Palírna je schopna produkovat přes 3 miliony litrů alkoholu ročně a má skladovací kapacitu kolem 116.000 sudů. Whisky zraje v amerických dubových sudech po bourbonu anebo v sudech po sherry Oloroso. Část produkce se používá do míchaných whisek Whyte & MacKay. Nabídka se sestává z 10, 12, 16 a 33 leté whisky, a navrch dvou rašelinných verzí – Peaty Tang a težší Old Ballantruan (tu vám představím příště).
Nakouřená Tomintoul „Peaty Tang“ ( v překladu patrně „rašelinný říz“ nebo „výrazná chuť rašeliny“) je pro region Speyside Glenlivet trochu netypická, ale právě pro její rašelinný charakter jsem si ji vybral k ochutnávce.
Alkohol: | 40 % |
Barva: | |
Web: | http://www.tomintouldistillery.co.uk |
Aroma: | První přičichnutí a….žádný drsný příval kouře a rašeliny se nekoná, pátrám v paměti, tuhle vůni jako bych už znal, a po chvilce mám jasno, vždyť přesně tohle cítím v červeném Walkerovi! Ještě si to ověřuji nalitím frťana Walkera a je to opravdu tak. Ke cti Tomintoulu je však nutno dodat, že k typické vůni tohoto blendu přidává něco navíc, a to určitý lehounký kouřový nádech, ale opravdu nic omračujícího, ale také nic komplikovaného, ve vůni najdete i měď a mokré seno, slad. |
Chuť: | Nejvýstižnější by asi bylo napsat že jde o takový řídký odvárek Laphroaigu, bez těžkosti a olejnatosti, bohužel taky bez oné bohaté plnosti, kterou mám tak rád. V chuti docela plochá, ale ne špatná. Přirovnal bych ji k lepší blended, single malt bych snad ve slepém testu dle chuti ani nehádal. Moc nechápu, proč je v Dufftownském e-shopu vedena jako heavy peated, tedy těžce rašelinná whisky, myslím, že kategorie o dvě třídy níž, tedy označení light peated by bylo výstižnější. Ale třeba je to jen můj dojem. Dokončení je středně dlouhé. |
Shrnutí: | Je to zajímavá whisky, pokud k ní budete přistupovat jako k lehce rašelinné, může vás třeba oslovit, a to nejen svou cenou. Já lehce zklamán byl, ale to spíše z důvodu očekávání většího „čoudu“ a její poměrně tenkou chutí.Zakoupil jsem za lidových 610,- u Maneo.cz. |
Body: | 77 |