Stránka 4 z 4

Re: Oxidace

Napsal: 23 bře 2020, 23:09
od tornado
Jak staré moudro praví: Dopíjet, dopíjet, dopíjet... :character-oldtimer:

Re: Oxidace

Napsal: 24 bře 2020, 07:56
od Nethar
tornado píše:
23 bře 2020, 23:09
Jak staré moudro praví: Dopíjet, dopíjet, dopíjet... :character-oldtimer:
To je pravda, to myslím vždycky říkal Plzák: Zapíjať, zapíjať, zapíjať!

Re: Oxidace

Napsal: 24 bře 2020, 23:13
od LukeD
Shodou okolností jsem teď dopil - viz příslušné zdejší vlákno - Bowmore, kterou jsem měl otevřenu snad 8 let a v níž bylo posledních pár let tak něco kolem 2-3 panáků. V tomhle případě hodně pomohla ta sudová síla, řekl bych. Pořád je to tedy moc dobré pití a vlastně jediné, co vzalo za své, je ta její nakouřenost: Pamatuju si, že když jsem ji měl otevřenou prvních pár let, tak to bylo jako když si člověk přičichne k popelníku plnému cigaret.

Ano, mohl jsem ji přelít do menšího objemu, ale přišlo mi mnohem zajímavější nechat ji jako experiment v rámci toho, co udělá takhle extrémně dlouhý čas od otevření s whiskou uvnitř. A zatím musím konstatovat, že nějaké ty rady ve smyslu "lahev musíte vypít do půl roku, maximálně roku" mi přijdou naprosto mimo. Často se naopak setkávám s tím, že teprve minimálně po roce od otevření a nějakém tom odpitém objemu mi ta whisky chutná výrazně, výrazně více, resp. mne v některých případech teprve začne bavit. Coby příklad z poslední doby mohu uvést Ardmore 20yo Vintage 1996 či Motlach 16yo Distiller's Dram. To samé ale mohu říct prakticky o všech lahvích z edice Longrow RED či Longrow Rundlets & Kilderkins.

A výše uvedené nabyté zkušenosti mne jen stále více a více utvrzují v názoru, že jakékoli hodnocení whisky na základě jednoho či dvou panáků je brutálně zjednodušené a zkreslené.

Re: Oxidace

Napsal: 24 bře 2020, 23:21
od Petr
To je pravda, to myslím vždycky říkal Plzák: Zapíjať, zapíjať, zapíjať!
Vypadá to, že Netharovi někdo vyrazil pár zubů!
:whistle:

Re: Oxidace

Napsal: 24 bře 2020, 23:27
od Petr
No, k té délce otevřené láhve, důležité je, podle mně, aby držel špunt. A pak, ta trocha, větší trocha vzduchu, zase tak velkou paseku nenadělá. Viz můj jiný odkaz s Knockandu.
:hand:

Re: Oxidace

Napsal: 24 bře 2020, 23:33
od LukeD
Když už jsme u toho, Petře, jak ty se díváš na to Ralfym opakovaně vychvalované používání plynu? Já si Private Preserve sice zakoupil a několikrát ho i použil, ale pak jsem četl nějaký článek o tom, že snad údajně může kvalitativně měnit i obsah lahve, který by měl chránit, a raději jsem ho používat přestal.

Re: Oxidace

Napsal: 24 bře 2020, 23:50
od Petr
Nalívám si pátého panáka Knokando 1980, a říkám, inertní je inertní.- Takže se toho nebojím, a když je třeba, tak to to lahve pšouknu. :lol:

Re: Oxidace

Napsal: 27 bře 2020, 12:55
od J.K.Ch
No tak plán zní jasně ... 3 stejné láhve, jedna plná ve dvou poslední decka, jednu dofouknout a jednu nechat se vzduchem a občas ji i proluftovat. A po nějakém čase se uvidí. Vlastně by stačili dvě a jedna láhev prázdná a ještě půlčíka na vypití paráda. Jdu vybírat vhodné kousky. Jeden za kouř a druhá nekouřová. 3 roky zní jako hezký časový plán.

Talisker 10 Yo a Clynelish 14 Yo ... to by asi šlo. :)

Re: Oxidace

Napsal: 27 bře 2020, 13:33
od Nethar
Jako pokud jde o to vybrat nějaké lahve a nechat v nich jen deci na dně, tak to bude populární experiment. Ale pak se to tochu komplikuje s těma třema rokama a tak :mrgreen: