WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/38554 |
Web: | http://www.jamesepepper.com |
Alkohol: | 50 % |
Velikost: | lahev, vzorek 1.HKdegu |
Aroma: | silné, intenzivní, ale ne lihovostí jako hloubkou vůně. originální. vanilkově sladká, med, kůže, až do rumova. se záblesky kanagonu. dřevo. po naředění zjemní, více obilí, stále sladké, piliny ze syrového dřeva (b.2/3) |
Chuť: | hladká, sladká, obilná. pak začně rozehřívat jazyk. pikantní. karamel, dubová, trochu kyselá. po naředění maličko hořčejší (b.1/4) |
Dozvuk: | hladký, vysychající. čokoláda, nespálený tabák. největší proměna přijde tak po dvou minutách. chuťové pohárky se vzpamatují a silně se objeví hlína. zvláštní zemitost, zatuchlé zrní, žitné plevy (b.1/2) |
Shrnutí: | moje první setkání s čistě žitnou whiskey. byl to nákup naslepo a velice nečekaný zážitek. silná vůně a ten překvapivý dozvuk. mimo mé aromatické a chuťové zkušenosti (b.1/1) |
Body: | 5 |
James E. Pepper 1776 Straight Rye
James E. Pepper 1776 Straight Rye
Tato žitná whiskey a hlavně její bratříček bourbon se odkazují až do roku 1776, roku Deklarace nezávislosti Spojených států amerických. Od té doby v Kentucky rodina Pepperů po tři generace vyráběla svojí whiskey. Poslední a nejvýznamější byl James E. Pepper, který zemřel v roce 1903 nezanechav potomků. Značku převzali investoři. Úspěšně přestáli prohibici s tím, že je to whiskey pro "léčebné účely". V roce 1958 lihovar v Lexingtonu skončil s produkcí. V nedávné době společnost Georgetown Trading obnovila výrobu pod starou značkou s maximální snahou se přiblížit původní receptuře a chuti. Za pomoci ochutnávek z posháněných zachovalých starých lahví, z účetních záznamů o nákupech konkrétních druhů a odrůd obilí a výběru podobných sudů. Do jaké míry se jim to podařilo asi těžko posoudíme, ale určitě můžeme posoudit, jak staronová chutná dnes. V současné době produkují 100 proof straight žitnou a bourbon a patnáctiletou stařenou žitnou a bourbon. U žitné se chlubí obsahem 90% žita ve rmutu.
Naposledy upravil(a) josé dne 26 zář 2014, 21:47, celkem upraveno 1 x.
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."
Re: James E. Pepper 1776 Straight Rye
Aroma: | Sladké, velice sladké, ale přitom výrazné. Voní to úplně jako Montbazillac (sladké bílé víno z oblasti Bergerac dělané z botrytických hroznů - velice podobné Sauternes, ale asi tak dvakrát levnější). Montbazillac já miluji, takže jsem velmi spokojen. Na konci se objeví umělá vůně, která mi nejvíc připomínala barvy na letadlo, ale Josého postřeh o kanagonu je asi trefnější |
Chuť: | Opět Monbazillac a umělost. Umělost je to ale pěkná, chutná. Je výrazně cítit alkohol (aby ne, když to má 50 procent) a pepř. Prostě vás na konci řeže do jazyku. |
Dozvuk: | Dlouhý a ostrý. Jak jste pořezaný, tak to vám ještě pěkně dlouho vydrží |
Shrnutí: | Ochutnáno na 1. HK degustaci. Je to má první žitná vůbec. Překvapivě sladká, dezertní whisky, která je ale zároveň tak ostrá, že Vás pořeže. Ve srovnání s ostatními whiskami chutnanými na akci jednoznačně vyhrává svou výrazností a peprností. Celkem vážně uvažuji o lahvi. |
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11788
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: James E. Pepper 1776 Straight Rye
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/38554 |
Web: | http://www.jamesepepper.com/ |
Barva: | |
Alkohol: | 50 % |
Velikost: | vzorek |
Naslepo: | ne |
Aroma: | Sladké, výrazné, vanilkové, nikoliv umělohmotné. Okamžitě mi naskakují vzpomínky na můj Sazerac, který už dávno padl za vlast. |
Chuť: | Když ho podržíte déle, tak samozřejmě zaštípe, ale jinak je na 50% překvapivě jemná. |
Dozvuk: | Dlouhý, žitný, hořce vanilkový. |
Shrnutí: | Amerika není většinou můj šálek whiskey, ale v kombinaci s dobrým jídlem a vzpomínkami na Sazerac jsem si na této žitné pochutnal a dokážu si představit, že jednu (více ne ) takovou láhev mám doma a občas si z ní naleju. Ochutnáno na 1. Hradecké degustaci, díky josé! |
- Hunter
- Moderátor fóra
- Příspěvky: 6759
- Registrován: 07 bře 2011, 15:11
- Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)
Re: James E. Pepper 1776 Straight Rye
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/38554 |
Barva: | |
Alkohol: | 50 % |
Aroma: | Ostře laková se spoustou kůže, med, vanilka a něco nad tím, co mi nejvíc připomíná lák od okurek s koprem. (83 b) |
Chuť: | Pikantní, štiplavá, dřevitá, laková, kožená chuť s hřejivou, medově dřevitou dochutí. (83 b) |
Body: | 83 |
Shrnutí: | Tohle není špatné pití, srovnatelné s Rittenhouse Rye, jen o trochu víc se mi kdysi líbil Sazerac Rye. Za vzorek děkuji josému. |
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil
Re: James E. Pepper 1776 Straight Rye
Info: | Postupné objevování žitné whiskey ze sady osmnácti vzorků od Xenopa. Je to řehole, ale někdo to dělat musí. Whiskey James E. Pepper je vydávána od roku 2012 a odkazuje se na nejstarší značku whiskey produkovanou v Kentucky. Jedná se nicméně o destilát z Lawrenceburg Distillery v Indianě. Stáří 3-4 roky, složení mashbillu 95% žito a 5% sladový ječmen. |
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/66171 |
Web: | https://jamesepepper.com/ |
Alkohol: | 50 % |
Barva: | |
Velikost: | Vzorek od Xenopa |
Aroma: | Sladká vanilka, mýdlo, nakládaná zelenina, řezivo, koňak |
Chuť: | Sladká, objevuje se známá práchnivina, dřevo, med a skořice. |
Dozvuk: | Lehce hořký, kůra, obilí, černý horký čaj. |
Shrnutí: | Fajn slibná vůně, v chuti ale sklouzává k zatuchlině. Dozvuk je fajn a volný navíc jsou docela příjemné. Takže suma sumárum celkem povedená Rye, v testovaných vzorcích určitě v horní polovině. |
Instagram, Facebook, Whiskybase
Scotch, irish, japanese, american, indian and czech of course- Racism Freezone
Scotch, irish, japanese, american, indian and czech of course- Racism Freezone