ZPĚT



Recenze:

Láhev: Angostura 1919
Autor: Hunter
Aroma: Angostura rozhodně není sladký rum, naopak, ve vůni se krom lehké kořenitosti, vanilky a včelích pláství dle mého názoru objevuje i určité medicínské aroma, ovšem není to ona jódovost, jak ji známe u whisky z Islay, patrně jde o vliv zmiňovaných dubových sudů

po bourbonu. Jedná se tady jen o můj subjektivní dojem a názor, v zahraničních recenzích ji nikdo nezmiňuje, mně ale přijde na tomto kousku nejvýraznější.
Chuť: To, co slibuje Angostura ve vůni, se projeví i v chuti. Suchý příliv kořenitosti, opět zmiňovaná vanilkovo-dřevitě-medicinální až „desinfekční“ stopa. Vše skvěle vyvážené, harmonické. Poměrně dlouhé dokončení, stopa zakouřené dřevnatosti.
Shrnutí: Prozatím nejzajímavější rum, jaký jsem měl možnost ochutnat, zřejmě i nejdrsnější a nebál bych se říct i nekompromisní. Rozhodně si mě nezískal na první ochutnání, jeho přednosti a kvality jsem docenil asi až při třetí-čtvrté ochutnávce, nebyla to ona láska na první pohled, o to víc jsem si tento kousek nakonec oblíbil.Opravdu podmanivý nápoj. Všem mohu doporučit, mé hodnocení je 95/100. (Korekce z ledna 2012: Skóre pro objektivitu rumového žebříčku změněno na 90/100, jinak platí vše napsané...) Společně s venezuelským Pampero Aniversario zřejmě nejlepší rum, jaký jsem doposud pil.

Pár mezinárodních ocenění, které tento reprezentant Trinidadu a Tobaga získal:

V roce 2005 na Germany’s Mundus Vini competition se stal Rumem roku 2005 a získal zlatou medaili.

V roce 2009 zlatá medaile na San Francisco World Spirits Competition.

Cena: u TopAlkoholu 720,- Kč, v ExcaliburCity 598,-Kč.
Body: 90

Láhev: Angostura 1919
Autor: Mille
Aroma: příjemná, nasladlá, koření, vanilka
Chuť: kořenitá, vanilka, v závěru trochu hořkosti
Dozvuk: střední, hořkosladký
Shrnutí: výborný rum

Láhev: Angostura 1919
Autor: Walter
Aroma: První, co na můj nos zaútočí, je těžší parfémovaná sladkost, jež připomíná cukrovou vatu. Musím přiznat, že se mi po tomto úvodním přivonění těžce dýchá. Potřebuji pauzu. Teprve po chvíli od tohoto zážitku dochází k relativnímu zklidnění mých smyslů, načež jsem schopen pokračovat v analýze. Vnímám silnou vanilku, velké kousky kandovaného ovoce, ze kterého nejvíce vyčnívá pomeranč. Dále objevuji čerstvě zavařenou meruňkovou marmeládu, z koření na sebe upozorňuje ještě skořice a hřebíček. O několik minut později, kdy dojde k výraznějšímu odvětrání (zjemnění) nalitého vzorku, lze zaznamenat čistou máslovou karamelku. Uskutečním-li těsně nad skleničkou hluboký nádech, nacházím také směs sušených bylinek s jasně rozpoznatelnou mátou.
Chuť: Odlehčený (zředěný) sirup, spíše nasládlý než vyloženě sladký, z kandovaného ovoce s převahou pomeranče. Ten je doplněný již zmíněnou meruňkovou marmeládou, vanilkou, skořicí, hřebíčkem, směsí sušených bylinek a pikantním výluhem z dubového dřívka.
Dozvuk: Středně dlouhý, nepatrně hřejivý. Postupné odeznívání chutě.
Shrnutí: Aroma mně dává zabrat. Ne tak ani svou obsažností, ale komentovaným počátečním šokem, který s každou skleničkou zakouším. Pravím už s jistým úsměvem a schopností být nad věcí; pokud si totiž počkám, není to až tak zlé. Co se týče chutě, dá se. Celkově vzato, přestože mě tento rum nijak zvlášť neokouzlil, svým způsobem zajímavý je, nepopírám. (P. S. Před dvěma lety došlo ke změně balení. Lahev už nemá tvar pohledné karafy, korkový špunt s dřevěnou hlavičkou byl nahrazen systémem "Orchid closure system". Nově zpracovaný je i dárkový karton.)

Láhev: Angostura 1919
Autor: brodequin
Aroma: Vanilka, nasládlá, skoro až květinová vůně, med, pomerančová kůra, hřebíček, skořice
Chuť: jemný, nasládlý, med - drsnost a hořkost jsem nepoznal..., Zvláštní chuť, kterou jsem po dobu pití nedokázal úplně identifikovat. Ale kdybych to mohl jednoduše popsat, tak bych řekl, že je charakterem rum stejný, jako muškát moravský mezi víny. Prostě muškátový rum. :-)
Dozvuk: střední - dál už mé zápisky končí...
Shrnutí: Zajímavý rum, který má co nabídnout - tedy jakousi svou charakteristiku, kvůli které bude mít buď příznivce, či naopak odpůrce. Já se řadím spíše k příznivcům, i když bych to na celou láhev neviděl. Ale znovu ochutnat ano.

Láhev: Angostura 1919
Autor: josé
Aroma: než vyvětrá je dominantní syrová mízová dřevitost. pak nastupuje výrazná sladkost vanilkového cukru, cvibochová kolečka, karamel, marcipánové čokopralinky. v pozadí jakási ta medicína, ne úplně výrazná. celkově zvláštní v dobrém smyslu (b.2/3)
Chuť: sladkost 1/3. výrazná zelená dřevitost a medicínskost - kapky. trochu hořká. pikantní. silná, po sladké vůni nečekaná (b.3/4)
Dozvuk: sladší, výrazně vanilkový, větrový, zázvorový (b.1/2)
Shrnutí: doplnění mezer v základním vzdělání v rámci slepého trojtestu vzorků Angostura 1824 vs 1919 vs NO.1. tento jednoznačně zvítězil (b.0/1)
Body: 6


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.