ZPĚT



Recenze:

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Anonymous
Aroma: bez vody: krémový, jemný, lehký pobřežní charakter, sherry. Jde bez pochyby o kvalitní čichový zážitek - co ale provede vody s tímhle kouskem je hodně zajímavé (pár kapek postačí)

s vodou: po přidání vody ji dopřejte trochu času a po odejmutí pokličky nebo čehokoli co používáte se do nosu dostává krásná vůně poskořicovaných nastrouhaných jablek, oříškovost, více sherry, hrozinky,výraznější pobřežní slanost a dokonce i jemně rašelina - absolutně překrásný. Ta chvilka čekání za to stojí
Chuť: bez vody: jemná, krémová, slanost, trochu pichlavá, sladkost od sherry. To co zjistíte pitím téhle whisky bez vody je, že se jedná o opravdu kvalitní kousek. Tahle whisky, ale potřebuje vodu aby odhalila všechny krásy

s vodou: karamel, muškátový oříšek, sherry, hrozinky,ještě nějaký koření, slanost, která se míchá s kávou - parádní kombinace
Dozvuk: kvalitní, překrásný, střední až dlouhý, mokačíno, slanost - v jednoduchosti je síla
Shrnutí: Zatím jsem neměl možnost ochutnat starší plnění, ale již v mnoha recenzích jsem se dočetl o velkém skoku v kvalitě směrem kupředu v tomhle novém balení. Pánové v Bunnahabhainu odvedli skvělou práci a dokazují, že i nerašelinná whisky z Islay může být stejně výtečná. Po přečtení několika komentářů od různých uživatelů jsem jistou kvalitu tušil a tak trochu s ní počítal, ale když jsem skončil s ochutnávkami, prostě jsem si řekl "no páni" - tedy řekl jsem něco jinýho, ale tohle je publikovatelná forma. Tahle whisky dlouho nevydrží a zároveň jsem si jistý, že koupě další lahve na sebe nenechá dlouho čekat. Vskutku parádní zážitky za velice rozumný peníz. Od otevření do zveřejnění recenze(cca 5-6 dní) mi z lahve zmizela celá třetina a věřte, že k odpaření nedošlo.
Body: 90

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Anonymous
Aroma: nasladlá ovocnosť, citrusové plody, alkoholová korenitosť
Chuť: sprvu nasládlosť, jemná rašelino-dymovosť, sladová sladkosť prechádzajúca do štipľavej korenitosti, náznaky slanosti
Dozvuk: dlhý, štipľavý, korenitý, mierne rašelinovo-dymový
Shrnutí: prvý zážitok s kúskom z ostrova Islay, zaujímavý, uvidím pri ďalších kúskoch, zatiaľ, mi viac chutia ľahšie kúsky typu speyside, prípadne highland atd.
Body: 84

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Anonymous
Aroma: Jemně kouřově ovocné s výraznou kávou a také kakaem. Dále oříšky, sůl, spařená tráva, kůže.
Chuť: Výrazná chuť. Čokoláda se solí, přesto neztrácí nasládlost. Do toho vkusně podbarvená ovocem (pomeranče a zapečené hrozinky v cukroví) a lehkým kouřem.
Dozvuk: Tmavá čokoláda ponořená do černé kávy. Na povrch se dere sůl. Obláček kouře. Příjemně pepřově zostřuje a vysychá. Žádný jód.
Shrnutí: Výyrazná, velice dobrá whisky drsnějšího stylu. Působí bohatě, vrstevnatě a svým způsobem příjemně ostře. Whisky spíše pro muže ;) Za vzorek děkuji Petrovi. Verze 46,3%

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Hunter
WB
Aroma: Těžší styl, sladová, hodně kakaa a dřevitosti, s mírnou medovou nasládlostí, skořice. Hřejivý dojem.
Chuť: Hodně dřeva, hořká čokoláda, občas probleskne medová nasládlost, v dochuti trochu nahořklá a laková.
Shrnutí: Ochutnána ve slepém testu, měl jsem od Cyry (díky!) dost velký vzorek. Při prvním napití mi přišla nějaká nahořklá v dochuti, ale při dalších přechutnávkách to ustoupilo. Bunna jsem neuhádl, tipoval jsem nějakou whisky od Balvenie, kterou jsem ještě nepil. Přijde mi jako takové základní, nenáročné pití. Měl jsem nějakou starší verzi v síle 40%, snad jsem na whiskybase zvolil správnou lahev.
Body: 82

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Hunter
WB
Aroma: Kořenitě hřejivá vůně, kakao, rozinky, skořice. Je zároveň sladová, trochu cítím náznak sherry, seno, mléčnou čokoládu. Je tu i lehká větrovost.
Chuť: V chuti jemná a přitom plná. Mléčná čokoláda, nasládlé koření, opět trochu sherry stylu, nasládlé dřevo, kakao.
Shrnutí: Měl jsem od Cyry velký vzorek. Souhlasím s ním, že tato verze je, oproti čtyřicítce, dál. Výborně vyvážená, pohodová whisky.
Body: 85

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: J.K.Ch
WB
Aroma: Silně ovocná vůně. Ostružiny, rybíz, med, lehké koření, jemná stopa vanilky, čokoláda, náznak meduňky a vydatné sherry. Jo a kafr. Je tam toho hodně.
Chuť: Chuť dobře koresponduje s vůní. Je plná, silná, bez hořkosti.
Dozvuk: Dozvuk je sice krátký a suchý ale velmi dobrý. Rozinky, černý a červený rybíz. Na pozadí stopy anýzu a fenyklu.
Shrnutí: Core range, slušná cena, výborná whisky zatím překvapení za rok 2019. Láhev pořídím. Jediná chybka je fakt krátký dozvuk.

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Kiwi
Aroma: [u]Bez vody:[/u] poměrně agresivní a jedovatá chuť alkoholu po chvilce ustupuje a přichází slaboučká nauzená vůně, troška dřevitosti, dle aroma bych netipl Islay

[u]S vodou:[/u] ne tolik alkoholové, více sladkosti v pozadí, citrusové
Chuť: [u]Bez vody:[/u] tak ani tady to není Islay, spíše dřevitá nasládlost než cokoliv jiného, trochu kořenitosti, zklamání

[u]S vodou:[/u] určitě horší než bez vody, více dřevitá a chlastovitá, maličko trpkosti, trochu nasládlá, nic k zapamatování
Dozvuk: [u]Bez vody:[/u] vcelku dlouhý, v podobném stylu jako chuť

[u]S vodou:[/u] krátký až střední, převažuje sladkost
Shrnutí: [u]Bez vody:[/u] při slepém testu bych tipnul Speyside, celkově bych označil jako zklamání

[u]S vodou:[/u] vodu nemá smysl přidávat, whisky nijak neprospívá

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Kobalt
WB
Aroma: Zároveň hliněná, svěží a sladká. Ovoce, vegetace, větrovost, lehká slanost, hořká čokoláda, pomeranče.
Chuť: Sladká a trochu ostřejší. Hlína, kov, zatuchlina, přezrálé ovoce. Zvláštní, ale příjemná směs.
Dozvuk: Sladký a příjemně jemný. Sladká hlína, přezrálé ovoce, nějaké pomeranče.
Shrnutí: Nezvyklá a zajímavá. A vlastně dost dobrá. Stojí za prozkoumání.

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Lojza
Aroma: Rumovitost, něco mě tam ruší.
Chuť: Sherry, jód.
Dozvuk: Dlouhý, sherry, staré dřevo.
Shrnutí: Opravdu jsem tomu dal čas a v klidu se zaměřoval u testovaného vzorku 0,04L na všechny aspekty. Nějak jsem neměl moc co napsat. Prostě sherry whisky z Islay a ne ze Speyside. Nazval jsem si to jako lepší Glenfiddich 15S, sherry styl mi úplně nesedí, u GF15S mně nevadí, jelikož je tam nižší lihovitost, nebo není tak výrazný. Četl jsem zde celkem pozitivní recenze a uvažoval o koupi láhve, ale spokojím se s GF15S.

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: LukeD
WB
Aroma: Rozinky, lakovaný nábytek, různé bylinky, třtinový cukr, datle a sladový ocet.

Po přidání vody: mléčná čokoláda, broskev, mokré dřevo, jablečný a hruškový mošt, vlašský ořech a turecký med. Ale také nahnilé, přezrálé ovoce.
Chuť: Silnější alkohol o sobě dává znát. Pomerančová kůra, třtinový cukr, červené jablko, nugátový krém, mléčná čokoláda, karamelová náplň tyčinek a travní stvol.

Po přidání vody: vanilkový puding, jahodový puding, hřebíček, hruškové pyré, marcipán, žlutý meloun a mango.
Dozvuk: Suché a dřevité. Brandy de Jerez, skořice, taniny a turecký med.

Po přidání vody: umami a slanost, balzamikový ocet, nezralý vlašský ořech a jeho zelená slupka, slaný popcorn a nezralý angrešt.
Shrnutí: Po přidání vody se výrazně ke slovu dostávají i jiné sudy než pouze těch 25 % ex-sherry, které zpočátku dominují dojmu. Což je mimochodem přesně ten důvod, proč mne Bunnahabhain 12yo baví o chlup více než Glendronach 15yo Revival. Hrozně rád jsem ji nabízel neznalým hostům ve Whisk#y baru a málokdy se setkala s neúspěchem. Skvělá whisky na takové to každodenní popíjení.
Body: 86

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Nethar
WB   WOL
Aroma: olejnatě-máslovitě sladká, punč a cukroví, sebejisté silné aroma, které vám však neběží s roztaženýma rukama naproti, musíte si pro něj dojít do sklenky, ale cesta se vyplatí; ořechy, po delší době taková hezká zpražená vůně čehosi - ořechů či gumy S vodou více punče a sladkého portského, snad i těch mňam oříšků
Chuť: ořískově zastřená, spíše do sladka, ale nepřehání to, žádné velké koření, hořkost či něco podobného, ale síla alkoholu se ukazuje (když jsem ještě netušil, co to je, tipoval jsem vyšší procenta alkoholu); možná i trochu zakouřené, ale to už si spíš namlouvám, asi to bude ta "praženost"
Dozvuk: příjemný, dlouhý ale velmi jemný dozvuk mravenčí na jazyku, hořká čokoláda, s vodou více kávovité
Shrnutí: stylově mi to trochu připomněla snad A'bunadh či nějakou stařenou Glenmorangie, je tady navíc ale ta mírná "praženost", jemňounká rašelinnost, nebo jak tomu chcete říkat. Islay bych tedy opravdu netipoval, nicméně oblast je jedno, hlavně že whisky je skvělá!

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Radek
WB   WOL
Aroma: Marně pátrám po rašelině... aroma celkem nevýrazné.
Chuť: Výborná Islay chuť, taková drsná Islay... už chápu toho námořníka na vinětě, máta.
Dozvuk: Nijak nezaujal.
Shrnutí: Není špatná, ale přiznám se že z Islay whisek mě tahle až tolik nevzala.
Body: 83

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Rescue
Aroma: Sladké, ovocné, takové až Speysidovské, trošku mi přípomíná Glenmorangie 10y, žádná rašelina, po naředění lehce oříšky
Chuť: Jemná, ale plná, lehce kořeněná, slaná,v závěru přechází do mírné oříškovité hořkosti
Dozvuk: tředně dlouhý až dlouhý, nevtíravý, velmi příjemný
Shrnutí: Zajímavý vzorek z Islay, který byl pro mě netypicky bez rašeliny, spíše bych tento vzorek zařadil do Speyside. Velmi osobitá a zajímavá whisky s mou oblíbenou slaností.

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Torrez
WB
Aroma: Svěží, sladká i slaná, máslovo-smetanová
Chuť: Má sílu, krásně sladká, trochu do ovocna, trochu pikantní i slaná, každopádně mnohovrstevná, výborná
Dozvuk: Střední s nijak velkou intenzitou, ale příjemný
Shrnutí: Za mě na výbornou. Celá láhev bude nutnost, věřím, že se z ní odhalí ještě mnoho věcí. Alkohol v ideální míře, výborná chuť, která pořád nutí k napití.

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Torrez
WB
Aroma: Silná obilná vůně, až trochu zasmrádá. Sladká, slaná - půl na půl, do krémova. Dřevo hodně zastřené, člověk musí hodně hledat, ale něco se dá najít. Každopádně nechybí osobitost.
Chuť: Ze začátku překvapivě sladká, větrová, výborná, ale není v takové intenzitě, jak bych čekal. Celkově převládá zvláštní hluboká sladkost.
Dozvuk: Střední nebo slabší, nese se s lehkou hořkostí. Lehce pepřový a pikantní, ale poměrně rychle vyprchává.
Shrnutí: Vlažný začátek lahve, moc mi to nepřipomínalo vzorek, který jsem měl, ale časem se razantně zlepšila. Zapil jsem s ní narození dcerky a rozhodně nelituji.

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Walter
WB   WOL
Aroma: Směs medu, sladce nakyslého ovoce (především jablek a pomerančů), sherry a lískových oříšků. Dále se připomíná vanilka, skořice či zatuchlé dubové i exotické dřevo.
Chuť: Nasládle nakyslá ovocnost, vanilka, skořice, pepř, lískové oříšky. K tomu drobná nahořklost bylinek, káva, dubové dřevo.
Dozvuk: Pozůstatky koření, medu, kouře, dubového dřeva a jemné slanosti.
Shrnutí: Haló, haló! Určitě jde o whisky z oblasti Islay? Každopádně není vůbec zlá. Docela se mi líbí.

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: josé
WB
Aroma: silné a intenzívní. sladší těžké sherry, maličko zatuchlé (záblesk gumy). med, ostružiny, čokoláda, pomerančová kůra, opálené dřevo (b.2/3)
Chuť: plná. hlavně dřevitá s trochou hořkosti. sušší dojem, jehličkově hřejivá. po ovoci slabá kyselinka. černý rybíz. (b.2/4)
Dozvuk: dřevo mizí a zůstává tmavá čokoláda, hrozinky, vanilkově sládne, koření. po chuti vylepšení. (b.1/2)
Shrnutí: nadprůměrná základní whisky, nicméně se silnější dřevitostí v chuti, což moc rád nemám. (b.0/1)
Body: 5

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: joy
WB
Aroma: sladké, sherry, rozinky, citrusy, koření, ovoce, rybíz, ostružiny
Chuť: sladká, svěží sherry, med, skořice, koření, ostružiny
Dozvuk: krátký, sladký, kořeněný, rozinky, dřevitost, svěží sherry, ke konci hřebíček, tmavá čokoláda, bez hořkosti
Shrnutí: Chutnala mi. Adept na láhev

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: lalos
WB
Aroma: Výrazně sladká, sherry, sušené ovoce přebíjí trošku sladový smrádek. Trošku lihově štiplavá, jinak ale v pohodě.
Chuť: Ostřejší. Dřevo, trošku sušší než ve vůni, ale pořád znatelná stopa sherry a sladu. Trošku rozházená, nevyrovnaná.
Dozvuk: Delší, perníkový, lehce nahořklý a ovocně natrpklý.
Shrnutí: Ač to z poznámek úplně nevyplývá, je to docela fajn whisky za super cenu. Připadá mi, jakoby sladkým sudem maskovali trošku míň kvalitní destilát, ale pije se to dobře. Jestli je nové lahvování ještě lepší, tak lahev určitě koupím.

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: lalos
WB
Aroma: Sherry, obilí, poměrně lehká, ne moc výrazná. Pomeranče.
Chuť: Výrazně sladší, obilí, skořice, kopřivy, hořká čokoláda.
Dozvuk: Středně dlouhý, sladký, ovocný s obilím.
Shrnutí: Výborná, krásně pitelná whisky. Naprosto luxusní poměr cena/výkon. Láhev se rozhodně doma neztratí.

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: midlo
Body: 79

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: salam15
Aroma: Sladové, med, máslové sušenky, bílá moruše
Chuť: Chuť je výrazně sladová a po sherry, alkoholová pepřovost, ale ne rušivá, akorát tak na hraně, kdy je to ještě dobré, vřes. Krásně zaplní ústa a hřeje.
Dozvuk: Dlouhý, drsný
Shrnutí: "Nové" plnění Bunny je moje oblíbená láhev. Je to výrazně lepší/plnější než základní Bruichladdich, který taky hodně taví na sladovém charakteru. Tohle je whisky, které bych chtěl mít doma stále lahev.
Body: 92

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: zombice
WB   WOL
Aroma: Výrazné, oříškové, javorový sirup?, hlína (ne tak výrazně jako u některých Bowmorů) listnatý les na podzim, prostě listí na zemi, v blátě :-)
Chuť: Ořechy, hodně výrazně ale spíš hořká na začátku, pak se obrousí, chuť je pořád plná, olejnatá ale ta dřevěná hořkost taninů? i tak převládá a nerozpoznám nic jinýho.
Dozvuk: Dlouhý, dřevitá hořkost dubu, míň zralý ořechy, postupem se prodírá i nesmělá slaboučká sladkost jakoby z hodně nezralých zelených banánů.
Shrnutí: Ač to byla po delší době asi nejvíc hořká whisky, tak mě docela zaujala, ta plná chuť a zajímavý aroma mají něco do sebe..

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: zyki
Aroma: sušené meruňky, med, medový koláč, manželka cítila i lehkou rašelinu, já ne
Chuť: k medové sladkosi se přidají ořechy, špetka soli a koření
Dozvuk: příjemný, převažují ořechy
Shrnutí: chutnala, ale Cruach Mhòna mi sedla lépe

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Žiži
WB   WOL
Aroma: ovoce, (trocha sherry), mírně kouřová a rašelinová, medově sladká, (včelí vosk)
Chuť: ovoce, trocha kouře, stopy rašeliny, hořkosladká chuť, (vosk)
Dozvuk: spíše krátký, trocha ovoce, stopy kouře a snad i rašeliny
Shrnutí: dobrá whisky z Islay - nepatrně rašelinová a poměrně ovocná, netypická whisky z Islay, ředění vodou nic nového nepřinese
Body: 78

Láhev: Bunnahabhain 12 yo
Autor: Žiži
WB   WOL
Aroma: poměrně výrazné ovocné tóny, mléčná čokoláda, slabé medové tóny, mírně dřevitá a kořeněná, v pozadí připálené tóny a velice slabě pryž, sladká se závanem soli
Chuť: ovoce, slabě med a pryž, připálené tóny, trochu dřevitá a kořeněná, sůl
Dozvuk: kratší, trocha ovoce, koření a sůl, lehce připálené tóny, trocha pryže a dřeva
Shrnutí: výborná vůně, trochu slabší chuť a krátký závěr, ale každopádně se jedná o výbornou nerašelinovou whisky z Islay, i nepatrné naředění zvýrazní pryžové tóny ve vůni na úkor ostatních složek, chuti pak dominuje dřevo a koření, závěr je pak sice delší, ale docela dřevitý a kořeněný
Body: 81


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.