ZPĚT



Recenze:

Láhev: Dalmore 10 yo 1994 Chieftain's
Autor: Hunter
Aroma: Sametová, jasně cítím kávové tóny, smetanová hebkost. Po přidání pár kapek vody káva ustupuje, buket se zjemní.
Chuť: V chuti rozhodně pocítíte obrovskou sílu a štiplavost, přes ni pak bohatou smetanovost, po přidání několika kapek vody se chuť výrazně zlepší, otevře se vám další paleta těžce ovocitých chutí.
Shrnutí: Tato lahev, už pro svou sílu, asi nebude pro každého, kdo si však libuje v Cask Strength, ten by nemusel být zklamán.Jedná se o nevšední kousek, který se vymyká všemu, co jsem zatím poznal.Rozhodně se otvírá velký prostor pro experimenty s přidáváním různého množství vody.
Body: 83

Láhev: Dalmore 10 yo 1994 Chieftain's
Autor: Króča
Aroma: žloutkový řez s cukrovou polevou, troška dřevěných pilin a trochu ohořelého dřeva.. taky malinko zakouřená
Chuť: alkohol dává o sobě znát ale vcelku si udržuje jakousi krémovitost
Dozvuk: nasládlý a lehounce kouřový
Shrnutí: krásná a zajímavá ve vůni i bez ředění.. než jsem ji zabil vodou tak mi vcelku chutnala..škoda že jsem měl jen vzorek a s vodou to přepískl jak začátečník.. mít celou láhev, tak by mi určitě netrvalo dlouho se s ní pevněji skamarádit..ochutnáno v červnu 2012

Láhev: Dalmore 10 yo 1994 Chieftain's
Autor: Nethar
WB   WOL
Aroma: Bez vody: Čuch sem, čuch tam, je to alkoholově agresivní, musí se opatrně. Během těch pár chvil člověk stihne hořkou čokoládu, sušené jeřabiny, po čase asi fakt to suché sherry.

Pár kapek vody: Sherry je výraznější, výpary nejsou tak agresivní, objevuje se zvláštní sladká nasmrádlost, se kterou jsem se už setkal u nějakého levného portského, bez vody to bylo složitější, ale lepší. Ta čokoláda už není hořká, ale sladká.

Moc vody: Čekal jsem další postup směrem ke sladkosti, ale spíše to zamíří k nějaké čerstvosti, travnatosti, je tam dost znát nějaké to víno, "nahnilé seno", což je takové moje nepřesné pojmenování určité vůně, kterou zatím lépe nevystihnu, takhle mi asi voní nejlíp.
Chuť: Bez vody: no čekal jsem větší masakr, dokonce se ani nedrápu po vodě, abych to zapil, ale pusu to vyžere, to se spolehněte. Sladší buchtičková nerašelinná whisky.

Pár kapek vody: Extrémní whisky, jak je to silný, tak je to štiplavý, to zůstává, pár kapek to moc nezmění.

Moc vody: Tady vás jistě překvapím podrobnou analýzou: připadá mi to, jako by to byla ta původní whisky, ovšem naředěná.
Dozvuk: Bez vody: až po polknutí mi teprve začne vyžírat jazyk, kořenitá nahořklost.

Pár kapek vody: příjemné hořké ořechy, napadly mě pečené kaštany a už se toho nezbavím.

Moc vody: výrazně dřevitá, takový běžný nahořklý Speyside/Highland ocas, co asi nedokážu dostatečně dobře popsat, je to ale příjemné. Ukončí to nějakými višněmi v čokoládě nebo prostě nějakým tím likérem v čokoládě, nebo vlastně whiskou v čokoládě, nebo teda vlastě čokoládou.
Shrnutí: No a teď jak to zhodnotit. Sám pro sebe: Není to zlé, ale po lahvi netoužím. Pro lidstvo a mimozemšťany: voda měla veliký vliv nejenom na aroma, jeden z největších, co jsem se kdy setkal. Proto je těžké dělat nějaké závěry. Z jednoho vzorku (i když štědrého, díky Huntere!) se nedá moc posuzovat. Celá láhev určitě poskytovala hodně prostoru k experimentování, možná to ani nestačilo. Tady se vodníci a kapavky určitě skvěle vyřádí, nádherně připravené hřiště, na tyhle experimenty doporučuju. V chuti je to silný, co bychom čekali, dozvuk se docela vykrášloval s přibývající vodou. Jestli vám cask strength nevadí či to dokonce vyhledáváte, tahle unpeated whisky vás nezklame.

Láhev: Dalmore 10 yo 1994 Chieftain's
Autor: Radek
WB   WOL
Aroma: Silně alkoholické, nezralé trnky.
Chuť: Cukr naložený do slivovice... a jako pravá slivovice i tohle u mě vyvolává dávicí reflex.
Dozvuk: Sladkej, štiplavej.
Shrnutí: Njn... není to špatný, vlastně mi i chutná, problém mám s tou slivovicí, tu já opravdu nemohu. Takže kdybych to měl nějak lapidárně shrnout: je celkem dobrá, ale já z ní mám žaludek dost na vodě.
Body: 76

Láhev: Dalmore 10 yo 1994 Chieftain's
Autor: zombice
WB   WOL
Aroma: bez vody: sladkost až šlehačková, bohužel i teď tam cítím to maso :-(, alkoholová, kávové bonbony

s vodou: maso se ztrácí (jupí), zůstává ta krémová sladkost a bonbony, teď už je to o poznání lepší.
Chuť: bez vody: ostrá, alkoholově, až pálenkovitě, ne moc příjemně nahořklá, trochu té slehačkové sladkosti

s vodou: pořád ostřejší, sušší, kakaově hořký, jazyk to moc nepobírá...
Dozvuk: bez vody: kratší, alkoholový jak nějaká pálenka, zase ty bonbony, dřevo

s vodou: nejdřív ta hořkost, která je spíš do dřeva, pak postupně sládne a slábne.
Shrnutí: Napoprvé mi vůbec nesedla, ta masová „nasmrádlost“ je něco co ve whisky nechci. Druhý pokus už lepší, ale i tak, je tohle už pro mě hranice, kdy se to neředěný pít nedá. Jinak s vodou neexperimentuju, tady jsem byl donucen, jinak mi to nechutnalo :-) Asi bych potřeboval daleko větší vzorek, abych se doexperimentoval k ideálnímu ředění. Takhle jsem trefil vůni, ale chuť pořád moc ne, resp. jazyk a patro asi spálil ten vyšší alkohol už předtím, tak šlo horko těžko něco poznat. Přiznám se, že celkově zklamání, od Huntera jsem slyšel chválu, tak jsem čekal asi podvědomě víc..


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.