Díky za doplňující informace. Je pravda, že jsem někde na webu narazil na článek právě o masivním vysazování stromů ve Skotsku. A jasně, slyšel jsem také historku o tom, že poslední stromy padly na stavbu skotského parlamentu.nidan píše: ↑04 zář 2019, 22:36 )) myslím že sudy pro ryby ve Wicku nejsou hlavní důvod:) na rašelině prostě lesy nerostou ...jo a jen pro info, ve skotsku se nyní poslední léta vysazují lesy ve velkém a hustota zalesnění je nyní cca 18% plochy oproti 5% stavu před 100 lety kdy byl přijat zákon o lesích a cílem je zvýšit lesy na 21%...navíc když vidím ty lesní farmy různě po skotsku tak tam opravdu lesy nejsou úplně přirozené
Jinak rašelina bude jeden z důvodů, ale určitě ne jediný. Asi těžko bychom potom mluvili o rozdílné struktuře rašeliny v závislosti na tom, z čeho vznikala, a že právě ta rašelina z Vysočiny má vyšší obsah ligninu díky tomu, že se na její tvorbě velkou měrou podílely stromy a keře. Ale to tobě určitě nemusím říkat, to víš sám nejlépe.
A setkal jsem se také s informacemi, že důvodem nedostatku stromů, potažmo lesů je právě také špatná, resp. žádná lesní politika ve srovnání s Francií. Do jaké míry je to pravda, to nedokážu posoudit. Ale jak vidno, snaží se to změnit, což je dle mého jedině pro dobro věci...
No vidíš, a ty tvrdíš, že Glenmorangie nemá bez sudů žádný ksicht. A zrovna v tomhle článku máš zmíněno pěkné nasměrování už od BPS:nidan píše: ↑04 zář 2019, 22:51 říkám to pořád...kvasnice kvasnice kvasnice
https://scotchwhisky.com/magazine/featu ... e0ThKHC5tA
kluci z Dornoch to chápou dobře, už se těším na jejich new make a jejich první whisky na konci roku
Usually it is floral, clean, super-fruity, with fresh strawberries and slight cereal notes. With the new yeast it was much more floral and less fruity. It had hay, very dry grass, more cereal, and was more savoury than sweet.