Dotaz

Vaše dotazy k whisky, ať už zcela začátečnické či pokročilé
Odpovědět
frydas
New-make
New-make
Příspěvky: 107
Registrován: 04 črc 2017, 15:00
Bydliště: Brno/Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz

Příspěvek od frydas » 18 pro 2017, 12:02

jestli objednáváš z manea a objekdnáváš si to někam do hospody, tka oni dost často tuby vyhoděj, že šetřej místo, aby se jim to vlezlo do bedny apod .. taky mi už takhle přišla flaška za trojku bez boxu, což mě docela mrzelo :(

Uživatelský avatar
ktulu
New-make
New-make
Příspěvky: 121
Registrován: 03 pro 2017, 19:32
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Dotaz

Příspěvek od ktulu » 18 pro 2017, 15:19

frydas píše:
18 pro 2017, 12:02
jestli objednáváš z manea a objekdnáváš si to někam do hospody, tka oni dost často tuby vyhoděj, že šetřej místo, aby se jim to vlezlo do bedny apod .. taky mi už takhle přišla flaška za trojku bez boxu, což mě docela mrzelo :(
Vyhoděj tubu? Tak to jsou slušní barbaři..
Per aspera ad astra.

Senoy
Znalec
Znalec
Příspěvky: 457
Registrován: 18 úno 2013, 14:25
Bydliště: Frýdek-Místek

Re: Dotaz

Příspěvek od Senoy » 12 led 2018, 09:52

Narazil jsem na Bumbu rum, o kterém se na fóru zmiňuje Joy, jemuž chutná. Překvapila mě však 35% síla alkoholu, ve které se prodává. Není snad podmínkou, že pokud se má destilát nazývat rumem, musí mít minimální obsah alkoholu 37,5%? Dále se Bumbu označuje jako spiced rum. Je nějaká výjimka, aby se i přes přidané složky, které nejsou z cukrové třtiny/melasy, nazýval destilát rumem a ne spirit drinkem? Díky za vysvětlení.

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6093
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz

Příspěvek od Hunter » 12 led 2018, 10:53

Když budu vycházet z vyhlášky Ministerstva zemědělství http://www.sagit.cz/info/sb00045
tak tam je rum definován jen takto: lihovina vyrobená výlučně alkoholickým kvašením a destilací melasy nebo sirobu, vznikajících při výrobě cukru z cukrové třtiny nebo šťávy z cukrové třtiny.
Pro srovnání, tuzemák je definován jako lihovina vyrobená z lihu, vody a rumových trestí, jejichž základ tvoří mravenčan etylnatý, přičemž barvení lihovinovým kulérem a přídavek vanilinu, vanilky a cukru jsou možné.
U rumů to vše bude roztříštěné, v různých zemích to bude mít různé podmínky.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Senoy
Znalec
Znalec
Příspěvky: 457
Registrován: 18 úno 2013, 14:25
Bydliště: Frýdek-Místek

Re: Dotaz

Příspěvek od Senoy » 12 led 2018, 11:30

Chápu to správně, že v/na Barbados(u) platí zákon, že rumem se může nazývat destilát, který nepochází jen z cukrové třtiny a může mít i 35%, a ostatní to musí respektovat, i když obecná ustanovení (zdroj Wikipedie) to neumožňují?

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6093
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz

Příspěvek od Hunter » 12 led 2018, 11:42

Já bych řekl, že základem je destilát z melasy nebo šťávy cukrové třtiny. To, že se pak naředí, ochutí a okoření, je věc druhá.
I anglická verze wikipedie uvádí:

Flavored rums are infused with flavors of fruits, such as banana, mango, orange, pineapple, coconut, starfruit or lime. These are generally less than 40% ABV (80 proof). They mostly serve to flavor similarly-themed tropical drinks but are also often drunk neat or with ice. This infusion of flavors occurs after fermentation and distillation. Various chemicals are added to the alcohol to simulate the tastes of food.

Spiced rums obtain their flavors through the addition of spices and, sometimes, caramel. Most are darker in color, and based on gold rums. Some are significantly darker, while many cheaper brands are made from inexpensive white rums and darkened with caramel color. Among the spices added are cinnamon, rosemary, absinthe/aniseed, pepper, cloves, and cardamom.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

jenik
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 36
Registrován: 13 črc 2017, 08:49

Re: Dotaz

Příspěvek od jenik » 20 led 2018, 07:52

Zajímalo by mě. Kupujete si celou lahev s obsahem alkoholu řekněme nad 50% na normální běžné popíjení nebo je to prostě už velká síla a stačí vám vzorek? Zajímají mě především Uigeadail, 57 North, Abunadh. Nechci se totiž spálit :lol:

salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1869
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Dotaz

Příspěvek od salam15 » 20 led 2018, 07:55

Obvykle je to tak, že pod 50 procent si pořizujeme jen vzorky, protože je to na běžné popíjení příliš slabé :D. Kup si Uigeadail, North i Abunu, jsou skvělé ;)
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2960
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Dotaz

Příspěvek od nidan » 20 led 2018, 08:02

salam ma pravdu, kvalitni destilat se pozna tim ze ani v sudovce nepali ;)

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9055
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz

Příspěvek od Nethar » 20 led 2018, 08:11

Lahve nad 50 % alkoholu si pořizuju poslední dobou jenom příležitostně. Většinou u příležitosti nákupu whisky.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Odpovědět