Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Obecně o whisky, z čeho a jak pít, apod.
Odpovědět
Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 5324
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Příspěvek od nidan »

za mne taky likér, jak do skladkosti, tak do viskozity..
joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2785
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Příspěvek od joy »

pripadne horkosti. Taliani vyrabi nejaky horky liker podobny nasemu Fernetu. Svata ho ve Whiskybrani zminuje, jen ja jsem hlava derava.

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 5324
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Příspěvek od nidan »

no on je to fernet, to není český název jen ho češi opět vykradli...
https://www.whiskyauctioneer.com/lot/13 ... 75cl-1980s
zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 891
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Příspěvek od zombice »

:arrow: joy: No já myslím, že je to obráceně, že Češi vyrábí cosi podobné fernetu.. A vzniklo to tuším v době, když Italové založili Plzeňskou pobočku Stocku kdysi dávno...
Naposledy upravil(a) zombice dne 17 pro 2018, 14:53, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
tornado
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2445
Registrován: 21 zář 2016, 21:18
Bydliště: Praha

Re: Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Příspěvek od tornado »

joy píše: 17 pro 2018, 13:56 pripadne horkosti. Taliani vyrabi nejaky horky liker podobny nasemu Fernetu. Svata ho ve Whiskybrani zminuje, jen ja jsem hlava derava.

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk
A měli bychom tu český překlad "fernetovost". Pod jedním termínem se ukrývá hořkost, sladkost, viskozita a lihovitost :mrgreen:
joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2785
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Příspěvek od joy »

OK, tak super, a ten italskej Fernet taky chutna jak ten nas, tzn. jako lak na rakve?

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk


Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 5324
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Příspěvek od nidan »

tak to nevim, budes to muset prubnout ty, ja od jiste doby, již 16 let fernet nemohu vidět :D
joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2785
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Příspěvek od joy »

To jsme na tom stejne :-)

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk

Uživatelský avatar
tornado
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2445
Registrován: 21 zář 2016, 21:18
Bydliště: Praha

Re: Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Příspěvek od tornado »

nidan píše: 17 pro 2018, 15:08 již 16 let fernet nemohu vidět :D
Není vše ztraceno, ještě máš možnost slepé degustace :twisted:
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Vtipné, kuriózní a bizarní degustační hlášky

Příspěvek od Hunter »

LukeD píše: 17 pro 2018, 12:24 Ale aby to nebylo zase až tak jednoduché, tak jsem si dnes uvědomil, že jsem při hledání onoho slovního spojení našel následující příklady v rámci různých tasting notes: "enriched by burnt liquorous sugar" (v případě hodnocení parfému), "vinous and liqourous" (v případě hodnocení piva) a "rich, creamy, honeyed, liquorous consistency" (v případě hodnocení vína). Jo, a v případě nové Mortlach 16yo DIstiller's Dram je dokonce v rámci hodnocení whisky v Producer's Notes na TWE uvedeno: "rich, creamy, honeyed, liquorous consistency". A na ty jsem v návalu sebemrskačství v rámci včerejšího příspěvku zapomněl.

Takže kdyby někdo z vás věděl, čemu přesně to v češtině odpovídá, sem s tím. Děkuji.

Můj skromný typ je "lihový", "alkoholový". Ale to mi zase moc nesedí k tomu "burnt liquorous sugar".

PS: Jako bonus přidávám další hodnocení jiného parfému Italem, které jsem našel při hledání spojení s "bitter" namísto "burn": The opening introduces for a bunch of seconds a sort of bitter-liquorous blast (such like a cocoa veined cream of whisky) leading straight in to a dark adamant piece of stout "cioccolato nero".
images.jpeg
images.jpeg (6.63 KiB) Zobrazeno 7657 x
Vím o tom prdlajs, ale pamatuju si, že Anton Špelec ostrostřelec to vyslovoval jako liguére! ;)
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Odpovědět