ZPĚT



Recenze:

Láhev: Starward 4 yo 2016
Autor: Nethar
WB
Aroma: Nesmírně bohaté, kožené čokoládové sherry, plné sladkého ovoce, kandované ovoce, čokoláda. To je nějaký Kavalan a'bunadh. Krásně šťavnatý vitacit a ještě tam něco cítím, připomínka nějaké dávné whisky, ale nevzpomenu si, nevzpomenu, ale jsou to krásné vzpomínky. A už to mám, houby whisky, to je v tom cítit trochu nějaký bourbon. Nevím proč, ale vanilková parfémovost je tam a sekne jí to v té kompilaci.
Chuť: Sudovka, kožená, bohatá, zase ta plnost sherry čokooříšku. Po odtajnění 56 %, ale to vůbec nevadí, pije se ostře, ale dobře.
Dozvuk: Zatuchlá koženost s čokoládou a kořením, ovocem. Pomlaskávám si. A zase ten bourbon v dozvuku.
Shrnutí: Starward. Asi jim vysoká procenta a víno sluší. Ještě mi chutnal v Londýně 52%. Jasně, je to Austrálie a navíc jenom čtyřletá, takže co čekat od snobů na hradecké degustaci, že? :-) Schytala pochopitelně poslední páté místo, ale přitom je famózní. Dal jsem 2. místo a při přechutnávce se tomu divím, zasloužila by první. Moc mi chutná. A koukám už je vyprodaná. Ale Starward budu ještě študovat, minimálně snad v Londýně. Ona má hodně blízko k bourbonu, ač mi trvalo, než mi to docvaklo, a sudové bourbony já mám vlastně rád, narozdíl od těch nechutných ředěných voňavek.

Láhev: Starward 4 yo 2016
Autor: salam15
WB
Aroma: Krémové, ale výrazné, surové - trochu jako sudový bourbon nebo "ředěná" žitná. S vodou zjemní, ale stane se nevýraznou.
Chuť: Zaoblená, smetanová, víno je výrazně znát, pak ale přejde hned do alkoholové drsnosti, takže je to takové jednoduché. S vodou se z ní stane jemná, hladká, příjemná vinná whisky - takhle by se toho dalo vypít víc
Dozvuk: dlouhý, drsný, kořenitý.
Shrnutí: Vůně a chuť tu jsou v harmonii ale alkohol zní příliš čpí a dělá z ní ostrou, ne úplně příjemnou whisky. Voda pomůže v chuti (vůně spíš utopí), ale i tak je to celkem jednoduchá whisky. Na druhou stranu je to na 4letku a australskou produkci příjemné překvapení a dobrá whisky. Rozhodně jsem zvědavý, kam budou svou produkci posouvat dál.

Zrálo v sudech po australském červeném a dozrávalo v charred sudech z francouzského dubu.

Ochutnáno v rámci 11. HK degu (nominoval ji José), kde se celkově umístil na 5. místě za Glenturret 15 yo, Tamdhu Gran Reserva, Highland Park 13 yo Single Cask D2 Anniversary a Tomatinem Single Cask D2 Anniversary. Mé soukromé pořadí bylo Glenturret, Tamdhu, Tomatin, Starward, Highland Park.


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.