uživatele Žiži nepřišel co to je a je to včelí vosk.
Chuť: Tady to je jasné, rašelina, kouř, takové těžké ovoce, sušené švestky, dřevo a nakonec zase nálož

kouře.
Dozvuk: Krásně dlouhý jako u Laph10yo, malinká slanost, dost jódu, který se zatím moc neobjevoval. Je

tam všechno co bylo v chuti i vůni, takhle nějak si představuju kvalitní závěr.
Shrnutí: Velice dobrý kousek, vynikající. Aroma je opravdu nádherné, chuť možná malilinko slabší, ale ten dozvuk, který

následuje to kompenzuje až až. Tohle mi chutná.

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: josé
WB
Aroma: silné. sladké ovoce, třešňová povidla, čokoláda, skořice. trochu dřeva. slad. rašelina jen slabě, ne prvoplánově. maličko jódu, který po odvětrání mizí úplně a zůstává jen nádherná ovocnost. ovocné karamely, čerstvě vyloupané vlašské ořechy

nádherně vyvážený mix výšeuvedených vůní (b.3/3)
Chuť: prvotně sladké, než jazyku dojde, že je to sladký kouř. hladká, jemná, sametová, nechlastovitá. po chvíli začne být pikantní. přistupuje koření, dřevo, ovocná kyselinka jakož i vanilka (b.3/4)
Dozvuk: dlouhý. kouřový, sladkce vanilkový s ovocem (sušené švestky, maliny, černý rybíz) posypaná strouhanou hořkou čokoládou (b.2/2)
Shrnutí: tohle je moje láska od prvního napití, co se mi nikdy neomrzí. moje nejoblíbenější whisky. cena na šestnáctiletou je v pohodě a lahev musí být vždy doma v povinné výbavě (b.1/1)
Body: 9

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: joy
WB
Aroma: medicína, rašelina, sladkost, nasolené smetanové karamelky či solené máslo, ovoce, citrusové plody
Chuť: sladká, sherry, jód, medicína, ovoce, lehce nahořklá citrónová kůra
Dozvuk: dlouhý, sladkoslaný, rašelinný, kořenitý, s lehkým citrónovým nádechem, mírně vysychající
Shrnutí: Výborná whisky, na začátku to vypadalo, že dokonce porazí můj oblíbený Laphroaig (který je prostě syrovější a drsnější, což mi vyhovuje), ale nakonec po několika přechutnáních je o něco níže. Ale i tak výborná whisky, kterou nebudu váhat znovu koupit.

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: jumbo
Aroma: kouř, rašelina, na pozadí je cosi sladšího, přijde mi jemnější než Laphroaig QC, nádherný sladký kouř, míchá se tam dezinfekce, nemocnice, nazval bych to nasládlý medicínský kouř
Chuť: olejová, kouřově-sladko-kouřová, uzená, dřevo, ohořelé dřevo z grilu, později cítím koření
Dozvuk: umírněnější kouř než Laphroaig QC, spíš z jídla než z tepláků od táboráku,Laphroaig QC ho měl přímočařejší
Shrnutí: umírněná, v ničem extrémní, příjemně kouřová, ne přehnaně, vůně je ohromující

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: kalik
Aroma: kouř, uzený, komín, táborák, sladkost, medový kouř, jablka
Chuť: popel, sladkost, kouř, plnost
Dozvuk: dlouhé dokončení, uzenina, uzené maso v medové omáčce
Shrnutí: velmi dobrá a středně jemná uzená whisky. Není tak drsná jako Ardbeg, je jemnější, hladší, sametovější, uhlazenější. Kdo nechce být převálcován Ardbegem a chce zkusit silnější kouřový zážitek, Lagavulin 16y je dobrá volba. Pokud vás ale zaujme, další zastávka je určitě Ardbeg. Výrazná, sametová a uzený whisky. Doporučuji.

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: lalos
WB
Aroma: Krásná, sladká rašeliny, nafta, lehce jód, dřevěné piliny, včelí vosk, mix vařeného ovoce s kořením (vánoční muzika)
Chuť: Výrazná rašelina přebíjí ovoce. Chuťově plošší než ve vůni. Hořící piliny, hořká čokoláda, tabákové listy, rozinky v rumu
Dozvuk: Výrazně dlouhý a dobrý, spáleninový, tonikově nahořklý. Tabák, doutníček, čedar.
Shrnutí: Já ji mám fakt rád. Oproti třeba Ardbegu nebo Laphroaigu je pro mě krásně jemná, skvěle pitelná. S Taliskerem se u mě bije o pozici nejlepší z Classic Malts. No a hlavně v trendu NAS stále drží skvělou kvalitu namísto downsizingu, limitovaných edicí a různých edicí. Skvělá whisky.

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: salam15
WB
Aroma: Hutná, rašelinná, ale i koňaková vůně
Chuť: Čokoláda, hutná, sherry a nakonec příjemné dřevo
Dozvuk: Dlouhý
Shrnutí: Lagavulin v obou testech popsaných zde http://whisky.nethar.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=1908 bez problémů rozpoznán. Jako výsledek testu je, že se z Lagavulinu stala má ještě oblíbenější whisky než dosud. A teď už aspoň vím, jaký si k ní mám pustit film.

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: xenopus
WB
Aroma: Příjemné, na úplně první dojem sladké, pak ze dna začne rafinovaně vykukovat kouř. Koňakovitost (švestky), rašelina, zvláštní kořenitost (deodorant Old Spice), domácí uzené, zlatý angrešt.
Chuť: Hladká, středně olejnatá, vyvážená. Až teď se víc vyjeví rašelina, jen bez množství jódu - hezké; hořící mech.
Dozvuk: Intenzivní, dlouhý, hřejivý. Suchý kouř, stromová kůra. Bez stopy hořkosti, zato se stopou nepříjemné plastovosti.
Shrnutí: Moje druhá lahev Lagavulinu 16 yo a musím konstatovat, že ani po třech letech od té první si z toho na zadek nesedám. Whisky je to hezká, s perfektně vybalancovanou rašelinou a ovocností, se zajímavým chuťovým příběhem, ale někdy mě tím až nudila, přičemž jsem postrádal jakousi mladickou, nebojácnou přímočarost. Whisky, kterou můžete vychutnávat jak po stránce "intelektuální" - plně soustředěni hledajíce různé odstíny chutí, jejich překrývání, střídání a znovuobjevování se; tak i jen po té chuťové - intuicí i bez té degustační rozborky poznáte, že tohle je jednoduše výborné pití. V Lagavulinu si (zatím?) uvědomují, že nemá smysl hrnout na trh kvanta NAS; existuje nějaký důvod, proč to dělat, když máte základ tak dobrý a přitom pořád cenově dostupný?

Láhev: Lagavulin 16 yo
Autor: Žiži
Aroma: spousta rašeliny, sladký kouř, včelí vosk, doutnající knot svíčky z včelího vosku, sušené ovoce, stopy desertního vína
Chuť: rašelina, kouřová, včelí vosk, sladké medové a slabě ovocné tóny, trocha soli
Dozvuk: spíše dlouhý, rašelina, včelí vosk, sušené ovoce, mírně slaný s trochou sladkosti i hořkosti
Shrnutí: Islay klasika, pár kapek vody uvolní víc jodu, lepší je neředěná, Lagavulin 16y (spolu s Talisker 10y) patří mezi nejfrekventovanější lahve v mém whisky baru
Body: 90


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.