ZPĚT



Recenze:

Láhev: Springbank 16 yo 1999 Local Barley
Autor: spyna
WB
Aroma: sláma, lehký nakouřením překrytá a v soli utopená hutně ovocná vůně. Staré "vyčichlé" dřevo. Tahle vůně na první čichnutí můj nos neohromila, ale po chvíli hledání jsem v ní našel vše co jsem potřeboval k tomu, aby se mi zalíbila. Zřetelně je z ní cítit i vyšší voltáž. Oproti Springbank 10 vyrovnanější vůně s dominantnější slámou a kouřem (i když s IY se to nedá porovnávat), ale celkově působí lépe: "tak někaj víc zakulaceně". S pár kapkami vody pocitově ubylo slanosti jiných vůní však výrazně nepřibylo, tj. vůně je obdobná jen ještě vyrovnanější
Chuť: koření, lehce okouřené, dřevo, slad. Oproti SP10 ubírá ovoce a sladkost na úkor celkové vyrovnanosti a to je dobře. S pár kapkami chuť bez výrazných změn, menší množství alkoholu je však pozitivní.
Dozvuk: Dozvuk začne návalem dřevitého kouře, pak přejde směrem k hliněnosti a pepřovosti a až nakonec v závěru přejde do nenásilné sladkosti. Opravdu moc pěkný. Závěr je takový "lehký", že mi ani nepřijde, že ještě před momentem těsně po polknutí jsem cítil silný poryv větru z "Islay". S pár kapkami vody: zde se naštěstí nic zásadního nezměnilo
Shrnutí: První co mě napadne po ochutnání této whisky je "vyrovnaná a klidná". Vůně vás neposadí do kolen nějakým výrazným tónem, ale nabízí vše co Springbank 10 jen ve vyrovnanější a vymazlenější kombinaci. Totéž pokračuje v chuťi a dozvuku, které stejně jako vůně ubírají oproti desítce na dominanci hutné ovocné sladkosti. A to je rozhodně krok správným směrem. Delší pobyt v sudu byl rozhodně ku prospěchu a tahle whisky je prostě taková vyprecizovanější, a to směrem, který mi sedí. Přechutnávka opět se základní desítkou. Oproti té se charakterem "více posunutá k" ostrovním či Islay whiskám. Ve vůni chuti i dozvuku je výrazně více kouře, uzenosti a slanosti na úkor ovocných tónů. Dle aktuální nálady či chuti to může být + i -. Každopádně mě to utvrdilo v tom, že téhle palírně se vyplatí dobudoucna věnovat. Po jistném váhání jsem tuto whisky zakápnul kapkou vody a vyplatilo se. S jednou dvěma kapkami vody je prožitek vůně a chuti lepší a na nejsilnější závěr voda vliv naštěstí nemá.


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.