Ještě dnes je Distillerie des Menhirs, založená v roce 1921, v rodinném vlastnictví. Stojí jako většina francouzských palíren v Bretagni, přesněji řečeno ve vesnici Plomelin u města Quimper.
Vyrábějí se zde destiláty hlavně z jablek. Protože ale palírna stojí v oblasti, kde se ve velkém pěstuje pohanka, přišli zde na myšlenku vyrábět whisky z pohanky. Od roku 1999 existuje Eddu Silver, vlastní malt whisky ze sladované pohanky, která zraje čtyři roky ve francouzských dubových sudech. Následoval blend Eddu Gray Rock, který obsahuje vedle pohanky a malt whisky z Dalmore i grain whisky z Invergordonu.
Pro jméno Eddu existují dvě vysvětlení: jedni tvrdí, že eddu je starobretaňský výraz pro pohanku, jiné vysvětlení říká, že „ed“ znamená obilí a „du“ černý. Pravděpodobně souhlasí obojí.
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/19299 |
Alkohol: | 40 % |
Velikost: | vzorek |
Aroma: | přezrálé ovoce, květiny, vřes a natlučené přezrálé hrušky |
Chuť: | ze začátku řidší, pak sladká, medová, okvětní lístky růže, hořkost |
Dozvuk: | dlouhý, nahořklý grep (možná dokonce grepové slupky, až tak se ta nahořklost projevuje), chilli a dub |
S vodou: | vůně beze změny, chuť stejná, v závěru se zmírňuje hořký dozvuk |
Shrnutí: | Bohužel ta hořkost v chuti i v závěru je docela výrazná, to sráží whisky dolů. Plošší chuť oproti vůni je zklamáním. I přechutnání bych se v budoucnosti asi vyhnul. |