od LukeD » 03 říj 2018, 14:03 What’s the difference between peat & smoke in whisky? aneb Skvěle popsaný rozdíl mezi tím, jak se ve vůni, chuti a dochuti whisky projevuje rašelina a jak kouř
Lituji, ale za moc skvělý ten článek nepovažuji, borec to má, podle mně, trochu domotané a pak, tím pádem, motá hlavu jiným.
Rašelina, která se ocitne ve sladovně/palírně je vysušená, různé velikosti a tvarů, ani nevoní ani nesmrdí. Cítit může být leda tak na rašeliništi, čerstvě vytěžená - možná nějakou hlínou, bahnem, apod. To je ovšem na hony vzdálená sladovně jak geograficky, tak v čase.
Podle mně jde o správné chápání a podstatu slov - peat - peat smoke - peat reek, potažmo phenols, a to mu moc nejde. Ve whisky z rašeliny, jako takové nic není, stejné jsou i ty pohádky o fenolech ve vodě protékající rašeliništi a pak použité v palírně. To hnědé jsou akorát huminy vyloužené z rašeliny, které do ní doputují, a ještě k tomu většinou do chladičů, jestli se nepletu.
Jo produkty spalování rašeliny (např. ty fenoly), to je jiné kafe! Když budeme ve hvozdu topit uhlím, koksem, LTO či plynem, tak se nám do zeleného sladu, dokud je vlhký, ze spalin rovněž něco dostane a ulpí v něm. A někdy jsou to látky velmi nežádoucí, které musíme odstranit nebo potlačit, dříve než ten zelený slad zasáhnou. Proto se často používá nepřímý ohřev a rašelina se nechává jenom čmadit.
Takže, kam tímto příspěvkem vlastně mířím? Já, pokud bych mohl doporučit něco seriózního, na začátek k ponaučení, tak jistého Patricka Brossarda:
https://www.whisky-news.com/En/about.html
https://www.whisky-news.com/En/reports/ ... ol_ppm.pdf
https://www.whisky-news.com/En/reports/ ... hisky.html
A pak si přečíst něco málo o sladování vůbec. Případně navštívit nějakou tu sladovnu. V Česku jich je požehnaně, i nakouřený slad připravují. Vlastně, co vím, tak jedna. A pak ještě něco o fermentaci a destilaci, a už je to skoro všechno (cukalo mi napsat, po dnešku, fšechno).
