ZPĚT



Recenze:

Láhev: Zacapa Centenario 23 Años
Autor: Hunter
Aroma: První dojem je tak kávový, že mi hned připomněl Kahlúu. Tedy naprosto stejný první dojem jako u Malteco 15y, také z Guatemaly, až si říkám, zda tyto dvě značky nejsou provázané nějak víc... Vůně je nádherně hutná, silná a bohatá, plná, výrazná, plná kůže a čokolády, rozinky, med, lehký závan hřebíčku, propolis, vůně včelínu, rámečky z pláství. Ve sklence po odpaření syntetická barva na kůži, hutná, zemitá.
Chuť: Nasládlý, ale ne tak moc, jako jsem čekal. Úplné pohlazení na jazyku, poté trochu vystrčí růžky alkohol. Velmi uhlazený, není nic, co bych mohl vytknout. Med, rozinky, ledové víno, káva. Dochuť kávově-kožená, úplná delikatesa.
Shrnutí: Tohle je dříve nebo později povinnost pro každého, kdo to s rumy myslí vážně. Pro úplné rumové začátečníky bych ho snad ani nedoporučoval, aby dokázal degustátor docenit jeho přednosti.
Body: 94

Láhev: Zacapa Centenario 23 Años
Autor: Kobalt
Aroma: Hutná ale suchá, sladkost, čokoláda, sušené ovoce.
Chuť: Hladká a jemná, velice příjemně sladká. Kůže a hořká čokoláda, ovoce v pozadí.
Shrnutí: Ňamka. Doporučuji přinejmenším vyzkoušet.

Láhev: Zacapa Centenario 23 Años
Autor: Radek
Aroma: Pomeranče, káva.... hmmm to je zajímavé, jestli tam jsou i ty chutě, tak by to byla paráda.
Chuť: Nejsou!! Po pomerančích ani vidu ani slechu, pouze káva a kakao.
Dozvuk: Až tady se objeví ty pomeranče.
Shrnutí: Trochu mi to připomíná Frustrační kompozici od Járy Cimrmana, tedy neustálé střídání prvku očekávání a prvku zklamání. Ve vůni má tenhle rum dobře našlápnuto, aby ho chuť srazila o dost níž a dozvuk to zase tahá nahoru.Vzhledem k pověsti která tenhle rum provázela jsem trochu zklamán.
Body: 84

Láhev: Zacapa Centenario 23 Años
Autor: Walter
Aroma: Plnost medu, hrozinek, kůže, třtinového cukru, hořké čokolády, kávy, kakaa, karamelu. Tomu sekunduje všudypřítomné koření (zvláště vanilka, skořice, hřebíček, snad také muškátový oříšek) a intenzivní jemná ovocnost.
Chuť: Co bylo představeno ve vůni, to se také ve velké míře objevuje v ústech. Příjemná nasládlost medu, hrozinek a dalšího sušeného ovoce, opět zde máme karamel, třtinový cukr, koření, lehoulinkou (tady až pikantní) nahořklost kávy, kakao.
Dozvuk: Středně dlouhý, znatelně nasládlý, jemně kávový s nevtíravou připomínkou dubového dřeva.
Shrnutí: Velmi dobrý rum. Ve skleničce sytě tmavě hnědý, zbytky na stěnách působí téměř olejovitě. Pamatuji si, že když jsem před několika měsíci lahev načal, vůně i chuť mně přišla výrazně plošší a ostřejší. "Rum, co kdosi vymáchal v koňaku." Asi takové byly moje první myšlenky. Přesto nemůžu říci, že by mě už tehdy nezaujal. Každopádně teď, kdy z obsahu zbyla cirka polovina, se mi líbí mnohem víc. Jako by tím časem a úbytkem ztratil kus zbytečné přísnosti a upjatosti.

Láhev: Zacapa Centenario 23 Años
Autor: bred
Aroma: no nejaké náznaky citrusových plodov ,možno sušená pomarančová kôra
Chuť: príjemná koňaková parfémovosť, horká čokoláda, káva,jemne nasladlý
Dozvuk: mierny hrejivý
Shrnutí: príjemný jemný rumík,voňal mi lepšie ako chutil,sklamala ma určitá voňavkovosť
Body: 82

Láhev: Zacapa Centenario 23 Años
Autor: josé
Aroma: ovocná nasládlost, sušené ovoce, banán, ananas, hrušky, kandované pomeranče. exotická dřevitost (možná až hlína). koření, zvláště vanilka. hned po otevření lahve je aroma více ovocné, jak jsem se blížil ke dnu, ovocnost ubývala a převládalo exotické mořené dřevo a koření. (b.2+/3)
Chuť: sladkost 2/3. lehce sirupovitá. vyváženost mezi nehořkou ořechovou dřevitostí, ovocnou sladkostí, pomerančovou šťavnatostí a kořením (skořice, hřebíček, anýz). kousek čokolády. (b.3/4)
Dozvuk: výrazněji ořechy/ořechovka, dřevo, med, třešňový kompot, hřejivý. čokoládovokávový, větrový, kůže. (b.1+/2)
Shrnutí: s překvapením zjišťuji, že tu nemám recenzi na provařenou klasiku kategorie lepších rumů. minulý týden jsem dorazil další lahev. vybalancovaný, nezabíhá do žádných extrémů, líbivý, pro masy. litr za litr. nadprůměrný zážitek. kdysi jeden z mých prvních lepších rumů. já jsem spokojen. (b.0/1)
Body: 7


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.