A začnu Mackmyrou ze Švédska.
Kdysi jsem měl celou lahev Mackmyra Den Första Utgåvan a přiliš mě nenadchla, když to řeknu diplomaticky.
Přišel čas dát této palírně druhou šanci.
Vinterrök znamená v překladu "zimní kouř". Na festivalu jsme si dělali srandu, že Mackmyra Vinterrök zní spíš jako název pro blackmetalové album.

Jde o jedno z pěti plnění "sezónní série" této palírny.
Zajímavostí je, že zraje v sudech ze švédského dubu, ve kterých dříve zrál bourbon a sherry, s finišem po skotském pivu typu "strong ale".
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73532 |
Barva: | ![]() |
Alkohol: | 46,1 % |
Aroma: | Hned první přivonění ke Glencairnu mile překvapilo a naznačilo, že to tentokrát šlápnutí vedle nebude. Svěží, lakově vanilková, příjemně medová, travnatá s citrusy, a nad tím vším fajnová kouřová clona. Kouře není nějak moc, ale dobře tu vůni rozvíjí a posouvá, až do takových caolilovských tónů, ale ne tak zemitých, jsme zde ve svěžejší poloze. A za kouřem najdeme i trochu slanosti. (85 b) |
Chuť: | V chuti je kouře víc, tělo whisky je sice tenčí, ale udírna je to slušná. V dozvuku popelnatá, suchá. Dřevo, trocha sladkosti, možná jsem zachytil i náznak "irského parfému", pak rašelina. (84 b) |
Body: | 85 |
Shrnutí: | Jsem rád, že jsem dal Mackmyře druhou šanci, za to se mi odvděčila zajímavou a dobrou whisky. I cenově je na švédské poměry v pohodě, lahvi domů bych se v tomto případě vůbec nebránil. |