Láhev: Balblair 1989
Autor: Hunter
WB WOL
Aroma: Hutné sladké víno, sušené ovoce, silná kořenitost, dřevitost, pod tím sladká květinová vůně,vanilka, skořice.
Chuť: Řekl bych, že oproti 1997 nabrala za delší zrání ze sudů více dřevitosti a kořenitost. Je však zároveň jemně smetanová a překvapivě není v těle až tak plná, jako bych u 21 let staré whisky očekával.
Dozvuk: Dozvuk je příjemný, dostatečně dlouhý a jen pozvolna odeznívá.
Shrnutí: Tohle je slušná whisky, která sama o sobě nemůže nikoho zklamat, bohužel v duelu proti mladší verzi u mě zaostává a očekávání bylo veliké, protože jsem předpokládal, že starší a vyzrálejší ročník půjde v tom, co jsem oceňoval na 1997, ještě dál.
Body: 83
Autor: J.K.Ch
Aroma: Svěží sladová, travnatá, ovocná, sladká tak akorát, banánová slupka, ananas a cukerín. Alkohol není úplně zastřen a jemně štípe do nosu.
Chuť: Rozumně sladká, velmi zvláštním způsobem dřevitá, sladovitá velmi jemná a vlídná s charakterem trávy, ovoce a jemného koření.
Dozvuk: Šťavnatý, lehce kořeněný konec se stopami vanilky a výraznou luxusně působící dřevitostí. V úplném závěru jde pak velmi výrazně dosucha s náznaky piva z rodiny ALE.
Shrnutí: Perfektní lehká whisky vesměs bych řekl, že z lehkých whisky asi jedna z nejlepších. Na tuhle palírnu si dám pozor, a jak se k něčemu dostanu tak to ochutnám. Jednu výtku bych měl vůči velmi suchému pocitu tak 20 vteřin po polknutí, kdy skončí tóny dozvuku.
Body: 88
Autor: Lakus
Aroma: Jablečné slupky, banán, vanilka, bílé hroznové víno a dřevo, které celé vůni dodává trošičku umělý tón.
Chuť: Olejovité tělo. Dřevitá ovocnost, trošku trpká na jazyku.
Dozvuk: Hořké, v ústech zůstává pachuť vlkhé kůry, postupně zesiluje ovocnost, chuť cukru muscovado, ke konci se stává dominantním med.
Shrnutí: Aroma nalákalo, zbytek však mírně zklamal. Překvapilo mě, že dozvuk je mnohem bohatší než samotná chuť.
Autor: Nethar
WB WOL
Aroma: Velmi příjemná čerstvá ovocná vůně. Nakyslejší tóny, těžko odhadovat, ale z aroma se mi zdá dost štiplavá - hodně alkoholu? Dále se objeví trochu toho "zatuchlého sena", dřevitosti, kokosu. Kdo vydrží ještě déle, je odměněn nádherným přídělem medu. A pak už se vrací spíše ta horší dřevitost, les.
Chuť: vysoký alkohol se nepotvrzuje, whisky je sladší, proti aroma spíše nudná
Dozvuk: dozvuk se mi zdá krátký, dřevitě nahořklý už v prvním kole, tady mi nechutná
Shrnutí: hmmm, tak Balblair je to. Jak jsem si pochutnával na Balblair 1997 a smutně se - tuším že včera - loučil s poslední skleničkou. Po tomhle by se mi moc nestýskalo. Opět nasadí laťku velice vysoko ve vůni, ale ve zbytku je asi znát na mě už příliš velký vliv dřeva.