Whisky a jídlo
Whisky a jídlo
Protože jsme tu dnes nakousli téma whisky a čokoláda, nedalo mi to, a podíval jsem se blíže na tohle téma. Whisky a jídlo miluju. U druhého zmiňovaného i rád připravuju takže nebylo co řešit. Někdy je až překvapující jak se whisky s jídlem dokáže pěkně doplnit. Na stránce níže je několik příkladu k vyzkoušení. Je to pouze v angličině, ale zato je tam kombinace sushi - Netharovo nejoblíbenější jídlo, který ještě neochutnal(s olivama nic - to vyzkoušim já) s Glenkinchie 12y.
http://www.malts.com/index.php/en_gb/Ch ... ch-By-Food. Pochopitelně uvítám vaše vlastní postřehy, zkušenosti nebo nápady na kombinace jídla s whisky.
http://www.malts.com/index.php/en_gb/Ch ... ch-By-Food. Pochopitelně uvítám vaše vlastní postřehy, zkušenosti nebo nápady na kombinace jídla s whisky.
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11788
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Whisky a jídlo
Zapomněl jsem vám říct důležitou věc, občas bude někdo z vás růžovej, neznamená to žádnou administrátorskou pomstu za blbý poznámky, nějak to tu prostě blbne...
Re: Whisky a jídlo
No a já už myslel, že jsem o level výš. Sakra. Jediná barva, kterou fakt ze srdce nesnášim a mam jí. Pech
Re: Whisky a jídlo
Ja whisky k jídlu (a naopak) teda moc nepreferuji. Radši si jí vychutnám samostatně. Ale doberej doutník, to k tomu jde. Když říkám dobrej myslím tzv. vlhkej..... nejlépe z Kuby.
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.
- Hunter
- Moderátor fóra
- Příspěvky: 6759
- Registrován: 07 bře 2011, 15:11
- Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)
Re: Whisky a jídlo
S tou nelibostí k růžové barvě mi připomínáte postavy filmu Reservoir Dogs (Gauneři) od Tarantina, cituji bez úmyslu se tu někoho dotknout:
Tohle budou vaše jména. Pan Hnědý, pan Bílý, pan Světlý, pan Modrý, pan Oranžový a pan Růžový. - Proč sem já pan Růžový? - Protože seš buzna! Jasný?
Tohle budou vaše jména. Pan Hnědý, pan Bílý, pan Světlý, pan Modrý, pan Oranžový a pan Růžový. - Proč sem já pan Růžový? - Protože seš buzna! Jasný?
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
Re: Whisky a jídlo
Tak když jsem vstal z mrtvých, zrovna připíšu aktuální zážitek s whisky a jídlem - dnes jsem si na oběd naložil rybu mahi mahi do marinády z medu, Taliskeru DE a octu balsamico - to byla harmonie
Re: Whisky a jídlo marinovaný losos
Já se účastnil skoro všech ročníků Skotskejch her na Sychrově,mám to tři km,a jednou tam v novinách které vychází jako info ke hrám byl následující recept .Vezmeš dva filety z lososa s kůží,položíš si je masem nahoru,smícháš dvě pol. lžíce soli se dvěma pol. lžícemi cukru a vetřeš to do masa,potom to zastříkneš whisky ,nejlépe nějakou hodně kouřovou,asi tak jednu deci,pokladeš nato snítky kopru lépe více než méně,splácneš to masem k sobě a zabalíš neprodyšně do potravinářské folie .šoupni to do nějakého pekáčku a je to třeba zatížit ,třeba cihlou.Na pět dní do chladu ,každý den otočit.Ono tam dojde k nějaký fermentaci takže to nezesmrádne,Já když to dělal po prvé tak jsem byl na devadesát procent přesvědčen že to poletí.A neletělo.Je to neskutečný žrádlo,jí se to syrový,nakrájíš to na proužky a z těch proužků pak to maso seřezáváš z kůže.Už jsem to dělal asi šestkrát a ani jednou jsem to nezkurvil.A ani jednou jsem nedostal salmonelu.A to jsem to vždy dělal z mražený suroviny,koupit v Makru chlazenýho bylo by to o třídu lepší.Když něco zbyde na druhý den ,což je dost nepravděpodobné,dá se to tepelně upravit na jakýkoliv způsob.Ted o vánocích budu zase nakládat.
Re: Whisky a jídlo
Takové ochutnávky dělám už několik let, protože jak whisky, tak jídlo miluji (občas se to na mé postavé i objeví). Chce to jen pořádně a pečlivě vybírat. Potom to je neskutečná paráda, protože se sejdou dvě chutě, které se nejen krásně snoubí, ale navíc jedna druhou podpoří. Jen pro inspiraci uvádím poslední ochutnávku whisky s jídlem, kterou jsem dělal minulý měsíc v hotelu Hoffmeister v Praze.
Terina z kachních jater foie gras s hruškovým kompotem, domácí brioška
Auchentoshan 12 let
★★★★★
Marinovaný losos s nádechem whisky, omáčka z medu a hrubozrnné hořčice
Glenrothes Select Reserve
★★★★★
Pečená kachní prsa podávaná na zeleném chřestu, celerové pyré
Macallan 12 let Sherry Oak
★★★★★
Zauzený hovězí pupek pečený do růžova s topinamburovou kaší, zelenina na másle, telecí demi glas
Highland Park 12 let
★★★★★
Tart z hořké čokolády Valrhona, whisky – karamelová zmrzlina
Bowmore Enigma 12 let
A co se týká whisky a doutník - ačkoliv doutníky mám velmi rád (v současné době můj humidor zaplňuje 40 kousků Cohiba Robusto, několik doutníků Punch, Romeo et Julliet a další), k whisky si je odpustím. Výrazná chuť doutníku mi narušuje detailní vychutnání whisky, zejména jemnějších tónů. Ale je to jen osobní názor, takže pokud to někomu chutná a vyhovuje, je to správné.
Terina z kachních jater foie gras s hruškovým kompotem, domácí brioška
Auchentoshan 12 let
★★★★★
Marinovaný losos s nádechem whisky, omáčka z medu a hrubozrnné hořčice
Glenrothes Select Reserve
★★★★★
Pečená kachní prsa podávaná na zeleném chřestu, celerové pyré
Macallan 12 let Sherry Oak
★★★★★
Zauzený hovězí pupek pečený do růžova s topinamburovou kaší, zelenina na másle, telecí demi glas
Highland Park 12 let
★★★★★
Tart z hořké čokolády Valrhona, whisky – karamelová zmrzlina
Bowmore Enigma 12 let
A co se týká whisky a doutník - ačkoliv doutníky mám velmi rád (v současné době můj humidor zaplňuje 40 kousků Cohiba Robusto, několik doutníků Punch, Romeo et Julliet a další), k whisky si je odpustím. Výrazná chuť doutníku mi narušuje detailní vychutnání whisky, zejména jemnějších tónů. Ale je to jen osobní názor, takže pokud to někomu chutná a vyhovuje, je to správné.