ZPĚT



Recenze:

Láhev: BenRiach 16 yo
Autor: Anonymous
WB
Aroma: Sladká ovocná vůně, včelí úl s plástvemi medu, vánoční cukroví (vanilkové rohlíčky), třtinový cukr, cuba libre ;-) a něco co mi tam vadí a nedokážu to popsat ... slabě kouř.
Chuť: Na počátku sladkost, která se změní v lehkou olejovost a přechází v celku výraznou štiplavost, kouř a zase něco co mi tam vadí ...
Dozvuk: Dlouhý, kouřový a cítím stále to něco, co mi na této whisce vadí a cítím to docela dlouho.
Shrnutí: Tak toto opravdu není typický zástupce Speyside. Tato whisky mi moc nesedí, ale měl jsem jenom vzorek, za který děkuji Petrovi.

Láhev: BenRiach 16 yo
Autor: Hunter
WB   WOL
Aroma: Med, vanilka, lehce slad. Je to ve vůni takový ten lehčí styl, s trochou koření.
Chuť: Překvapivě silná a ostrá, vůně mě naladila na něco lehčího, tady jsem mile překvapen plností i silou. Med, dřevo a skořice. Dokončení pěkně dlouhé a ostřejší.
Shrnutí: Trochu klame tělem, přesněji svou vůní, aby vás pak zaskočila silným projevem v chuti.Oproti základnímu plnění 12y je to přirozený vývoj, i bodový a cenový skok.
Body: 83

Láhev: BenRiach 16 yo
Autor: Hunter
WB
Aroma: Těžší styl, hutný, hřejivý v prvním dojmu. Po delším čichání už se mi zdála jemnější. Hrušky, vanilka, přezrálý angrešt, nad tím vším pak až lehce nakouřený opar.
Chuť: Při prvním ochutnání na jazyku poněkud řídká, ale pak se rozjede. Nasládle ovocná, s medem, dřevem a vanilkou. Dozvuk je pak táhlý, výrazný, pikantně kořenitý. Uhlazeně se přidá i dub, bez hořkosti.
Shrnutí: Tohle je fajn pití. Dobrá, pohodová whisky.
Body: 85

Láhev: BenRiach 16 yo
Autor: Nethar
WB
Aroma: Ačkoliv méně výrazná, tak hodně sladká kožená vůně. Pomeranče, pouťové sladkosti a takový nějaký sladkokyselý bílý sníh, kterým mamka "kreslívá" po vánočním cukroví. A ještě jednou napíšu tu zatuchlou koženou sladkost. Voní mi to skvěle a to tam není rašelina.
Chuť: Kyselejší, s ostrostí si dává načas, sebevědomá.
Dozvuk: Dřevitá nasládlost, dlouhý, umělá hmota. Štípe na jazyku, taky to asi bude mít dost procent.
Shrnutí: Moc dobrá whisky, s tou bych si asi rozuměl. Navíc se zdá, že bude mít dost procent, takže bych taky mohl bez výčitek experimentovat s vodou.

Láhev: BenRiach 16 yo
Autor: Nethar
WB   WOL
Aroma: Zase po 12 yo jdeme zpátky k hutnějšímu a těžšímu výrazu, ale zdaleka ne tak daleko, abychom došli až k desítce. Mírně nasládlá, opatrnější, přesto však svěží ovoce. Přidává se jakási kořenová kyselá zeleninová vůně, tímhle směrem trochu víc kysele zaštipuje proti dvanáctce, kávová čokoláda, a furt ta sladkost, časem vylézá více na povrch, už snad ani nemusím psát, že je bohatší a komplexnější než předchozí whisky, protože těch “hlavních” dojmů tam je jak vidět hodně.
Chuť: velmi jemná, nikdy ne hořká, tady prostě válí, mně se to moc líbí, i když není to žádný ostrý cloumák, takže někoho může nudit
Dozvuk: sladký, příjemný, dřevitě “nakouřený”, karamelový, velmi dlouhý, jemný
Shrnutí: tato whisky se dostala do mé trojice nejlepších ve Whisky roku 2015 10-16 let a je to jednoznačně zasloužené, krásná komplexní whisky, kterou mohu s čistým svědomím doporučit

Láhev: BenRiach 16 yo
Autor: Torrez
WB
Aroma: Pěkná vůně, zajímavé dřevo, máslové podtóny hned po chvilce na vzduchu. Každopádně výrazná a výborně dýchatelná.
Chuť: Překvapivě jemný začátek, později uzavřenější ale dále už něco chytám, ovoce a víno. Sladkost skrytá ve dřevitosti.
Dozvuk: Parádní bílé víno, parfém slabě. Hořkosti tam zlehka je. Celkem rychle odeznívá intezivnější část, ale příjemno zůstává déle.
Shrnutí: Velmi dobrá. Co víc dodat.

Láhev: BenRiach 16 yo
Autor: lalos
WB
Aroma: Sladká, přezrálé ovoce. Hrušky, sladké hrozno. Přes to všechno drsnější vůně kůže, kávy a tuzemáku.
Chuť: Sladká, ale ne úplně tak jak bych čekal. Hodně vystupuje dřevo, takže po sladkém začátku rychle hořkne. Med, nezralé vlašské ořechy, karamel a chilli.
Dozvuk: Docela dlouhý a docela hořký. Pikantní dřevo, hořká čokoláda, marcipán.
Shrnutí: Není to klasická Speyside whisky. Je drsnější, ostřejší, ale nějak mi to u ní nevadí. Ta sladkost s hořkostí se dobře vyvažují. Zdaleka to není nejlepší whisky, co jsem pil, ale vcelku mi chutná.

Láhev: BenRiach 16 yo
Autor: nidan
WB
Aroma: sladké, lakové, jemný kouř, citrusy, banány, květiny, silně parfémová, vanilka, vůně celkově jemná, lehká, vliv amerického dubu
Chuť: jemná, lehká, květinový med, vanilka, máslo, maliny, jemně sherry
Dozvuk: dlouhý i v hrdle, dokončení sladké, mandlově medové s trochou citrónů
Shrnutí: Velmi lehká jemná, příjemná whisky na rozjezd. Tipoval jsem Speyside, 40%, Vat bourbonu a sherry (více bourbon). Za vzorek díky Lalosovi

Láhev: BenRiach 16 yo
Autor: zombice
WB   WOL
Aroma: Medově sladká, zralé ovoce, hruškový a broskvový kompot, mléčná čokoláda s ovocem.
Chuť: Chuť má říz, není to nic sametově uhlazeného, stopy koření (celá skořice a něco dalšího). Pak trochu sládne a projeví se trochu ovocných tónů z vůně, ale ne moc, trocha kakaa vzadu.
Dozvuk: V dozvuku pokračuje kakaová stopa, dub a taková ta ovocně hořká čokoláda. Středně dlouhý.
Shrnutí: Tuhle láhev jsem kupoval trochu naslepo, s BenRiachy jsem zatím bohužel moc zkušeností neměl a bral jsem jí jako jednu z lahví, která padne s kamarády při narození dcery. Ač jsem čekal asi možná trochu něco uhlazenějšího, jsem s výsledkem spokojen.

Láhev: BenRiach 16 yo
Autor: zyki
Aroma: med, vanilka, dýňový kompot
Chuť: med, pak se stává ostřejší, přidá se výrazné koření
Dozvuk: pokračuje, co bylo v chuti, doplněno o kakao
Shrnutí: výborná whisky, ale na BenRiach průměr


Kód této stránky napsal Nethar v PHP v letech 2012-2018 a je fakt jako teda hustej, že to dokázal.