Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Odkazy za zajímavé stránky na internetu týkající se whisky
Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1118
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od Petr » 09 úno 2019, 22:29

Drobný, ale výstižný, příspěvek k debatám o ne/uvádění "stáří" na lahvích whisky:
‘Age and maturity are two separate issues. Age is time. Maturity is the interaction between liquid and wood.
Kdo si chce článek přečíst celý, tak je tady:
https://scotchwhisky.com/magazine/inter ... y-company/
Za sebe to mám tak, že "stáří" whisky je jenom číslice, dneska tiše zdůvodňující příslušnou cenu a udávající pouze, jak dlouho pobyl destilát v sudu (částo kdoví jakém). Možná se opakuji, ale tohle je fotka týchž, stejně starých, Bladnochů z sherry buttů ležících ve skladu vedle sebe:
DSC_0046.jpg
Pokud k té číslici nejsou přidány další informace osvětlující vzájemné působení destilátu a dřeva, má to pro mně, tak jako tak, nulovou vypovídací hodnotu. A s cenami se dnes šeredí u NAS whisky stejně jako u těch s uvedeným stářím. Nechce-li jeden koupit drahého zajíce v pytli, stejně není jiné cesty, než okoštovat a udělat si vlastní závěr - stojí za to, mám na to, a dám za to ? Pravidla jsou ovšem nato, aby existovaly výjimky. Díky tomu jsem při psaní popíjel GlenDronach CS #7. Nejprve jsem za něj dal a až poté zjistil, že to za to stálo!
:hand:

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2311
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan » 09 úno 2019, 22:39

je to tak, proto mne štve že i ostřílení indies jako GM neváhají napsat na flašku sherry oak a podobné kraviny...máš pravdu je třeba ochutnávat ;)

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 8624
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od Nethar » 10 úno 2019, 11:29

Age a maturity je jiná věc, to jo. Trochu odbočím. I z toho důvodu furt nevím, jestli je nutno a priori odsuzovat experimenty typu jak mají tu whisky v nějakých tlakových nádobách anebo čem se dřevem a zvyšují a snižují tlak, aby se zrychlila interakce s tím dřevem, čímž whisky dozraje rychleji. Jasně, těch vlivů na destilát během zrání je víc, ale je tohle špatný směr? Pokud bude výsledek dobrý a pomůže se přírodě s rychlostí, tak co by ne. Víte co myslím - předpis typu "do whisky je možné dávat jenom vodu z přirozeně rozpuštěného ledu", ale někdo pod ním zatopí, takže mu roztaje dřív, vždyť je to jedno. Jako že zatím tyhle experimenty jsou spíš marketing okolo a snaha vydělat víc peněz za kratší dobu, výsledky asi nejsou nic moc. Ale pokud to zrání dokážou "v laboratoři" nasimulovat ve stejné kvalitě za desetinu času, tak pohoda. Klasický přístup bude dražší "pro ten pocit", ale výsledek bude stejná whisky, tak co. Když mi zombice z lihu a pár chemikálií namíchá takový lektvar, že ho nepoznám od Laphroaigu (zatím má ve vší úctě ještě dlouhou cestu před sebou :-D), tak není už jenom snobské požadovat skutečný desetkrát dražší Laphroaig?
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1738
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od salam15 » 10 úno 2019, 14:56

Já bych to taky neodsuzoval. V konečném důsledku je důležité, jestli je to dobré pití. Nicméně je fakt, že takovéhle pokusy o změnu techniky výroby vždy budí kontroverze. Když velké pivovary začaly používat cylindrokonické tanky na kvašení místo otevřených kádí, tak dostali čočku od příznivců tradičních postupů a odpůrců "europiva". Stejně tak v čase návratu ke "kořenům" někteří biodynamičtí vinaři kritizují technologii řízeného kvašení a tvrdí, že to, co jsou schopni vytvořit kvašením v sudech bez zajištění stálé teploty, je lepší protože to "nekurví" nepřírodním či nepřirozeným procesem. A přitom jediný rozdíl je v tom, že CKT nebo řízené kvašení ti umožní dosáhnout stejného výsledku rychleji (CKT) či s větší jistotou stálého výsledku (řízené kvašení). Přitom třeba to řízené kvašení stojí za tím, že mají moravská vína světovou kvalitu, o čemž do rozšíření téhle technologie nemohla být ani řeč.
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2311
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan » 10 úno 2019, 17:53

Nethar píše:
10 úno 2019, 11:29
Trochu odbočím. I z toho důvodu furt nevím, jestli je nutno a priori odsuzovat experimenty typu ...
za mne co není zakázáno je povoleno a proč ne, když to pak dají na flašku jak to vzniklo, nechť si zákazník vybere zda koupí levnější urychlenou verzi nebo přírodní dražší ;)

Odpovědět