ZPĚT



Recenze:

Láhev: The Balvenie 14 yo Cuban Selection
Autor: Duthoron
Aroma: Sladké až cukrové, jako citronový fondán, taky v tom cítím jablečné pyré, ale míchané s něčím kyselejším (možná angrešt).
Chuť: Cukrářská sladkost začíná i tady, ale je rychle vystřídána svěžím ovocem a zakončena lehkým kořením.
Dozvuk: Dozvuk je dlouhý, kořeněný, začíná ještě na pomezí chuti sladkými lískovými ořechy, přechází do lékořice a končí takovým tabákovým pohlazením (ani ne kouřem, jako spíš chutí tabáku).
Shrnutí: Jo, tahle whisky mě dostala, přijde mi výborná a ten dozvuk mě vyloženě baví. Moje první Balvenie, takže nemůžu srovnávat, ale pokud jsou ostatní také tak dobré, tak se na ně už těším :-). Škoda, že v Maneo ji neměli, když jsem teď objednával, tahle by mi za celou lahev stála.

Láhev: The Balvenie 14 yo Cuban Selection
Autor: Hunter
WB
Aroma: Lehký styl, sladově vanilkový, s trochou alkoholu (připomíná spíš bílý rum, než tmavý), med. Vůně je na mě lehká a jemná až moc.
Chuť: Chuťově je už tahle Balvenie zajímavější. Med, vanilka, lehká ovocnost, dřevo. Dozvuk dřevitý, kompotově hruškový. Příjemné.
Shrnutí: No, s Balvenie palírnou se nějak moc nekamarádím. Ne že by byly jejich whisky špatné, ale stylově mě až tak moc neoslovují, třeba se to jednou prolomí. Měl jsem vzorek od Zomby, díky!
Body: 83

Láhev: The Balvenie 14 yo Cuban Selection
Autor: Nethar
WB   WOL
Aroma: mírná nasmrádlost dvojky (Madeira 17y) je pryč, sladkost však zůstává, spíše ten "buchtičkový" než ovocný styl, i když trochu jakési obzvláštňující nakyslosti tam také najdu, v ocasu trochu přechází do kokosové dřevitosti. Snad nějaká tráva, seno.
Chuť: Ze třech testovaných vzorků asi nejmilejší v mých ústech, žádná velká hořkost, i když ani není tak sladká či jinak výrazná
Dozvuk: Dlouhý dozvuk, dřevitě nasládlý, mírně nahořklý, není to nic příliš silného, ale já jsem na to cíťa
Shrnutí: Na jednu stranu by se dalo říct, že z testované trojice je nejnudnější, na druhou stranu kvalita moc nudit nemůže, cena je příjemná, tak co si naříkat. Je to velmi dobrá whisky, ale když byste mi jednu z trojice nutili, tak bych se po prvním hraném ohrazení vrhnul asi nejspíš na tu Golden Cask.

Láhev: The Balvenie 14 yo Cuban Selection
Autor: josé
Aroma: vanilka a rumovost z ní je opravdu cítit
Chuť: nasládlá, mazlavá
Dozvuk: střední, nasládlý
Shrnutí: Zpětně koukám, že v notýsku poznámek poskrovnu. Asi nic extra výrazného, spíše klidné, příjemné. Žádná negativa. Balvenii mám doma načatou ve verzi 12 double wood a ta chutí, takže jsem chtěl okusit i jiné plnění. Jejich příbuznost by tu byla. Rumy mám rád a z téhle to je poznat více než z předchozího dark rum Benriachu, ale nečekejte nějakou bombu. Rum je rum a tady se otřel, když prošel okolo, nicméně je zřejmý od začátku do konce.

Láhev: The Balvenie 14 yo Cuban Selection
Autor: zombice
Aroma: Hmmmm to je pěkné :-) sladká, medová, vanilka, náznak rumu, květinová louka, cukr se skořicí na pečených hruškách, možná i hřebíček, jedním slovem nádhera :-)
Chuť: Dub, med, trochu zaštipující koření, kakao. Není to zcela hebké pohlazení, ale trochu vystrkuje růžky.
Dozvuk: Středně dlouhý, med + koření – skořice, vanilka a ještě něco co neumím pojmenovat; trochu ovoce (hlavně ty hrušky) a kakao.
Shrnutí: Opět parádní kousek z Balvenie. Ani nevím, proč byla tato verze určená jen pro francouzský trh, snad jen, že by francouzi nezvládli o trochu víc % alkoholu v Golden Cask, jinak si to vyvětlit neumím :-) Kdo by měl cestu do Francie a má rád Balvenie, doporučuju mrknout se v supermarketech, občas se dá ještě sehnat a to za hodně slušnou cenu. Loni s Ivčou jsme vyhmátli láhev v Auchanu (něco jako Tesco u nás) za 34 euro ;-)


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.