ZPĚT



Recenze:

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Anonymous
Aroma: Pneumatiky od mokrého štěrku, škvára, silnice po dešti
Chuť: Suché a nasládlé
Dozvuk: Dehet, spousta kouře, starý komín, s kapkou vody sladovější, trochu Okena
Shrnutí: Na to že má 10 let, tak klobouk dolů! Zrovna jsem si ji nalél a je to nesmírně sexy zážitek. Krom výborné chuti to člověku vleje do žil i notnou dávkou drsné chlapskosti :D
Body: 91

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Anonymous
Aroma: Kouř, slanost a mokrý mech.
Chuť: Silně nakouřená, přes tu masu dýmu se další chutě těžko rozeznávají. Ale přeci jen je tam jistá kovová chuť a možná grilovaná zelenina.
Dozvuk: Po spolknutí se kouřovitost rychle vrací zpět a spolu s ní přichází i pocit oblizování nějakého nerostu.
Shrnutí: Mňamka, která na mě působí dojmem whisky, ve které je použita voda z minerálního pramene. V chuti i dozvuku velmi výrazná whisky.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Anonymous
Aroma: lehce slaný a sladký rašelinovo kouřový závan, se špetkou koření a citronů. Žádná ostrost, ale krásne hladí v nose
Chuť: zpočátku velmi jemná, lehce olejová a citrusová chuť. Pak nastupuje slabší pichlavost od alkoholu a rašelina
Dozvuk: dlouhý,hřejivý, kouřový, lehce rašelinový, hutný a nepatrně slaný. Parádní kombinace, která u mě boduje
Shrnutí: Sice vyšší, ale kvalitou ospravedlněná cena dělá s tohoto desetiletého plnění jeden ze skvostů palírny a Ardbeg je pro vyznavače Islay stylu povinnost a obzvláště tato lahev.
Body: 90

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Anonymous
Aroma: Silný kouř, rašelina, něco sladkého, guma-pneu, asfalt, jod a za tím vanilka a citron. Je to poměrně hutné a těžké.
Chuť: Sladká, opravdu dost kouře :) , také vanilka, lehce pepř, jód, černá káva, občas zaregiustruji citrónové tóny, ale spíše převládá sladší a kouřový dojem. Je sušší.
Dozvuk: sladko-slané, pak opět na chvíli kouř za kterým lze poznat náznaky citronu. Poté začne vysychat a opět jemně sládne. Úplně ve finále opravdu vyschne a v krku a na jazyku zůstane totální jód a minerály. V tom mi připadá možná výraznější než Laphroaig.
Shrnutí: V současné době asi nejoblíbenější láhev z těch relativně dostupných. Oproti Laphroaigu 10y je ve všech aspektech jakoby temnější, vážnější. Více kouřová. Je sušší, méně slaná a aromatická, zaroveň však kupodivu svěží a povzbudivá. Ve srovnání s Lagavulinem 16y je jednoduší, působí sladším dojem, více svěží a přímočařejší.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Duthoron
Aroma: "Vůně" jako v kabině parní lokomotivy, oblak kouře ze zadehtovaného komína, z ložisek odkapává horká vazelína a pod koly karbolem vonící pražce.
Chuť: Opět ten dehtový kouř a pod ním jodová dezinfekce jako z polního lazaretu u trati.
Dozvuk: Táhlá kouřová vlečka co zůstává dlouho potom co vlak projel.
Shrnutí: Úžasná dobrodružná jízda. Bejt o sto let mladší, nechám se najmout k CK rakouské dráze jako topič :)

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Hunter
Chuť: Klasický zástupce produkce z Islay.Barva relativně světlá.V této whisky najdete kouř, rašelinu, silnou kávu,částečně určitou ovocitost.Je velmi silná a hutná.Dokončení jódové.
Body: 87

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Hunter
WB
Aroma: Zajímavá směs lehčí rašeliny a citrusů. Působí svěže, štiplavě. Je to vůně spíš jednodušší, ale příjemná. Je sladká i slaná zároveň.
Chuť: Nasládlá, trochu řídká. Po polknutí nastupuje udírna. V dozvuku je opravdu pěkně nakouřená, což vyrovnává tu řídkou chuť. Dozvuk táhlý, dlouhý.
Shrnutí: Bodově sice nic výrazného, ale bavila mě. Tip: Arumaticus Fumosus, nebo něco z řady Fumosus?
Body: 86

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: J.K.Ch
Aroma: Silná rašelina a citrusy, uzené maso a dehet.
Chuť: Silná rašelina, černý pepř, voskovitost. Na Islay je velmi málo jódová.
Dozvuk: Je velmi dlouhý intenzivní plný kouře a rašeliny.
Shrnutí: Takhle se má dělat whisky. Ačkoliv se jedná o vstupní úroveň Ardbegu, je to skvělý nápoj. Její rašelinovitost je úplně jiná jako například u Lagavulinu 16 Yo nebo Caol Ila 16 Yo, je čistší a voskovější s náznakem citrusů na startu a vysokoprocentní čokolády ke konci. Já jsem si ji zamiloval, ale na první ochutnání to nebyl, avšak první sklenička k tomu stačila.
Body: 89

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Jan_Nehor
Aroma: Překvapivě lehké kouřové aroma. Já tam cítil něco jako rozinky a asi taky citrusy.
Chuť: Štiplavá, pepřová, kouřová.
Dozvuk: Dlouhý kouř, jódový kouř.
Shrnutí: Srovnával jsem ji zároveň s ochutnáváním Laphroaigu 10yo. Jednak musím říci že obě whisky jsou si velice podobné, ale při delším porovnávání už se tam dají najít rozdíly. Hodně mě tady u Ardbegu překvapila jeho světlá barva. Pak taky lehčí hravější aroma, než u LP10. Úplně skvělé popíjení na večer.
Body: 82

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Kiwi
Aroma: [u]Bez vody:[/u] Kouř (až cigaretový), nauzené, slaný vzduch, vystoupil alkohol, ale i sladké tóny, dřevěné uhlí

[u]S vodou:[/u] Mohutnější, hustší, méně kouře (ale pořád je ho hodně), více uzenosti a více vystupuje alkohol, dále nějaká kůže
Chuť: [u]Bez vody:[/u] Silně kouřová, uhlí

[u]S vodou:[/u] Snad ještě víc kouřová, ostřejší, pichlavější
Dozvuk: [u]Bez vody:[/u] Silný je střední až dlouhý, kouřový, ale kouř jako takový zůstává v krku hodně moc dlouho, vyloženě uhlíky z grilu

[u]S vodou:[/u] Kratší, středně silný, samozřejmě kouřový
Shrnutí: [u]Bez vody:[/u] Naprosto vynikající whisky, síla není tolik znát a když ano, tak příjemně, kouř také (ne připálenina, ale prostě uhlí, i když jsem ho třeba čekal víc), dala by se vypít celá hned.

[u]S vodou:[/u] – překvapilo mě, že s vodou tak moc zůstavá (nebo se zesiluje) kouřovost, Arbeg je hodně velká paráda a voda mu nic neubírá, doporučuju zkusit.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Kobalt
Aroma: Sladká rašelina, nálož kouře, měkké, suché, jód, trochu moře, chaluhy, lehká čokoláda, stopy sladu, vcelku jemné, náznak bonbonů, troška sladkých citrusů.
Chuť: Plné, hladké, dost jemné, štiplavé, pichlavá rašelina, studený kouř, závan grilovačky, stopy čokolády, sladká zemitost, olejnatost, pichlavé koření, stopy ovoce.
Dozvuk: Zemitost, jód, sladká rašelina, plné a šťavnaté, suchý kouř, trošku slané, kouř z grilovačky, trošku citrusy, lehce ovoce.
Shrnutí: Ona je to velmi příjemná whisky, litr tekuté rašeliny a trošku další chuti k tomu. Podruhé bych si ho asi nekoupil, místo toho bych vzal Ardbega jiného.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Lojza
Aroma: Sladkost, slad, zapařené seno.
Chuť: Je to jemné, nevypadá to na 46%, kulaté, příjemné, uzené, baví mně ta dehtovitost, chemičnost, nakonec trochu štiplavost.
Dozvuk: Delší, sladký kouř, je to fajn, ale nic hlubokého.
Shrnutí: Lahev jsem koupil tento týden. Je to příjemné pití, dobře sladěné, ale až nudné, není nad čím bádat, čekal jsem víc, je to jednoduché, přímočaré, milé, ale plytké, nemá to tělo, na běžné popíjené OK, ale na bádání to není. První láhev před několika lety na mně udělala větší dojem, toto je jiná 10y. Zkusit sehnat nějaké starší plnění.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Nethar
WB   WOL
Aroma: kouř, kouř, kouř, kouř, kouř, citróny, jód, uhlí, hlína
Chuť: kouř, kouř, kouř, kouř, kouř, olej
Dozvuk: kouř, kouř, kouř, kouř, kouř, dezinfekce, hořká citrónová kůra a pak možná trochu kouř
Shrnutí: Ardbeg je pití pro vopravdový chlapy

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Radek
Aroma: kouř... něco takovýho jako když v hospodě přestane fungovat ventilátor
Chuť: nikotin.... asi jako když žvejkáš típlý vajgly.... a pak nádherně sládne
Dozvuk: dlouhý a sladký
Shrnutí: mám z něj úplně odlišné pocity, když jsem ho pil prvně dominoval až nechutně nikotin, teď mi přijde krásně sladkej
Body: 89

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Torrez
WB
Aroma: Decentní kouř, dřevo i hlína, trochu zatuchlé,mořský vzduch. Když vyvětrá kouř je znát desinfekce.
Chuť: Ostrá, kyselá, plná, vše zabaleno v kouři a slanosti.
Dozvuk: Dlouhý, mocně kouřový, tabákový.
Shrnutí: Je to síla, na mě až moc. Více mi vyhovoval třeba charakter Bowmoru. Kouřovostí bych srovnal s Port Charlotte. Jinak mě překvapila světlá barva whisky a plusové body dávám za funkční tvar láhve s dolíčkem.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: buddha.ps
Aroma: spálená guma z pneumatík nakrájaná na drobné kúsky; guma mokrá; škvárové ihrisko za ktorým je močiar (áno, to v Rudlovej ;) ) po daždi, tlejúce drevo
Chuť: popísať sa nedá, musí sa ochutnať
Dozvuk: dlhý, ostrý dymovo-rašelinový
Shrnutí: Na rozdiel od Laphroaigu do ktorého som sa beznádejne zamiloval po prvom pričuchnutí, cesta k Ardbegu bola trochu dlhšia- spočiatku mi vadila tá gumovosť, zaujímavé že teraz keď sa blížim na koniec fľaše už ju tam až tak necítim. V každom prípade je Ardbeg 10yo skvelé pitie

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: josé
Aroma: hutné, kouř, dezinfekce, vanilkovost, jablka, není ostré
Chuť: mazlavý hutný kouř, nasládlý
Dozvuk: dlouhý kouř, angreštová nakyslost
Shrnutí: první utkání s Ardbegem. doplněna mezera v základním vzdělání při pátečním Ardbeg okénku na WF2014. jako jo. TEN se mi líbí. tento styl mám hodně rád. po zbytek večera jsem už Islay neopustil. jak si jednou nakouřím držku, nějaké kytičky, šťávičky jsou potom už o ničem.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: josé
WB
Aroma: kouř, dřevo, AO. citrusová ovocnost - spíše sladší než do kysela. maličko meruněk, mokrý karton, vanilka. pohoda. (b.1+/3)
Chuť: sušší kouř, citrusová kůra, dřevo AO s vanilkou. sůl. řidší. (b.2/4)
Dozvuk: sladší, kouřový. karamel, dřevo. slaný. hořká čokoláda. (b.1/2)
Shrnutí: lehce pitelná a nenáročná základní whisky za rozumnou cenu. (b.0+/1)

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: joy
WB
Aroma: rašelinný kouř, kouř z doutníků a mezi tím vanilka, citrusy a slanost
Chuť: kouřová vanilka a citrón, koření, sladkost, zuhelnatělé doutnající dřevo
Dozvuk: sladkoslaný, kouř, koření a hořká citrónová kůra
Shrnutí: Pro mě výborná whisky, uvažuji o láhvi. Jen s vyjádřením některých, že tam cítí kouř, kouř a kouř se nemohu ztotožnit, Uigeadail je podle mě mnohem více kouřovější. Jen poměr cena/výkon je horší než u Laphroaigu 10Y, který je pro mě v žebříčku výše.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: lalos
WB
Aroma: Příjemný sladký kouř, dehet, citrusy, spálená guma, lehce na jazyku štípe.
Chuť: Sladká chuť, je ostřejší a ne tak kyselá jako ve vůni. Pepř, dehtová rašelina, žádná nemocnice, vanilka a zase asi ty citrusy.
Dozvuk: Středně dlouhý a sladký. Trocha dřeva bez hořkosti. Vystupuje opět spálená guma. Oproti chuti je trošku vodnatý.
Shrnutí: Není co psát víc. Je to výborná kouřovka a mě osobně slouží jako etalon pro srovnání jiných whisek. Vyzkoušet (rozuměj koupit lahev či více) musí každý.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: midlo
Body: 89

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: salam15
Aroma: Lehčí/jemnější než souběžně porovnávaný Auriverdes, ale jinak je dost podobné, co u něj, tj. kouř, guma a asfalt se sladkým koncem, který ale tolik nezavání dezertním vínem. Každopádně citrony, které mám s desítkou celkem neodmyslitelně spojené, tu dnes necítím,

přestože ještě minulý týden tu nepochybně byly. Po delším čase (5 minut) aroma spíše vadne (narozdíl od Auriverdese a Uigeadailu) a mizí, to je trochu zklamání a jsem zvědav, jak to bude příště v rámci slepého testu.
Chuť: Sladká citronová rašelina, přecházející do chuti dřevěného uhlí, tabáku a dřeva, ale bez nepříjemné hořkosti. Při finálním přechutnání po Uigeadailu mi tělo přijde tenké až slaboučké s výraznou chutí jablek.
Dozvuk: Příjemně dlouhý, trochu dřevitý, ale příjemně
Shrnutí: Testoval jsem dnes proti sobě tři lahve ze stáje dr. Billa - Auriverdes, 10 yo a Uigeadail. Tentokrát nikoliv na slepo - to si dáme příště a jsem upřímně zvědav, jak to skončí.



Desítka se umístila na posledním místě, když už na začátku mi přišla jako suverénně nejjednodušší whisky ze všech tří a s nejslabší vůní. Ale je pravda, že vliv mohlo mít mé tradiční podzimní trochu narýmované rozpoložení, protože jsem tentokrát moc vůní "nechytil". Poté, co jsem přechutnal Uigeadail, mi přišla jako opravdu fádní, skoro bez chuti, jen s kouřovým nasmrádlým koncem zrajících sýrů. V tom ji porazil Auriverdes, u něhož jsem ve stejné situaci vnímal stále několik vrstev chutí.



V hodnocení poměru cena/výkon je to ale samozřejmě trochu jinak - tam Auriverdes končí poslední s ohledem na svou omezenost a jeho cenu. Taky vám rozhodně neposkytne dvakrát tak dobrý zážitek oproti desítce, která stojí méně než polovic. Uigeadailu bych dal ale i v téhle kategorii první příčku, je to fakt dobrý pití a s ohledem na sílu nestojí zase tak moc.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: salam15
Aroma: V aromatu převládá bohaté nic, následované alkoholovou ostrostí, teprve poté se nesměle objeví citrusy a lehký kouř
Chuť: lehká až prázdná, sladká, kouř zavřený tak za deseti dveřmi, nakonec trochu jodu a bílého vína
Dozvuk: Na jazyku zůstane jen alkoholová ostrost a nic - to je bída
Shrnutí: Sakra, co se to stalo? Vždyť v tom není skoro žádná chuť. To není možné, že by byl Ardbeg a navíc lahev, která byla královnou poměru cena/výkon - já si snad koupím lahev, abych se přesvědčil, že to nemůže být přeci takhle bídné...



Naslepo jsem porovnával An Oa, Scorch a desítku. Vyhrál Scorch, následovaný An Oa a mít téhle desítky víc, tak s tím snad čistím záchody - vždyť i v blendu bývá víc chutí než v tomhle.
Body: 65

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: xenopus
WB
Aroma: Docela příjemné, hodně kouře, hodně smradu, trochu štiplavé. Samozřejmě kouř, spálená guma, trocha citronové kyselosti.
Chuť: Intenzivní kouř, středně hladká, poněkud štiplavá. Chuť útočí od samého začátku, žádný ostych. Kouř, saze, nasládlost.
Dozvuk: Dlouhý, intenzivní, kouřový. Kouř, lehce čokoláda, uzené šproty a náznak černé kávy. Opět trocha té nepříjemné gumy.
Shrnutí: Moje třetí dopitá lahev Ardbegu desítky. Tahle litrovka mě před posledními Vánoci stála 1098,-, což je, myslím, krásná cena. Desítku mám z dřívějska zafixovanou jako trochu lepší, než jak dopadla tato verze - buď už jsem holt zmlsaný, nebo si to po letech tak dobře nevybavuju anebo se opravdu tento batch moc nepovedl - smrdí to po gumě a kouř není aspoň ve vůni moc vyvažovaný citrusy; v chuti už je to ale výraznější, prostě tak, jak jsem na to u Ardbegů zvyklý.

V několikerém přímém srovnání s Kilchomanem Machir Bay prohrál vždy, řečí bodů 85:86,5, takže nic výrazného.

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: zivak
Aroma: kouř, medicína, olej
Chuť: hutná zemitá, rašelina a kouř
Dozvuk: jemný dlouhý, převládá zem a medicína v pozadí
Shrnutí: můj první ardbeg, výborný Islay styl můžu jedině zatleskat
Body: 90

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: zombice
Aroma: Kouř (fakt hodně :-D) a něco sladce ovocného, co jsem po několikerém ozkoušení identifikoval jako hroznové víno
Chuť: Úder slaného kouře, uhlí, které postupně přechází do sladka
Dozvuk: Kouř ze spáleniště, brambory v ohni (spíš ta jejich přepálená kůrka)

Láhev: Ardbeg 10 yo
Autor: Žiži
Aroma: rašelina, dehet a kouř, vanilka, nasládlá, mírně olejová
Chuť: rašelinová a silně dehtová, kouř, nasládlá i slaná, mírně olejová s trochou vanilky
Dozvuk: dlouhý, rašelina, dehet a kouř, mírně olejová, spíše slaný
Shrnutí: tohle je Ardbeg jak ji mám rád - silně nakouřená a trochu olejová, jakékoli ředění téhle whisce uškodí
Body: 86


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.