Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Odkazy za zajímavé stránky na internetu týkající se whisky
Odpovědět
Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2533
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan » 20 pro 2018, 09:22

no já právě myslím že to přeci stačí ne? Fake Ardbeg z roku 1900 obsahuje látky které by měl obsahovat až po prvním jaderném výbuchu takže je to fake...asi nepotřebují znát rok toho co tam nalili ;)

joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1679
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od joy » 20 pro 2018, 09:27

Jenze se ti do toho plete i neaktivni carbon ze spalovani uhli a i ropy a jeste i odchylka, ktera je az 50 let, Takze bys musel mit tu whisky tak z roku 1750, abys mohl rici, ze je to fake. Jinak ti to ukaze uplny nesmysly.

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk


Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 5976
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od Hunter » 20 pro 2018, 09:40

nidan píše:
20 pro 2018, 08:44
Hunter píše:
20 pro 2018, 07:46
To je tedy hodně vysoké procento. Je celkem pravděpodobné, že i něco z toho, co jste měli v Londýně, mohlo být fake. :think:
myslim že je dost pravděpodobné že ty předválečné věci byly fake, ale furt mi ten fake chutnal víc jak většina současného core takže v pohodě :D
Tak když už to někdo míchá jako fake, tak by se měl snažit, aby to stylově odpovídalo a nikdo to nepoznal, že jo? Podle mě to musí být podobná práce, jako to dělají u Lost Distillery Company. ;)
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2533
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan » 20 pro 2018, 09:46

joy píše:
20 pro 2018, 09:27
Jenze se ti do toho plete i neaktivni carbon ze spalovani uhli a i ropy a jeste i odchylka, ktera je az 50 let, Takze bys musel mit tu whisky tak z roku 1750, abys mohl rici, ze je to fake. Jinak ti to ukaze uplny nesmysly.

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk
vlivem jaderných pokusů se množství 14C zvýšilo takže za mne to na rozhodnutí zda whisky byla udělaná před 1945 nebo po stačí, nevím třeba měří i další látky co by tam být neměli jako cesium apod.

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2533
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan » 20 pro 2018, 09:47

Hunter píše:
20 pro 2018, 09:40
nidan píše:
20 pro 2018, 08:44
Hunter píše:
20 pro 2018, 07:46
To je tedy hodně vysoké procento. Je celkem pravděpodobné, že i něco z toho, co jste měli v Londýně, mohlo být fake. :think:
myslim že je dost pravděpodobné že ty předválečné věci byly fake, ale furt mi ten fake chutnal víc jak většina současného core takže v pohodě :D
Tak když už to někdo míchá jako fake, tak by se měl snažit, aby to stylově odpovídalo a nikdo to nepoznal, že jo? Podle mě to musí být podobná práce, jako to dělají u Lost Distillery Company. ;)
nevím, někde sem četl že ten fake macallan v tom hotelu byl ve skutečnosti macallan 18 z cca 1970, takže se s tim asi moc nese**u :)

joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1679
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od joy » 20 pro 2018, 10:18

Ja jsem na to dost skepticky, nidane. Zvlaste kdyz jsem treba videl nejaky porad o turinskym platne. Tvrdili, ze je ze 14 stol., pak se na nem nasly pylova zrna z 1. stol. a nakonec vlastne rekli, ze se to neda vlastne poradne urcit, protoze v kteremsi stoleti bylo platno vystaveno ohni a dokonce uz doutnalo, coz metodu jeste vice znepresnuje. Ted nehodnotim, jestli to platno je pravy nebo ne, jen ukazuji na to, ze ta metoda moc presna neni, pokud do ni vstoupi dalsi veliciny. A tech tady v poslednich 2. stoletich bylo dost. A tu tvoji logiku narusuje i to, ze 1908 byl vybuch tunguzskeho meteoritu, ktery vyvrhl pravdepodobne i nejakou radioaktivitu, protoze lidi v blizkosti byly popaleni a spatne se jim to hojilo, i kdyz dodatecne nebyla zadna radioaktivita namerena, to je pravda. A tech zbylych 8 let je ta staticka odchylka, kdybych to bral az do dusledku.
Tim ale zase nerikam, ze ta whisky neni fake, avsak opirat se o tak nespolehlivou metodu C14 a to jeste v rozmezi v poslednich 100 letech, je podle me nesmysl.

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk



Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2533
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan » 20 pro 2018, 10:24

nevim no, tomu nerozumím, ale vzhledem k tomu že na dokážou na základě analýzy určit velice bezpečně odkud whisky pochází (amerika, japonsko, skotsko i v rámci regionů) tak já osobně věřím že dokáží poměrně přesně určit že daná whisky je stará 120 let nebo 40 let

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2533
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan » 20 pro 2018, 10:33

tady je trochu podrobnější text k tomu měření z jiného zdroje:

The science of detecting levels of radiocarbon in whisky
The process through which these whiskies have been dated is based on the evolving science of identifying levels of radiocarbon (or C-14) within the liquid.

Radiocarbon is produced continuously in the upper atmosphere at a virtually constant rate so that everything, while alive, has approximately the same level of radiocarbon. During the industrial age, high levels of fossil fuel burning released large volumes of non-radioactive carbon which diluted radiocarbon levels.

However, everything changed in the 1950s with the onset of the Cold War and the commencement of atmospheric nuclear weapons tests, leading to an increase in atmospheric radiocarbon levels which, in turn, were absorbed by all living organisms. These levels continued to increase until 1963, when the test-ban treaty ensured that radiocarbon levels would steadily decline over the ensuing decades.

So, what has all this got to do with fake whisky? Put simply, minute levels of radiocarbon were absorbed by the barley as it grew, providing each whisky with its own radioactive date signature. This means that the scientists at SUERC are able to establish that any whisky with low radiocarbon levels must have been distilled prior to the nuclear era and any whisky with higher levels of radiocarbon must have been distilled after 1955. Such is the accuracy of the process that SUERC are able to pinpoint likely distillation years to within a 2 to 3 year period post the 1950s. For samples pre-dating the 1950s, the technique provides a wider vintage band.

Professor Gordon Cook, head of the SUERC Radiocarbon Laboratory said: “We have had significant help from the major distillers who provided whisky samples of known age that allowed us to start this work. However, it has been our collaboration with Rare Whisky 101 and their provision of really old and rare whiskies that has allowed us to really push this work forward to what we consider to be the Gold Standard technique for identifying the age of a whisky.

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2533
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od nidan » 20 pro 2018, 10:35

ale z jiného soudku, ta je zaručeně pravá :D

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-sc ... LkfZKDOHpc

Uživatelský avatar
LukeD
Znalec
Znalec
Příspěvky: 313
Registrován: 23 črc 2018, 23:45
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavé články (nejen) z webu Scotchwhisky.com

Příspěvek od LukeD » 20 pro 2018, 17:03

Why was Scotch whisky ‘better’ in the 1960s?

Let’s go through each part of the process to see what happened and what impact it could have had on flavour. It is always hard to pinpoint exactly what effect one change has as flavour creation is part of a long, interrelated process. That said, some changes had minimal effect, while others as we will see had more of an impact.
Obrázek Je lepší žít hodinu jako tygr než celý život jako červ.

Odpovědět