ZPĚT



Recenze:

Láhev: BenRiach Birnie Moss
Autor: Anonymous
WB
Aroma: první vzorek večera.. první přivonění bylo velmi lehké a příjemné Speyside s nečekaně výraznou rašelinou :think: působila neotřele lehce a svěže..vyvětral jsem si proto raději nos a zkusil to znovu.. tentokrát obezřetněji..s pomalým odstupem :) opět Spey. ([size=85]asi více květinové[/size]) a zase silnější rašelina..vespod se navíc ještě schovávalo trochu toho čemu říkám mořské pobřeží :confusion-shrug: příjemně překvapen jsem se těšil na první doušek večera :drool:
Chuť: tady jdeme už na dřevo, "jistou“ rašelinu a relativně dosti kouře.. ostrý drive (pro někoho možná tělo) napovídá zvýšenému %
Dozvuk: střídavě hořkosladká čokoláda, mandle a dřevo.. nic silného a výrazného
Shrnutí: vůně byla zprvu netradiční a její konstrukce ([size=85][b]záměrně neříkám složení[/b][/size]) mi připomínala víno.. s odstupem ale jaksi vyvětrala a šla vycítit jistá plytkost, jenž nejvýrazněji poukazovala na něco mladšího v láhvi.. na whiskybase jsem se ale pak divil, že jen 4 roky :clap: kromě nosu mi v podstatě nic moc neříkalo Speyside a z jazyku chtěla navíc poslat zavčas dolů :? naladěný na další kousky jsem byl díky ní ovšem dobře :mrgreen:

Láhev: BenRiach Birnie Moss
Autor: J.K.Ch
Aroma: Fenolově dezinfekční rašelina, příjemně kyselkavá, silný alkohol štípe do nosu, stopy mandarinky a pomerančů, náznaky mechu.
Chuť: Krom očekávané rašeliny je velmi sladká a vyvážená. Je cítit že je mladá typuji mezi 3 a 6 lety. Je to silná ostrá whisky. Náznak plastu. Je hodně nezvyklá. S jednou výraznou a pro mě neznámou a neidentifikovatelnou složkou. Chybí jí aspoň náznak komplexnosti.
Dozvuk: Velmi sladký a kouřový, bohužel i mírně voňavkově nahořklý. Zemitost, popel, pepř.
Shrnutí: Velmi netradiční whisky hlavně v chuti a v dozvuku, je dost ostrá, ale v chutí mi vyloženě sedla. Po vzorku následovala láhev a nelituji.

Láhev: BenRiach Birnie Moss
Autor: Nethar
WB
Aroma: Tož dobrej smrádek. Mix dezinfekce, olomouckých tvarůžků a ovoce. Ty tvarůžky to je asi právě spojení rašeliny a ovoce. Tady je to ale nakombinováno tak nějak dobře, že mi to nevadí, že mi to snad voní. Vlastně mi to voní laphroaigově, jak se nos víc a víc otupuje. A do toho svěží sladké ovoce, buchtičky.

Slepá přechutnávka 2017: Podle barvy jsem si říkal, že jsem si vzal naslepo zase nějaký gin, grappu nebo něco takovýho, ale ne, je to rašelinná whisky jako vyšitá. Hliněná nádoba, oolong, jenom mírně vyuděné a citrony. Chlebová rašelina.
Chuť: Řídké, hladké, kouřově zemité, vlastně velmi zemité, zatuchlé, nasládlé, trošičku olejovité.

2017: Silná, ostrá, rašelinná.
Dozvuk: A bowmorová hlína, do toho dezinfekce. S nějakými podtóny, co nedokážu asi správně pojmenovat, takže to radši nepojmenuju (hliněné bonbóny, sladké ořechy, já nevím).

2017: Dlouhý, uzený kouř, není tam velká bohatost dalších chutí, ale je to dobré.
Shrnutí: Tak pro rašeliňáky je tohle vykřičník. Velmi výrazná whisky, která se teda nestydí. Těžko ze vzorku usuzovat, jestli té výraznosti není až příliš, tohle bych ve velkém pít určitě nechtěl. Ale jako jinak teda jo, to vám povím :-) Nevím, jestli se úplně shodnu s předchozími kolegy recenzenty, možná je to tím stářím whisky nebo tím, že jsem měl o čtyři roky pozdější lahvování, je taková nevycválaná trochu možná, ale každopádně mně to přišlo jako docela rašelinná brutalita (nemyslím alkoholová nebo ostrá nebo tak něco, ale prostě rašelina, hlína).

2017: Chutná. Taková jednodušší, ale dobrá a výrazná rašelina.

Láhev: BenRiach Birnie Moss
Autor: Radek
WB   WOL
Aroma: Dým bramborové natě... něco zelenýho v tom ohni bylo a v pozadí i trochu fruktózy.
Chuť: Silnej... cukr!! Nemůžu si pomoct, ale v chuti kouř necítím.
Dozvuk: Dlouhej, sladkej a nikotinovej.
Shrnutí: Na BenRiach mě přišla taková uhlazená (nekamenujte mě)... (pozn.: koštoval jsem v řadě 5 vzorků BenRiachu na křtinách knihy Whiskybraní).
Body: 83

Láhev: BenRiach Birnie Moss
Autor: josé
WB
Aroma: svěží ovoce, cukrový meloun. lehký kouř, kvasnice, těsto, ocet. (b.2/3)
Chuť: sladká rašelinka, ovocnost meruněk, ořechy, sušší sherry. (b.2+/4)
Dozvuk: sladký kouř, cereální, voňavkový a výrazná čokoláda (b.1/2)
Shrnutí: není to špatné. (b.0/1)

Láhev: BenRiach Birnie Moss
Autor: joy
WB
Aroma: smetanové karamelky, dehet, citrusy a zatuchlá rašelina
Chuť: silná sladkost, pomeranče a citróny, koření a trochu kouře
Dozvuk: sladký, kořeněný, jodový a pepř
Shrnutí: Zaujala. Popřemýšlím o láhvi

Láhev: BenRiach Birnie Moss
Autor: jumbo
WB
Aroma: kouř, rašelinka, ne příliš intenzivní, ale vytrvalá, nasládlá, obilná
Chuť: příjemně zakouřená, super medově sladká
Dozvuk: sladký a lehce zakouřený, objevuje se ohořelé dřevo
Shrnutí: ta sladkost je výrazná, úplně bez hořkosti, parádní kombinace kouře a neovocné sladkosti, určitě láhev!

Láhev: BenRiach Birnie Moss
Autor: zombice
WB   WOL
Aroma: Jo tak tady je to jasný, rašelina a fenol a to výrazně. Pak taky trochu jódu a sladkokyselé tóny, které jsem v pokročilém degustačním stavu obtížně určoval :-)
Chuť: Kouř, rašelina a opět, ale v obráceném pořadí, kyselo - sladká.
Dozvuk: Středně dlouhý, kouř, rašelina, sušší.
Shrnutí: Ochutnáno v Marpeku. Po 4 nerašelinných whiskách to byl rychlý skok do nakouřených ohnivých vod :-) Ač kolikrát tyhle trochu jednorozměrně rašelinný kousky nemusím, tak tohle mě zaujalo velmi. Pro mě něco jako vítěz degustačky, i když následovaly ještě další kousky...

Láhev: BenRiach Birnie Moss
Autor: zyki
Aroma: zatuchlá rašelina, ovoce (červené jablko, červené hrozny)
Chuť: lehce olejnatá, rašelina se stane kouřovější, zároveň je mírně přislazená
Dozvuk: hliněná rašelina s trochou hořké čokolády
Shrnutí: výborná, zajímavá, oprvdu mi sedla


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.