Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Odkazy za zajímavé stránky na internetu týkající se whisky
Odpovědět
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9639
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od Nethar »

On je to rozumnej člověk, on si pro jistotu něco připraví, kdyby náhodou úplně všichni ostatní zase selhali :-)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3803
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan »

nic nemám, ani téma...sem úplně vytřískanej :cry:

joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2077
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od joy »

Tak aspon muzes Zuzce precist nejakou pohadku.

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3803
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan »

jo v pohodě to můžu ;)

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9639
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od Nethar »

Co dělal doteď? Snad ještě nevěříte na Mizunaru? :-)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3803
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan »

:lol: :lol: :lol:

salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2145
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od salam15 »

Mizunara a Karuizawa jsou japonský Šimon a Matouš?
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.

Uživatelský avatar
LukeD
Znalec
Znalec
Příspěvky: 640
Registrován: 23 črc 2018, 23:45
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od LukeD »

In Pennsylvania and Maryland, however, the rye distillers used a sweet-mash process, eschewing the spent wash, and stored their barrels in substantial, heated brick or stone warehouses, warding off the low winter temperatures that slow aging to a crawl. But the real difference was in distillation. Eastern rye, you see, relied on the so-called “three chamber” or “charge” still, an American invention of the early 1800s that was entirely extinct and forgotten until last year, when Colorado’s Leopold Bros. had one made and installed for making rye (we’ll see how that turns out in 2019). It’s worth explaining how this device worked, as it’s a prime piece of American ingenuity, and an integral part of the history of our whiskey (from the 1810s until the 1860s it appears to have been the dominant type of still used for all American whiskies). If technical explanations make your eyes cross, I suggest you skip the next two paragraphs.
...
The charge still occupies the ground between the pot still and the continuous column still, much like the bolt-action rifle stands between the muzzle-loader and the machinegun. It demands manual operation, but it’s still cheaper and more efficient than the pot still, performing the equivalent of two and a half distillations at once. The product that comes off of it is cleaner and lighter than pot-still whiskey, but richer than most column still whiskey. Eastern rye distillers seemed to like it, anyway: an 1898 Bureau of Revenue study found 13 of 16 big rye distillers using the charge still, nine of them going with wood, while only one of 10 bourbon distillers used it. Judging by the pre-Prohibition chamber-still ryes I have been fortunate enough to taste, it yields a whiskey that’s got plenty of oily pot-still texture but without the wooly sharpness that pot still rye often possesses.
The Rise & Fall of America’s Oldest Whiskey

Sice pár let starý, nicméně David Wondrich sepsal vpravdě fascinující, dvoudílný a extra dlouhý článek.
Obrázek Je lepší žít hodinu jako tygr než celý život jako červ.

Uživatelský avatar
LukeD
Znalec
Znalec
Příspěvky: 640
Registrován: 23 črc 2018, 23:45
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od LukeD »

Waterford founder Mark Reynier has been in the drinks industry for a long time: 40 years. He’s had an interesting career, divided in two by the year 2000 – the year where he led a group to purchase Bruichladdich. In the beginning, he was a wine man, focused on regionality, the vineyards and even the soil that the grapes were grown in.

He brought that same focus to the distillery and, before Bruichladdich was sold in 2012, the distillery team had started experimenting with different barleys. Not so much the different varieties of barley – a task that distillers do every year to see which will yield the most spirit and work best for their processes – but barley from different farms, an investigation into how terroir affects the grain and the spirit it makes. With Bruichladdich sold, Reynier’s focus intensified, and a few years later Waterford appeared on the scene.
Waterford – terroir and teireoir
Obrázek Je lepší žít hodinu jako tygr než celý život jako červ.

Odpovědět