Chill Filtration - Filtrování za studena

Obecně o whisky, z čeho a jak pít, apod.
Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1238
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Petr » 28 led 2012, 17:21

Króča vyměkl,jako ti amíci, kvůli kterým se nakonec filtrace zastudena zavedla. Tohle není pivo, které se zlomí a nezbyde, než ho pak vylít. Až se teplota obsahu srovná s pokojovou, všechno strašidelné zmizí. Tenhle zážitek máš Króčo jako bonus zdarma. Jestli se té flašky ale bojíš, tak ji od tebe klidně koupím, ale jedině zakalenou :mrgreen: :liar:

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Króča » 28 led 2012, 18:13

Petr píše:Króča vyměkl,jako ti amíci, kvůli kterým se nakonec filtrace zastudena zavedla. Tohle není pivo, které se zlomí a nezbyde, než ho pak vylít. Až se teplota obsahu srovná s pokojovou, všechno strašidelné zmizí. Tenhle zážitek máš Króčo jako bonus zdarma. Jestli se té flašky ale bojíš, tak ji od tebe klidně koupím, ale jedině zakalenou :mrgreen: :liar:
:lol: :lol: :lol:
Ale nevyměkl jsem.. jen mne zarazilo, že jsem se s takto hrudkovitou "sedlinou" (byť si plave) ještě u nefiltrované whisky nesetkal..navíc takto studená byla i další nefilrtovaná láhev a u té byl pouze ten zákal.. zase je ale pravda, že jsem žádnou láhev takto nikdy nepodchladil, takže to může být kus od kusu jiné ;) však co, načíst si můžeme ledacos, ale zkušenost je zkušenost a na tu nás na 100% teorie nikdy nepřipraví :mrgreen: :whistle: Za bonus zdarma děkuju a pokud ta sraženina nezmizí, máš u mne vzorek..samozřejmě s veškerou tou sraženinou :mrgreen: :liar: odkup zpět je nemožný.. aktivně jsem strhl kolek :shifty:
Hunter píše:To by mohla být jen jedna whisky na světě, a to Glen Nguyen, hned jsem ji poznal...
Nethar píše:Dal jsem to do Googlu, aby nám pomohl a opravdu to poznal.
Kdo je zvědavý, bude brzo starý :naughty: :D
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1238
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Petr » 31 led 2012, 22:52

Musím přiznat, že teď pro změnu měknu já :lol: Nedalo mně to a všechny tři flašky, co "obdržel" Króča jsem nechal včera venku na balkóně hezky vymrazit a zkusil nafotit výsledek.
DSC_0552.jpg
DSC_0556.jpg
DSC_0558.jpg
Caol Ila Moch (43%) je CHF a ani to s ní nehlo, Arran a Bruichladdich (obě 46%) nejsou CHF a pěkně se to na nich podepsalo. V Arran se držely malé vločky/shluky nahoře, v Bruichladdich byly všude a bylo jich mnohem víc. Celkový závoj, ten byl u obou. Pravda, moc vábně v tu chvíli nevypadala ani jedna. Takže po této zkušenosti trochu poopravuji své mínění o oprávněnosti či vhodnosti CHF. Navíc - jak píše Króča, psát se může ledacos. A má pravdu :o Není nad osobní zkušenost. Zatím jsem to papouškoval, ale už nebudu. :cry: Nejen, že s navracením do původního stavu to trvalo dlouho, dokonce se mi zdá, že Bruichladdich ani dnes ještě o slabý závoj nepřišla. A kdoví jestli vůbec přijde? :think: :doh:

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 8966
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Nethar » 01 úno 2012, 09:25

Estetika je jedna vec, ale vis co bys mel udelat? Jednu vzit, zmrazit, prefiltrovat, nechat ohrat a ochutnat vuci nefiltrovane nemrazene. Jestli to "svinstvo" ma vliv na chut nebo ne a pripravi se tim whisky o neco. Ale rekl bych ze je to podobny vliv jako pri barveni, pozna to asi jenom superman. Filtrovat samozrejme musis pres inertni filtr, ve vakuu a testovat naslepo :-)
Navic co kdyz tady to mit vliv bude, ale u jinych, ktere se filtruji, to vliv nema, protoze oni si to ozkouseli a tak mohou uprednostnit estetiku a v klidu filtrovat. To uz je neoveritelne. Nebo naopak. Proto to stale nechavam ve svem mozku v prihradce "legendy" - pohadky, na kterych je neco castecne pravda :-)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Króča » 02 úno 2012, 09:27

Tak jsem tedy překontroloval tu Bruichladdich a musím potvrdit, že plovoucí "smetí" je z drtivé většiny pryč.. jen na dně láhve se válí trošku sem tam pevnějšího "shluku".. samotná whisky už je ale bez zákalu, který tam však ještě předevčerejškem byl..počítám, že ten zbytek pevné sraženiny na dně už zůstane, ale není to nic hrozného ;) je toho opravdu jen trošičku.. Arran měla ale u mne jen zákal bez pevných sraženin.. zákal zmizel do 24 hodin..Tu svoji Arranku jsi asi teda vychladil víc než tu moji, když i u ní se ti objevily ty kousky :D S Caol Ila to bylo také u mne zcela bez zákalu - inu filtrace se nezapřela ;) Každopádně jsem se současným stavem Bruichladdich spokojený a tato "obohacující" příhoda :whistle: mi chu't na nefiltrované whisky nevzala ani náhodou :snooty: 8-)
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Petr.D
Znalec
Znalec
Příspěvky: 551
Registrován: 21 pro 2011, 13:19
Bydliště: Brno

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Petr.D » 02 úno 2012, 13:11

Jaká je Caol Ila Moch (43%) ?
"všechny nerašelinné whisky jsou hnus"

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Króča » 02 úno 2012, 17:49

petr.domansky píše:Jaká je Caol Ila Moch (43%) ?
Po prvním kole více než dobře :mrgreen: brzo dostane ještě šanci a pak snad nějaká recenze ;)
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Petr.D
Znalec
Znalec
Příspěvky: 551
Registrován: 21 pro 2011, 13:19
Bydliště: Brno

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Petr.D » 02 úno 2012, 18:35

Pokud ji porovnáváš s ostatními členy rodiny, kam ji zařadíš ? Mám ji v hledáčku, tak ať vím.
"všechny nerašelinné whisky jsou hnus"

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Króča » 02 úno 2012, 21:06

Z této palírny jsem měl zatím jen vzorek klasické 12y a celou láhev této: http://whisky.nethar.com/forum/viewtopic.php?f=23&t=217, takže lze težko nějak výrazně zařazovat, když je to teprve moje třetí zkušenost s touto palírnou.. ta Manzanilla mi chutnala opravdu hodně a tu určitě nepřekoná, ikdyž už je nemohu srovnat přímo ;) vzorek 12y jsem přechutnával celkem nadvakrát a druhé kolo jsem dal právě při otevření MOCH, aych je mohl srovnat.. ta 12y mi takhle přišla lepší.. na druhou stranu MOCH byla (alespoň pro mne) zase o dost zajímavější a zase jiná než ostatní, ikdyž pořád Caol Ila..
Takže abych vyřkl nějaký ten soud o MOCH, chce to opravdu ještě aspoň jedno ochutnávkové kolo, ale myslím, že z tohohle mého tria bude MOCH (i když se ctí) na třetím místě ;)
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Uživatelský avatar
lalos
Znalec
Znalec
Příspěvky: 860
Registrován: 19 kvě 2015, 07:43
Bydliště: Zlín

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od lalos » 26 črc 2017, 22:40

Dneska jsem se při samostudiu zasekl nad jednou otázkou ohledně filtrace za studena a to: proč je za studena filtrovaný Talisker 57°, když nad 46% by se neměly objevovat zákaly a sraženiny?

No a protože jsem nenechavec, hned jsem pár nefiltrovaných flašek šoupnul do mrazáku. Výsledek je následující:

1) Bunnahabhain Toiteach (46%) - vychlazená láhev dostala docela hnusný soplovitý zákal doprovázený zrníčky sraženin, které tam předtím nebyly.

2) Laphroaig Quarter Cask (48%) - tady ať je na lahvi přímo upozornění na zákal, nic jsem nezaregistroval. Žádné sraženiny. Pokud tam byl zákal, tak slabý, kvůli rošení sklenice a viskózním charakteru nebyl patrný.

3) Talisker 57° North (57%) - Tady pozor!!! Ač filtrovaný, v lahvi jsem objevil několik zrnek sraženiny. Zákal žádný, na hladině sklenice ale plave mastnota, jako olejová skvrna.

4) Gold Cock Slivovitz (59,5%) - Tady nic. Žádná sraženina, žádný zákal, jen se mi rozpustilo razítko z etikety. Ještě, že to byla rozlitá láhev a ne ta archivní za 9999,- 😁

Výsledek....Vlastně ani nevím. U Taliskeru nejsem schopný vyloučit dřívější kontaminaci nebo nečistotu ve sklenici. Proto pokud pokračuje do zítřka, jestli se to nějak pohne. Teda kromě GC, tu už jsem si zku**il dost.
Do těchto kousků si led cpát nebudu, takže ty zákaly už možná ani nepotkám, ale možná je i filtrace whisky s vyšším obsahem alkoholu odůvodnitelná.
Zítra dám vědět, jestli se něco změnilo.
Instagram, Facebook, Whiskybase

Scotch, irish, japanese, american, indian - Racism Freezone

Odpovědět