První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii
-
- Profesionál
- Příspěvky: 2785
- Registrován: 27 úno 2014, 17:20
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii
Jj, Talisker je super. Ale pozor! Je tam raselina, a to je teprve uder na nos, zvlast pro nekoho, kdo to nikdy necitil.
-
- Profesionál
- Příspěvky: 1428
- Registrován: 06 dub 2011, 11:11
- Bydliště: Slavkov u Brna
- Kontaktovat uživatele:
Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii
No tak Talisker je samozřejmě povinná četba, ale taky je známý svou "pepřovostí", tak bacha, aby tě to nevystřelilo z gatí, když Glenfiddich byl pro tebe oheň...
V každé organizaci je aspoň jedna osoba, která ví, o co jde. Tu je třeba najít a zastřelit.
Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii
Talisker kup. Správného piče nic nezastaví.
-
- Profesionál
- Příspěvky: 2785
- Registrován: 27 úno 2014, 17:20
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii
A co to tedy je, prosim? Pouc me, jsem uz nejakej ten patek ze zakladky. Proc prvni panak je temer vzdy jinej, co to je, kdyz ne oxidace? Diky.
Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii
Už jen z logiky věci ti něco, co třeba 10 a víc let leželo v sudu, kde bylo vzduchu úplně stejně (stejný tlak), ti nemůže jen tak začít oxidovat v láhvi. Podle tebe by ta oxidace probíhala už od kondenzace destilátu a všechny starší whisky by musely brutálně zoxidovaný, což jaksi asi nejsou Já bych byl opatrný i s tím, že téměř každá láhev má chuť u prvního panáku rozdílnou. Z těch několika desítek co jsme doma měli jsem si jistý tak u dvou, že ta chuť byla výrazně jiná, u ostatních bych za to ruku do ohně nedal. no a vysvětlení to může mít v určité "mikrodestilaci", kdy se asi lišily podmínky stáčení a v láhvi se pak měla čas utvořit lehce jiná rovnováha kapalina-pára a prostě část těch hůř rozpustných látek se mohlo "odvětrat" tím jak je strhly páry EtOH. On je člověk na některý molekuly strašně citlivej a i ztráta pár ppm jedné látky může hrát roli a jindy ani desetiny procenta nemusí hrát roli žádnou...
-
- Profesionál
- Příspěvky: 2785
- Registrován: 27 úno 2014, 17:20
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii
Diky za vysvetleni, nebudu tomu tedy rikat oxidace, pochopil jsem to. Kazdopadne, par lahvi mam taky vypito a musim rici za sebe, ze vetsinou prvni panak je jiny. Muze tomu byt rozpolozenim, unikem nejakych latek nebo kombinaci, ale u me je to tak. A jak se zmensuje mnozstvi destilatu v lahvi, byva to jeste patrnejsi. Dokonce jsem mel doma lahev Havana rumu, z ktereho jsme michali nejake koktejly, zustalo v nem na dne, tak 1 velkej panak. Rok to lezelo v baru, pak jsme to na neco chteli pouzit a chutnalo to temer jako voda. Skoncilo to v zachode, dle meho to nebylo urceny uz ani na vareni.
Naposledy upravil(a) joy dne 14 úno 2020, 18:48, celkem upraveno 1 x.
Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii
no nevím, ale pivo se má skladovat nastojato, když leží tak je větší kontakt hladiny se vzduchem...bohužel v neprospěch piva
víno se má skladovat naležato, když leží tak je větší kontakt hladiny se vzduchem...ve prospěch vína, zejména u archivních
whisky se má skladovat na stojato, ale když je láhev rozpitá tak je tam větší kontakt hladiny se vzduchem...pak to má vliv na obsah...
celkově je to prostě vyzkoušeno věky a proto se flašky dělají se zůženým hrdlem...
už tomu neříkám oxidace ale rozhodně za mne je ten vliv zásadní...a to sem si napočítal do deseti
víno se má skladovat naležato, když leží tak je větší kontakt hladiny se vzduchem...ve prospěch vína, zejména u archivních
whisky se má skladovat na stojato, ale když je láhev rozpitá tak je tam větší kontakt hladiny se vzduchem...pak to má vliv na obsah...
celkově je to prostě vyzkoušeno věky a proto se flašky dělají se zůženým hrdlem...
už tomu neříkám oxidace ale rozhodně za mne je ten vliv zásadní...a to sem si napočítal do deseti
Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii
Ještě že jsou americký vařiči bourbonu tak chytrý a stackujou sudy pěkně nastojáka.. Skoti jsou trubky, když to pořád koulí na placku, pak jim to oxiduje na té větší ploše v sudu a narozdíl od bourbonu se to nedá pít Jinak co jsem si teda myslel, tak víno se má skladovat naležato i kvůli tomu, aby nevyschnul korek nebo ne? A u toho piva šlo i o pasterizovaný nebo jen nepasterizovaný? Ono je asi rozdíl, pokud tím kyslíkem krmíš brebery nebo pokud ho jen rozpouštíš v řádu jednotek ppm jako reaktant pro oxidaci..
Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii
No však to taky byla smradlavá voda, ve které už bylo minimálně ethanolu, který prostě vytěkal ven To je to, co jsem psal, taková ta mikrodestilace. A to nemluvě o tom, že pokud se ti mění poměr ethanol:voda, tak se ti mění i rozpustnost dalších látek co ten destilát obsahuje. Prostě jak se v láhvi zvětšuje objem, tak při jejím odvětrání prostě mizí víc a víc těkavějších látek..joy píše: ↑14 úno 2020, 18:48 ... Dokonce jsem mel doma lahev Havana rumu, z ktereho jsme michali nejake koktejly, zustalo v nem na dne, tak 1 velkej panak. Rok to lezelo v baru, pak jsme to na neco chteli pouzit a chutnalo to temer jako voda. Skoncilo to v zachode, dle meho to nebylo urceny uz ani na vareni.