ZPĚT



Recenze:

Láhev: Double Barrel DL Mortlach/Laphroaig
Autor: Botana
Aroma: Blížím se nosem pomalu ke skleničce a cítím nádhernou hruškovou vůni (to mě docela překvapilo, jelikož jsem ji při prvním testování na 3. HK degustaci necítil, což je na druhou stranu logické, při náročnosti této akce) a možná také náznak hroznového vína, postupuji blíže ke sklence a hrušku nahrazuje očekávaný kouř a rašelina, pokračuji dál a zabořuji nos do sklenky a ke kouři se přidává výrazná mořská minerální slanost s troškou jódu.
Chuť: Nejdříve sladkost, ale velmi rychle se měnící na kouř/rašelinu a na konec se k tomu přidá velká dávka slanosti - řekl bych taková uzená jodová mořská sůl ;-).
Dozvuk: rašelina - sůl - rašelina - sůl - rašelina (asi v tomto pořadí)
Shrnutí: Tento typ whisky nevyhledávám (nejvíce se mi na ní líbí nalezená hruška ve vůni), ale na druhé straně se jim ani nevyhýbám a vždy se snažím, když mám příležitost, si nějakou tu kouřovku dát pro rozšíření obzorů a také očekávání, zda jsem se k tomuto typu whisky konečně "propil". Předpokládám že rašelinně orientované většině na tomto fóru by chutnala ;). Za zajímavý vzorek a rozšíření obzorů děkuji josému.

Láhev: Double Barrel DL Mortlach/Laphroaig
Autor: Hunter
WB
Aroma: Moc pěkná vůně od první chvíle, rašelina na mě vykoukla už při nalévání do glencairnu. Vůně je sladce citrusově rašelinovo hliněná, lehce štiplavá, příjemná. Je v ní znát i svěžest, nezralé zelené ovoce (nejvíc asi jablka), jako mlha nad řekou se nad tím vším vznáší uzená zatuchlost a mořské pobřeží.
Chuť: Pikantní chuť dobře koresponduje s aroma. Přijde mi silnější, tipoval bych aspoň 50% alkoholu. K štiplavosti a nasládlosti je tu i svěžest. V dochuti cítím rašelinu, kouř, grep a jablka.
Shrnutí: Jedna z nejsvětlejších whisky, barva bílého vína. Zajímavá blended malt whisky, líbila se mi a bavila mě. Za vzorek děkuju josému!
Body: 87

Láhev: Double Barrel DL Mortlach/Laphroaig
Autor: Nethar
WB
Aroma: Na degustaci jsem mu říkal Laphroaig, protože Mortlach si tam mohl přimíchaný spinkat stejně tak jako Glenlivet nebo Highland Park, prostě přes tu rašelinu nebyl cítit. Teď při přechutnávce musím říct, že je hodně uzený a slaný už ve vůni, ať ta "vůně slanosti" zní jak chce. Spíš než Laphroaig bych teď možná řekl Caol Ila nebo Big Peat. Mám-li znít chytře, odhadoval bych to jednoznačně na směs rašelinného Laphroaigu a hovězího bujónu zvaného Mortlach ;-)
Chuť: Zase velký příval slanosti, takový Laphroaig není, za to může Mortlach. Čerstvě vyuzený bůček. Z degustace mám napsáno "možná slanost", při přechutnávce mám tedy na tu sůl nějak citlivější jazyk nebo to spíš na degustaci přebyla jídla před touto whisou a během ní, i když jsem nejprve co nejvíce oddegustoval bez jídla (kterým byl světe div se uzený losos). Žádná velká ostrost ani žádná vodička, nulová hořkost, to šmakuje.
Dozvuk: Středně dlouhý (na rašelinnou whisky), je velmi slaný, zase musím říct Caol Ila, nikoliv Laphroaig, ta typická dezinfekce mi tam při přechutnávce chybí.
Shrnutí: Whisky mi velmi chutnala, krásně seděla k jídlu, skončila u mě na HK degu na druhém místě, moc jsem si ji pochvaloval a ještě si přidal (přilil), aby si toho josé neodvezl zbytečně moc. Při přechutnávce doma v klidu už mi přijde na mě skoro až přesolená, tak já nevím, to mi někdy zachutná, někdy to nemusím (asi dle soli v těle ;-)). Ale dobrý počin, já blended malt podporuju, považuju jejich míchání za pěkné umění a odvahu.

Láhev: Double Barrel DL Mortlach/Laphroaig
Autor: josé
WB
Aroma: mix lehké rašeliny a nahnilého ovoce (broskve, švestky) i citrusové svěžesti, okořeněné sladkou vanilkou. mírně dehtovitost a jakási zatuchlost špinavých ponožek - že by to byl mortlach bujón? celkově spíše ovocné než nakouřené (b.2/3)
Chuť: suchý lehce nahořklý popelový kouř. jemný, nijaká bomba. trocha kyselého ovoce. přechází ke sladkosti. jemně pikantní kořenitost, hladce dřevitá, slad a špetka soli. grepová slupka (b.2/4)
Dozvuk: sladký. dřevitokouřový. uzené slané maso. hřejivý (b.1/2)
Shrnutí: příjemné pití. spíše taková zajímavost, každopádně dobře namíchaná. nelze se ubránit provedenému přímému srovnání s laphroaig desítkou, která je lepší a navíc za poloviční cenu. (b.0/1)
Body: 5


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.