Rum - otázka doslazování

Obecně o whisky, z čeho a jak pít, apod.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Marvin
Znalec
Znalec
Příspěvky: 969
Registrován: 01 zář 2011, 09:31
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Rum - otázka doslazování

Příspěvek od Marvin » 10 črc 2018, 18:01

Na základě pokecu na Whisky festivalu jsem si dohledal tento pokus s doslazováním rumu a výsledek mě moc nepotěšil:
http://rumproject.com/rumforum//viewtopic.php?p=3825
Nějaká forma doslazování je praxí i např. při výrobě koňaku, ale faktem je, že některé rumy obsahují takové množství přidaného cukru, že by standardně takový alkohol patřil do kategorie "likér", viz např. zde: http://www.drecon.dk/index.php/17-list-of-rum-measured

Uživatelský avatar
tornado
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1188
Registrován: 21 zář 2016, 21:18
Bydliště: Praha

Re: Rum - otázka doslazování

Příspěvek od tornado » 10 črc 2018, 23:54

To, že rumy se doslazují, není žádné tajemství. Tento test bych ale spíš přesunul mezi vtipy :doh:

Uživatelský avatar
Marvin
Znalec
Znalec
Příspěvky: 969
Registrován: 01 zář 2011, 09:31
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Rum - otázka doslazování

Příspěvek od Marvin » 11 črc 2018, 18:33

Nejsem chemik, takže jsem použil ten odkaz, protože mi přišel hlavně přehledný. Tady je níže jiný vycházející z oficiálních stránek švédského Systembolaget a obdobných u Finů: http://rumproject.com/rumforum/viewtopic.php?t=1114
Běžný zákazník se z etikety rumu nic o doslazování nedozví (čest výjimkám) a celkem tajemství je jak moc se některé rumy doslazují, 20 gramů na litr je už opravdu hodně. A přidaný cukr mění dojem z destilátu, také už se tento druh konkurence začíná nelíbit některým tradičním výrobcům čistého rumu: https://rumporter.com/en/sweetened-rum-still-rum/

Uživatelský avatar
tornado
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1188
Registrován: 21 zář 2016, 21:18
Bydliště: Praha

Re: Rum - otázka doslazování

Příspěvek od tornado » 12 črc 2018, 10:02

Taky nejsem chemik, jen mi ten test přišel dost mimo. Na první pohled se to tváří jako skandální odhalení, takže asi většina čtenářů bude rozhořčena a pobouřena. Jenže, co že tam vlastně píšou? Že to měřili hustoměrem a ten vlastní cukr neměří. Samozřejmě, dá se použít k jeho zjištění, jenže jak asi přesně a navíc v kombinaci s lihem? Viz, ta tabulka. Najednou celý výsledek působí tak, že výrobci šidí zákazníky a některé rumy mají namísto 42% pouhých 16%. Není ale trochu divný, že čím víc cukru tam ti výrobci nacpali, tak tím menší je obsah alkoholu? A vychází to tak u všech výrobců. To se jako vážně všichni domluvili, že budou platit státu tolik navíc na dani za alkohol? :twisted:
Pokud nebude legislativně upravena povinnost uvádět objem přidaného cukru v destilátech, výrobce k tomu asi nic nebude motivovat, aby to někde psali. Všeobecně platí, že cukr nám prostě chutná. Když se nějaký ten destilát rozumně přisladí, většině lidí bude chutnat víc než neoslazená verze. Řekl bych, že celkově není moc lidí, co preferují suchý rum nebo třeba suché sherry. Celkem často jsem se setkal i s přislazováním domácí slivovice. Když se to moc doma nepovede, tak tam dáme lžičku medu a hned je z toho mňamka :clap:

matus.krizan
New-make
New-make
Příspěvky: 77
Registrován: 29 lis 2017, 13:33
Bydliště: Praha

Re: Rum - otázka doslazování

Příspěvek od matus.krizan » 12 črc 2018, 11:04

Mensie vysvetlenie techniky pre pochopenie, ze druhy stlpec sa nesnazi povedat, ze rum ma menej alkoholu ako pise vyrobca.

Hustomerom sa da zistit mnozstvo cukru za predpokladu, ze ABV je rovnake, ako vyrobca uvadza. V druhom stlpci tabulky je hodnota, ktoru ukazuje hustomer. Z tejto hodnoty sa za predpokladu, ze vyrobca uvadza spravne ABV, da vypocitat kolko cukru je priblizne pridaneho.
Je to priblizny vypocet, kedze cukor nie je jedina latka, ktora meni hustotu tekutiny, ale podla noriem by nemali do rumu pridavat nic ine.

Uplne zjednodusene povedane - 40% roztok etanolu vo vode ma nejaku hustotu, 40% etanolu vo vode + 20g cukru na liter ma vyssiu hustotu ako samotny etanolovy roztok, tj. hustomer ukaze mensie ABV (ako keby tam bolo menej lahkeho etanolu a tazkej vody)

nobynoblhoch
New-make
New-make
Příspěvky: 71
Registrován: 13 říj 2017, 10:57

Re: Rum - otázka doslazování

Příspěvek od nobynoblhoch » 21 črc 2018, 11:20

Je dokazane ze co je sladke tak lidem chutna....cukr navic premlátí spoustu nedostatku . Takze kdyz si bezny konzument da agricole rum nebo bezny rum bez doslazeni tak se vyvrati...a proto je na spicce prodeje cukrova smrst Diplomatico

Odpovědět