Chill Filtration - Filtrování za studena

Obecně o whisky, z čeho a jak pít, apod.
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9186
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Nethar » 11 črc 2011, 13:26

Filtrování za studena je proces, během kterého se z whisky odstraňují některé látky. Tekutina je ochlazena na teplotu mezi -10 a 4 stupni Celsia a propuštěna přes adsorpční filtr. Zde se zachycují některé mastné kyseliny, proteiny a estery, protože tyto látky se při nižších teplotách spojují dohromady a filtr je tak snadněji odstraní. Teplota se liší dle druhu whisky, jedná se většinou o 0 stupňů pro jednosladové whisky a -4 pro míchané, protože blended whisky neobsahují whisky jenom z ječmene, ale i z pšenice, kukuřice či žita a tyto potřebují nižší teplotu, aby se v nich mastné kyseliny srazily. Čím pomaleji a při nižším tlaku je whisky filtrována, tím více „nečistot“ je zachyceno.
Důvody jsou hlavně estetické. Whisky, která není filtrovaná a obsahuje nižší množství alkoholu než je 46%, může být často mírně zakalená, hlavně po přidání vody nebo ledu nebo když je ochlazená (čehož se právě využívá při filtraci). Tento proces je známý například u řeckých nápojů jako je ouzo či raki.
Setkáváme se zde ale se dvěma protichůdnými názory. Hlavní konzumní proud zastává filtrování, protože odstraní nehezké částice, whisky potom při pití vypadá lépe. Navíc jednorázové krátké ochlazení nápoji prý neuškodí. Druhý proud s tím ovšem nesouhlasí a hlásí se k tradičnímu pojetí, čisté organické nijak neupravované whisky. Mírný zákal není na škodu a proces chlazení je zbytečný, stejně jako například umělé dobarvování karamelem. Navíc i odstraněné částice mohou mít mírný vliv na chuť a ochuzují tak nás koncový zážitek (na rozdíl od obarvování karamelem, které naopak může chuť poškodit svojí hodnotou přidanou).
Konečné rozhodnutí je na každém z nás, těžko usuzovat, jak to doopravdy je, protože nikdo asi nikdy neprodával dvě lahve whisky, které by se lišily pouze tím, že by jedna z nich byla filtrována a druhá ne. Můj osobní názor je, že hlavní prodejnost whisky, tedy oblast míchaných kousků, se bude i nadále držet dobarvování karamelem a filtrování za studena, aby byl neznalý koncový zákazník spokojen (protože ten si právě do whisky často hází tisíc kostek ledu, které by mu nápoj zkalily), zatímco u „vyšší“ kategorie jednosladových whisek bude tlak spíše opačným směrem.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

čolek

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od čolek » 11 črc 2011, 13:41

Mně osobně je to jedno, už jen proto, že vůbec nevím, co to s tou whiskou udělá. Mám jak filtrované tak nefiltrované za studena a je to asi ten poslední ukazatel podle kterého vybírám, to už spíš nevyberu whisku kvůli škaredému obalu než kvůli tomuhle :D

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Shargard » 11 črc 2011, 17:10

Dost by mě zajímalo jak moc ovliňuje filtrace za studena whisky co se ceny týče. Spousta palíren, ne-li většina produkujících singlovky nepoužívá filtraci a osobně si myslím, že je to moc dobře. Stejné je to i s dobarvováním. Jen aby zase nějakej blbec nepřišel s nápadem jak udělat whisky prodejnější méně zkušeným zákazníkům.
Obrázek

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Króča » 28 led 2012, 15:38

:think: :think: :think:
Mám v rukou originál uzavřenou láhev hodně studené až ledové whisky (před chvílí jsem ji obdržel a zřejmě strávila delší dobu při venkovních teplotách v autě).. není filtrovaná a má 46% alc.. krom klasického zákalu (závoje-mlhy) - což by nevadilo ;) jsou v ní viditelné vznášející se "drobné" částečky (a není jich málo), o velikosti cca do 2mm.. takhle na oko to vypadá jako vodní kámen ale ne porézní a netváří se ani tak "pevně".. přemítám, zda by to mohl být vysrážený zákal (vlivem delšího pobytu v mínusových teplotách) nebo "něco" jiného - nežádoucího.. máte s něčím podobným někdo zkušenost???
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6137
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Hunter » 28 led 2012, 15:58

A co to je za konkrétní láhev? V lahvi mi zatím u whisky plavaly jen částečky nekvalitního korku, nic jiného jsem zatím neviděl, a mlhavý závoj taky ne. Nemáš fotku Króčo?
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9186
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Nethar » 28 led 2012, 15:59

Počkej až se to zahřeje, jestli to nezmizí, tak začni panikařit :-)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9186
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Nethar » 28 led 2012, 16:01

K těm částečkám, off-topic, jednou jsem měl ve vzorku černé kousky, asi dřevo "popel" ze sudu. To nebylo nejspíš filtrováno ani za studena ani za tepla. Možná jsme si o tom u jiné lahve, jak to teď píšu a vzpomínám, už i psali na fóru.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Króča » 28 led 2012, 16:52

No ten mlhavý závoj je v podstatě zákal, jenom poeticky :D to bych ani tak neřešil.. zkusil jsem to vyfotit, ale moc mi to při mých fotoschopnostech a vybavení nejde
X.jpg
mají takovou šedobílou barvu :shock: no snad to bude nějaký ten sražený zákal :pray:
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6137
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Hunter » 28 led 2012, 17:03

To by mohla být jen jedna whisky na světě, a to Glen Nguyen, hned jsem ji poznal...
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9186
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Nethar » 28 led 2012, 17:04

Dal jsem to do Googlu, aby nám pomohl a opravdu to poznal.

Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Odpovědět