Nechajte si dozrieť svoju whisky

Vaše dotazy k whisky, ať už zcela začátečnické či pokročilé
Odpovědět
FOL_65

Nechajte si dozrieť svoju whisky

Příspěvek od FOL_65 »

mature-your-own-kit.jpg
Má niekto skúsenosti s takouto operáciou? Kúpite si takýto set s new make a súdkom, prelejete whisky do súdka a čakáte niekoľko týždňov. Ajkeď je percento vyparovania (angel´s share) vysoké (záleží od podmienok, v akých alkohol skladujete), nemalo by sa stať, že sa vyparí celý obsah. A tu bude asi nejaký zádrhel, pretože reakcie sú práve také, že po otvorení súdka v ňom nebolo nič :D
joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2785
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Nechajte si dozrieť svoju whisky

Příspěvek od joy »

Napada me, ze je to novy soudek a pohlti do sebe tekutinu?

Odesláno z mého GT-I8190 pomocí Tapatalk
FOL_65

Re: Nechajte si dozrieť svoju whisky

Příspěvek od FOL_65 »

joy píše:Napada me, ze je to novy soudek a pohlti do sebe tekutinu?

Odesláno z mého GT-I8190 pomocí Tapatalk
Jedná sa o sud z čerstvo osmaženého amerického bieleho duba.
Petr
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1319
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Nechajte si dozrieť svoju whisky

Příspěvek od Petr »

Bohaté praktické zkušenosti má v tomto směru, spoustě zdejších whiskařů a taky pivařů známý, Čáďa. Mohu na něho dát v SZ telefon. Pro začátek by případně, pro základní obecné pochopení problematiky, mohl být užitečný tento odkaz: http://www.heinrich.com.au/assets/c1912 ... care13.pdf
:hand:
Petr
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1319
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Nechajte si dozrieť svoju whisky

Příspěvek od Petr »

Těch hokuspokusů se dá najít více: http://www.beyondbarrels.com/
http://whiskeyreviewer.com/2015/10/home ... ks-100515/
a nádavkem, kdo by si nevšiml, je tam i tohle: :twisted: :lol:

About Our Rating System

The Whiskey Reviewer uses a letter-based rating system, instead of the numerical 100-grade rating system. Click here to learn why.
The following indicators should be taken as only a guide and not a set of hard and fast rules. Some "premium" whiskeys really are quite terrible, while some mass market products are good enough to pour into a decanter and serve to the Duke of Edinburgh.
A+: A masterpiece and one of the ten best whiskeys of its type. Above five stars.
A: An outstanding bottle of whiskey, but lacking that special something which makes for a true masterpiece. Five stars.
A-: A fine bottle of whiskey, representing the top end of the conventional, premium range.
B+: Very good stuff. Four stars.
B and B-: Good and above average. The best of the mass market whiskeys fit in this category, as do the bulk of the premium brands. A B- is three stars.
C+ to C-: Average whiskey. A C- is two stars.
D+ to D-: Below average whiskey. A D is one star and a D- one-half of a star.
F: Zero stars. Rotgut.
:angry-tappingfoot: :angry-nono:
Odpovědět