Oxidace

Obecně o whisky, z čeho a jak pít, apod.
Uživatelský avatar
Kobalt
Znalec
Znalec
Příspěvky: 976
Registrován: 14 led 2015, 16:53
Bydliště: Plzeň, Písek

Re: Oxidace

Příspěvek od Kobalt » 17 úno 2020, 06:54

Dám sem jeden poznatek který nebyl zjištěn mnou ale někým jiným. Proběhla kontrola několika otevřených lahví (drahých a proto otevřených pravděpodobně několik dlouhých let), konkrétně u 10 lahví asi 3 prý chutnali hrozně. Měření pomocí refraktoru ukázalo že 2 z nich mají drasticky snížený obsah alkoholu, ze sudovek na 30% a 39%, což je u obou snížení kolem 20 %. Třetí měl alkohol v pořádku, prostě jen nechutnal.
Takže rozhodně 1/ s otevřenou lahví to pracuje. Někde více, někde méně, záleží na podmínkách.
a 2/ bohužel, v baru si dát rozhodně pozor například u drahých věcí které se nepijí a můžou být otevřeny dlouho
"Why is that people like you always think you're more ruthless than people like me?"

salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2086
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Oxidace

Příspěvek od salam15 » 17 úno 2020, 07:12

Logicky vzato má rozpitých 40+ lahví, anžto je otevírá rychleji, než je schopen dopíjet.

A pokud další otázka zní, proč otevírá další láhve, než dopije zbytek předchozích, tak to bude hlavně proto, že má rád výběr a chce toho ochutnat co nejvíc.

Nechci říct, že má tady každej otevřeno 40 lahví, ale třeba 20 otevřených tu bude celkem rozšířená hodnota. Ja to teď zredukoval na 18 a mám pocit, že bych měl už zase něco otevřít, protože výběru se mi nedostává
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3611
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Oxidace

Příspěvek od nidan » 17 úno 2020, 07:32

LukeD píše:
17 úno 2020, 02:35
A za žádných okolností tomu nemůže říkat oxidace, protože to Henrymu zákonu rozhazuje sandál. 8-)
no já jsem za ten zákon celkem rád, protože podle mne se to chová přesně v duchu toho zákona :) navíc když nechám rozpitou skleničku do rána tak je to během noci celkem velká změna a to přikládám tomu že nebyla zavřená a k rovnovážnému stavu nemohlo nastat, což možná v zavřené flašce zejména s menším objemem nad hladinou spíše nastane....

joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1993
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Oxidace

Příspěvek od joy » 17 úno 2020, 07:40

kobalt: s tim alkoholem to zombice uz vysvetloval, proste vyprchava. To se ho musim zastat.

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1289
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Oxidace

Příspěvek od Petr » 17 úno 2020, 19:38

A to jsem si myslel, že když vloni skoro šedesát whiskařů mělo šanci si poslechnout skvěle fundované Ivču a Honzu, co velmi srozumitelně o těchto věcech referovali na WF v Malé Morávce, že bude jasno a klid. Že pro mnohé skončí "život v bludu", teda aspoň pro tam zúčastněné, kteří, jak jsem zamýšlel by mohli whiskařské evangelium dále šířit. Kdepak, bludy/pisálci hýbou světem. Nalil jsem si panáka GlenAllachie 15 YO, počkám tak deset minut, co ta chemie s whisky ve sklence udělá, a pak si ji začnu vychutnávat a užívat ....
:hand:

Uživatelský avatar
LukeD
Znalec
Znalec
Příspěvky: 589
Registrován: 23 črc 2018, 23:45
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Oxidace

Příspěvek od LukeD » 17 úno 2020, 20:30

nobynoblhoch píše:
17 úno 2020, 06:20
Luke sorry ale vysvetli mi logicky proc mas rozpito najednou 40 lahvi....kdyz uz jsem chytrej jako radio tak at pochopim i tohle
Vysvětlím. Jako pravděpodobně každý tady procházím jistým vývojem ohledně (nejen) pití a přístupu k whisky. Dlouhá léta jsem měl koupené dvě lahve a neměl jsem potřebu kupovat další, resp. měl jsem jiné priority ohledně utrácení peněz. Když už k tomu jednoho krásného dne došlo, tak jsem novou lahev pochopitelně chtěl otevřít a ochutnat hned. A tak se následně stalo s každou další lahví, kterých začalo povážlivě přibývat. Chtěl jsem si rozšiřovat obzory ohledně vůní a chutí. A to čuměním na flašku ve sbírce a čtením chuťových poznámek ostatních neudělám, že ano. Teprve když jich v určitém momentu bylo otevřených kolem 20, řekl jsem si, že takhle to prostě dál nepůjde.

Od té doby ani zdaleka každou koupenou lahev neotevírám. Ale čas od času prostě chuť na otevření nějaké té nové lahve přijde i přes velký počet těch aktuálně otevřených. Případně se občas najde i nějaký ten jiný důvod. A sice že kupř. ta která lahev má skvělé recenze, já mám možnost koupit další dvě do zásoby za dobrý peníz, tak chci logicky ochutnat, jestli opravdu stojí za to. Navíc je prostě fajn mi možnost srovnání kupř. několika verzí Longrow RED vedle sebe, nebo třeba Caol Ila 12yo vs Caol Ila Cask Strength, popř. 18yo. Od určitého momentu jsem si uvědomil, že paralelní ochutnávání více vzorků vedle sebe je mnohem zábavnější a hlavně poučnější než v případě jednoho za druhým.

Ano, už jsem se snad dostal do fáze, kdy se snažím spíše více dopíjet než otevírat, nicméně všechno to má přirozený vývoj a ví bůh, jak se to bude nadále měnit. Každopádně ani omylem nesouhlasím s tím, že každou lahev je zapotřebí vypít co možná nejdříve. Jen z těch v současné chvíli otevřených bych mohl zmínit pěkných pár otevřených, které nejen že s dlouhým otevřením nikterak vážně neztrácejí, ale naopak, s přibývajícím časem je doceňují mnohem víc než během prvních měsíců po jejich otevření: namátkou v podstatě všechny z edice Longrow RED, Longrow Rundlets & Kilderkins, Ardmore 20yo Vintage 1996 či Longmorn 15yo.

Snad jsem ti odpověděl dostatečně na to, abys to pochopil...
Obrázek Je lepší žít hodinu jako tygr než celý život jako červ.

Uživatelský avatar
Petr KomáreK
New-make
New-make
Příspěvky: 170
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Re: Oxidace

Příspěvek od Petr KomáreK » 18 úno 2020, 22:39

No právě.
Kupuju si láhev na kterou jsem zvědavej, tu na kterou nejsem si nekupuju.
A když už je doma, tak na ni přece nebudu jen tak koukat a říkat si, že určitě skvělá, ale já si ji nedám.
Když už tu prostě je, tak je třeba přivonět, líznout si, ochutnat, vychutnat.
Na psaní recenze tam ještě zbývá dostatečné množství skleniček, to klidně počká až na to budu mít čas, náladu a tak vůbec.

Když tu je a svojí přítomností provokuje, tak to chce alespoň to rychlé seznámení a rychlou pusu.
Na větší intimnosti, bližší seznamování, poznávání, ochutnávání a experimentování pak bude času dost.
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html

nobynoblhoch
New-make
New-make
Příspěvky: 107
Registrován: 13 říj 2017, 10:57

Re: Oxidace

Příspěvek od nobynoblhoch » 19 úno 2020, 09:18

Zase z opačne strany,alkohol proste v otevrene lahvi trpi (vyjimky existuji),a predstava ze si z drahe, dobré lahve liznu a po roce zjistim ,ze kvalita je smerem dolu....ja osobne mam otevreno cca 6-7 lahvi a kazdy mesic 3 vypiju....a muj nazor-od otevreni az po vypiti vetsina lahvi pracuje-tedy chut,vune se meni...nejlepsi byva po vypiti cca 1/3 lahve

salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2086
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Oxidace

Příspěvek od salam15 » 19 úno 2020, 10:38

Tak třeba zombice bude mít doma otevřené desítky lahví. Některé z nich pamatují dobu, kdy Pluto bývala planeta, a bude ti oprávněně tvrdit, že změny v chuti neregistruje. A já to mám víceméně stejný, byť u mne je životnost otevřené láhve tak rok až rok a půl.
Takže o utrpení alkoholu v otevřené lahvi mám své důvodné pochybnosti.
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6353
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Oxidace

Příspěvek od Hunter » 19 úno 2020, 10:43

Teď jsem měl u tatíka jeden fajn BenRiach, který je otevřený už 5 let a pochutnali jsme si stejně, jako při otevření. Je to podle mého hodně individuální, samozřejmě jsem se setkal i s lahvemi, kde po delším otevření byl ústup kvality hodně znatelný.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil

Odpovědět