Nikka From The Barrel

Jaké máte zkušenosti s japonskými kousky?
Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 1546
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od josé » 13 led 2016, 21:01

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/20342
Web:http://www.nikka.com/eng/
Alkohol:51.4 %
Velikost:vzorek WLP2015
Aroma:směs obilí, sladkosti, dřeva se závanem sherry. marshmallow, sudovka je znát.
po naředění je lepší, voňavější. zjemní se. vanilková (b.2/3)
Chuť:pikantní hladké dřevo - americký dub i evropský. čokoláda
po naředění je pitelnější, ne tak agresivní. (b.2/4)
Dozvuk:odeznívání chuti, kořenitý, pikantní (b.1/2)
Shrnutí:průměrná, nicméně pohodová whisky. mít celou lahev, dalo by se hodně experimentovat s vodou. jindy zase mám chuť na silnější pití. za mě OK.(b.0/1)
Body:5
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."

Uživatelský avatar
Duthoron
Znalec
Znalec
Příspěvky: 555
Registrován: 27 kvě 2013, 21:15
Bydliště: Varnsdorf

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Duthoron » 09 úno 2016, 11:14

Alkohol:51,4 %
Aroma:Přezrálé kiwi, prosazuje se alkohol, ale tak docela příjemnĕ.
Chuť:Olejnatá, silná a hřejivá, sladké datle a koření. S vodou získává na jemnosti a datle se mĕní až do nĕjakých voňavých kytiček.
Dozvuk:Dlouhý a kořenĕný, s vodou se zkracuje a slábne.
Shrnutí:Dobrá whisky v sudové síle, na to, že jde o blend :clap: . Večer k dohasínajícímu krbu, kdy už jen žhnou uhlíky a začíná se vkrádat chlad ... ideální pití. (Zejtra k tomu ještĕ otevřu okno a vezmu si deku.) :D

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6073
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Hunter » 18 úno 2016, 08:04

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/46370
Barva:
Alkohol:51,4 %
Aroma:Výrazně ovocná, s bourbonovým nádechem, pak karamel a koření. (86 b)
Chuť:Síla je znát, hodně čokolády, těžká ovocnost. Nasládlá s ostrostí alkoholu, která je příjemná, dodává jí grády. (86 b)
Body:86
Shrnutí:Ochutnána znovu po skoro pěti letech, tentokrát na společné akci s Duthoronem a jeho kamarádem Pedrem. Změnilo se balení, lahvička už není v pěkném plechovém boxu, ale pouze v černé papírové krabce, zmizelo označení lahve kódem. Ovšem důležitější je obsah a ten mi tentokrát sedl ještě lépe, než kdysi z mé lahve. Ještě bych dodal, že nemůže jít z logiky věci o sudovou sílu, když jde o blend. ;)
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Duthoron
Znalec
Znalec
Příspěvky: 555
Registrován: 27 kvě 2013, 21:15
Bydliště: Varnsdorf

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Duthoron » 18 úno 2016, 08:53

Termín "Cask strength" chápu jen jako vyjádření obsahu alkoholu a nevidím důvod ho nevztáhnout na blend. Pokud by šlo o nemíchanou whisky z jednoho sudu tak by to byl "Single barrel" či "single cask". Nebo se mýlím?

Na druhou stranu ale uznávám, že označovat 51,4 % jako "sudová síla" je přece jen trochu přehnané :-)

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6073
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Hunter » 18 úno 2016, 09:25

No, vzhledem k tomu specifickému způsobu výroby by to i mohla být sudová síla, ale myslím, že to na těch 51,4 vždy naředí, protože si při velkém počtu různých sudů neumím představit, že by jim vyšlo vždy přesně 51,4%.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Rog
Znalec
Znalec
Příspěvky: 432
Registrován: 15 srp 2014, 12:42
Bydliště: Praha

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Rog » 18 úno 2016, 09:37

To potom platí aj o Glenfarclas 105. Tých 60% musia nejak nariediť a nablendovať, aby mali povedzme konštantnú kvalitu a deklarujú to jako Cask Strength priamo na fľaši...

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6073
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Hunter » 18 úno 2016, 13:08

Hm, na Glenfarclas 105 jsem nevzpomněl. To mi teď vrtá hlavou, jak to můžou nazývat CS, když to na těch rovných 60% musejí vždy nějak dostat (buď ředěním vodou, nebo smícháním několika cs dohromady tak, aby to ve výsledku 60% dalo), přímo ze sudu to takhle netrefěj. Možná Petr bude vědět.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 8957
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Nethar » 18 úno 2016, 14:00

Míchá se to z různých sudů a mají mírnou toleranci několik desetin procenta.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
zyki
Znalec
Znalec
Příspěvky: 677
Registrován: 22 led 2013, 14:36
Bydliště: Praha

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od zyki » 18 úno 2016, 14:21

Já bych si myslel, že pokud se to míchá z různých sudů, ale žádná složka se neředí, tak je to stále CS.

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 8957
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Nethar » 18 úno 2016, 14:25

Přesně tak, směs CS je CS. A nemusí vždy trefit přesně těch 60, protože tam je nějaké plus mínus dovolené. Aspoň to je jejich verze, ale co já vím, jestli tam tajně nešplíchají nějakou vodu z PETky :-D

Trochu související i nesouvisející věc, co jsem se teď dočetl, jsou single casky, což nemusí být tak vždy úplně single casky, jak si myslíme (jak já jsem si myslel), pokud to není na lahvi vysloveně napsané. Když máme flašku nějakýho toho finišovanýho single casku destilovanou v roce 2000, patnáctiletou, ze sudu 536, třeba PX finish, tak to znamená, že whisky byla destilovaná v roce 2000, je patnáctiletá, mohla klidně zrát v různých sudech (ale nemusela), na závěr se to přelilo nebo smíchalo do PX sudu 536 na blíže specifikovanou nebo nespecifikovanou dobu a je z toho PX cask 536 15 yo 2000.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Odpovědět