ZPĚT



Recenze:

Láhev: Ardmore 12 yo Port Wood Finish
Autor: Botana
Aroma: Višňový kompot, karamel, lehké koření
Chuť: Sladká, višně v čokoládě.
Dozvuk: Sladce kořeněný.
Shrnutí: Kdo má slabost pro whisky po portském, stejně jako já, musí ochutnat! Za vzorek děkuji josému.

Láhev: Ardmore 12 yo Port Wood Finish
Autor: Hunter
WB
Aroma: Jedna z mála whisek ovlivněná sudem po portském, kde bych to portské i hádal. Těžká, přezrále ovocná až skoro zatuchlá vůně, s čokoládou a dokonce i závanem kouře nebo rašeliny, chvilkami až do udírny. Hřejivá, nasládlá, kořenitá, líbivá.
Chuť: Uhlazená, ale ne nevýrazná. Decentní, nasládle krémový dojem evokuje zprvu sherry sud, pak ale přichází těžší závěr, temnější ovocný výraz (což bývá jeden z atributů vlivu sudu po portském), zatuchlost, lékořice, opálené dřevo, rašelina.
Shrnutí: Děkuji josému, že si utrhl od úst a věnoval mi taky vzorek. Moc pěkná whisky, skvěle sladěná vůně s chutí, 46% už je taky fajn, potěšila.
Body: 88

Láhev: Ardmore 12 yo Port Wood Finish
Autor: Nethar
WB   WOL
Aroma: Mírná sladkost ve velmi zdařilé kombinaci s mírnou rašelinou. Ta sladkost je spíše svěže ovocná, ta rašelina dřevitě kořenitá. Je to uhlazené a líbí se mi to moc. Barva zdá se načervenalá.
Chuť: Při povalování na jazyku dostávám především mírnou porci rašeliny, typově snad takovou taliskerovou, ale více oslazenou.
Dozvuk: Zase ta jemná rašelina, není to zase ani tak moc nasládlé jako ve vůni, na tom docela ujíždím. Zdařilé spojení dvou světů, mezi kterými se čas od času rozhoduji - rašelina nebo nějaký ten sladký finiš?
Shrnutí: Na V. hradecké degustaci jsem ji zařadil kamsi do přelomu první a druhé poloviny, protože těch dobrých lahví bylo více. Ale tato určitě stojí za vaši pozornost, při přechutnávce mi sedla ještě více než s klokaním filetem na bílém pepři a zeleném čaji, který ji tam možná trochu zastínil (z jídel vyhrál). Jak píše salám, vskutku kandidát na nákup, počkáme na slevu, muhehe! 46 % zdá se mi ideálních.

Láhev: Ardmore 12 yo Port Wood Finish
Autor: josé
WB
Aroma: nasládlé, karamelizované jablko, lesní ovoce - maliny, ostružiny. žužu. slad, vanilka, suchá dřevitost. rašelina jen mírně s lehkou zemitou zatuchlostí (b.2/3)
Chuť: sladká a perlivě nakyslá ovocnost. šťavnatá, žvýkavá. rašelina, sušší dřevo, nepatrně nahořklé. badyán, pepř. (b.3/4)
Dozvuk: hřejivý. výrazně tmavá čokoláda v kouřovém oparu. sladký. malinová pralinka. (b.1/2)
Shrnutí: pro mě povedená kombinace. ne přehulený kouř ve spojení se sladkostí a ovocem. líbí se mi. příjemné, lehké pití. být cenovka tak o třetinu nižší, dopřál bych si ji častěji. (b.0/1)
Body: 6

Láhev: Ardmore 12 yo Port Wood Finish
Autor: salam15
Aroma: Dezertní víno, kouř, lehce kořeněná vůně.
Chuť: Famózní, zastřené sherry (tedy vlastně portské, že, chm, chm), koření
Dozvuk: Střední, kořeněný
Shrnutí: Josého příspěvek na 5. HKdegu. Hodně mne bavila. Sice je to relativně uzavřená whisky - žádná z těch příjemných chutí a vůní není kdovíjak razantní a musíte je trochu zkoumat, abyste si je naplno užili, ale je krásně vyvážená a fakt hodně příjemná. Lehká rašelinnost tomu jen pomáhá. Tohle je jasný kandidát na lahev a poté, kdo ví, možná i na whisky roku.

Láhev: Ardmore 12 yo Port Wood Finish
Autor: xenopus
WB
Aroma: Příjemné, trocha kouře a bourbonová sladkost, trochu špiplavý alkohol. Rafinovaně mění jednotlivé vůně, to mi přijde zajímavé. Kouř (spíš lehčí tabák), vanilka, dřevo, maliny, ostružinové listí, přídech hořké čokolády.
Chuť: Sytá, kouř ji dělá spíš sušší. Sladová sladkost a hladkost, pak převládne rašelina a poté se vzadu na patře exponují ovocné tóny.
Dozvuk: Docela krátký, suchý, hořkne (už při polykání, škoda...). Převládá kouř trochu vyvažovaný moučným jablkem, to mě úplně nepřesvědčilo.
Shrnutí: Aktuálně mám pár dní otevřené portské, takže člověk by řekl, že by portské poznal hned, ale port finish bych tomuto Ardmoreu (kromě barvy) úplně nehádal. Původně podle dostupných ohlasů adept na lahev, ale nakonec odmítnu - dobře se k ní čichá, ale v chuti je to trochu ústup. No a dozvuk viz výše... Zajímavá, ale požadovanou částku za ni nedám.


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.