Chill Filtration - Filtrování za studena

Obecně o whisky, z čeho a jak pít, apod.
Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3127
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od nidan » 27 črc 2017, 07:09

neni treba takto experimetovat, zakal je casto pozorovatelny jen pridanim vody:)

Uživatelský avatar
lalos
Znalec
Znalec
Příspěvky: 928
Registrován: 19 kvě 2015, 07:43
Bydliště: Zlín

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od lalos » 27 črc 2017, 08:23

No ale podle různých zdrojů by nad 46% být neměl. Proto ten experiment s chlazením pod 0%.
No a teď vím,že minimálně některé whisky se při 46% zakalí.
No a sraženiny u filtrovaného Taliskeru jsou mi záhadou.
Instagram, Facebook, Whiskybase

Scotch, irish, japanese, american, indian - Racism Freezone

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3127
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od nidan » 27 črc 2017, 09:14

no sraženina může být i vadnej korek, částečně se odlupující, taky mi to třeba u AnCnocu napadalo dolu a alkohol to celkem změnil ten korek...

Uživatelský avatar
lalos
Znalec
Znalec
Příspěvky: 928
Registrován: 19 kvě 2015, 07:43
Bydliště: Zlín

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od lalos » 27 črc 2017, 21:45

Tak pokud ukončen. Po 24 hodinách v mražáku je z Bunnahabhainu pěkně kalná břečka. Laphroaig je naprosto čirý. Talisker má stejné množství sraženin (asi korek), ale kromě mastnoty na hladině se přidává patrná mlha v lahvi. Takže můj závěr je, že k filtrování Taliskeru je asi důvod a i přes ni se v podchlazené whisky objevuje zákal, který po ohřátí na pokojovou teplotu zmizel.
Instagram, Facebook, Whiskybase

Scotch, irish, japanese, american, indian - Racism Freezone

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3127
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od nidan » 27 črc 2017, 21:52

fakt zajimave, asi to taky nekdy zkusim ;) jen musim donutit deti slizat nanuky :D :D :D :D

Mirek
Znalec
Znalec
Příspěvky: 719
Registrován: 06 dub 2011, 11:11
Bydliště: Slavkov u Brna

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Mirek » 27 črc 2017, 22:52

Tož chemik teda som neni, ale zkuste nechat ležet v chladném sklepu (teplota "vysoko" nad nulou, podotýkám) flašku úplně obyčejné slivovice, meruňkovice..., prostě ovocné pálenky o síle cca 50 - 52%, jak je v kraji zvykem. Budou v ní plovat ohavné "šušně", neboli chladem vysrážené estery, mastné kyseliny, nositelé chutí a vůní. Proto nechápu (prostým selským rozumem), proč by se neměly vyskytovat ve whisky nad 46%. Pokud nebude pořádně odfiltrovaná, budou tam i při 40%. A zaplaťpámbu za ně...eurowhisky bych nerad.
V každé organizaci je aspoň jedna osoba, která ví, o co jde. Tu je třeba najít a zastřelit.

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1254
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Petr » 30 črc 2017, 23:55

V hicech, které nastaly, skoro nemám chuť na whisky, tím spíše cosi vážně "řešit", nemluvě "studovat", nicméně bych, když už je téma na stole, zvídavým jedincům doporučil tyto tři články, třeba na později :doh: :
http://whiskyscience.blogspot.cz/search ... filtration
http://www.dramming.com/2011/08/24/chil ... xperiment/
http://www.maltmaniacs.net/E-pistles/Ma ... inting.pdf
:hand:

Uživatelský avatar
LukeD
Znalec
Znalec
Příspěvky: 496
Registrován: 23 črc 2018, 23:45
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od LukeD » 27 říj 2018, 00:10

První článek jsem znal, další dva týkající se praktických experimentů ne. Musím říct, že výsledek toho čtyřčlenného experimentu mne - jak jinak než - překvapil. Nicméně naprosto souhlasím s "a final word": věda je fajn, ale odsud posud. Tak či tak bych se někdy také fakt moc rád dostal k možnosti ochutnat dva vzorky té samé whisky filtrované a nefiltrované za studena výrobcem; na slepo pochopitelně. Nadto, takové to domácí šolíchání s filtračním papírem dle mého nikdy nemůže průmyslovou filtraci zcela napodobit. A správně byla vypíchnuta také ona předpojatost whisky znalců, která do správného vědeckého experimentu prostě vůbec nepatří.

Jinak co jsem tak pochopil, tak úrovně filtrace za studena jsou různé. Tudíž i whisky filtrovaná za studena se může po přidání vody zakalit. Což se mi ostatně stalo u Talisker 57° North se starou etiketou, lahvované v roce 2010. Čuměl jsem tehdy na tu "skotskou mlhu" jak puk. A pokud je mi známo, tak Talisker rozhodně není "non-chill filtered".

Dále jsem se pak díky Ralfymu dostal k informaci, že se filtrace za studena dělá také z toho důvodu, aby zaoblila/ořízla (nevím, jak to lépe říct) dochuť whisky, ve které se nejviditelněji projeví špatný destilát či jakékoli jiné slabiny toho kterého sudu, jenž jde do příslušné šarže. Za studena filtrované whisky tak prý často mají velmi krátkou, jednoduchou až takřka žádnou dochuť. Docela by mě zajímalo, co je na tom pravdy.
Obrázek Je lepší žít hodinu jako tygr než celý život jako červ.

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1254
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od Petr » 27 říj 2018, 09:47

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena
 od LukeD » 27 říj 2018, 00:10
...... Nadto, takové to domácí šolíchání s filtračním papírem dle mého nikdy nemůže průmyslovou filtraci zcela napodobit.
Řekl bych, že ani náhodou. Potřebuješ technologii - kromě zásobníků s regulovatelným chlazením, velmi jemné a velmi drahé filtry a čerpadlo, které whisky sadou těch filtrů zvládne protlačit.
DSC_0614.jpg
Když se to dá všechno dohromady, je to celkem drahý špás, nic, co by se dalo praktikovat na koleně. I to je asi jeden z důvodů, mimo jiné, proč se malých šarží (single casks, apod.), za mne chvála bohu, tato operace netýká.
Při sobotním dopoledni by to už mohlo stačit.
:whistle:

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 735
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: Chill Filtration - Filtrování za studena

Příspěvek od zombice » 27 říj 2018, 20:30

No chvála bohu :think: Jak je vidět z výsledků toho druhého postovaného článku, je to minimálně k diskuzi nad plnym glencairnem :whistle: :lol: Třeba se časem i technologie filtrace zařadí do podvědomí lidí uvědomělých o výrobě whisky jako jeden z postupů jak "mistři destilatéři" dokážou ovlivnit a vyprodukovat, resp. finalizovat skvělou whisky ;-) Záměrně píšu finalizovat, neb takové "finišování" se tam zařadilo, i když pár desetiletí zpět by to vypadalo jinak ;-)
Naposledy upravil(a) zombice dne 27 říj 2018, 22:07, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět