Stránka 1 z 3

Aberlour 10 yo

Napsal: 23 úno 2011, 19:39
od Nethar


Re: Aberlour 10 yo

Napsal: 12 dub 2011, 22:51
od Hunter
Aberlour, další zajímavý představitel Speyside.
Desetiletá verze se vyznačuje světle zlatou barvou, ve vůni podle Michaela Jacksona najdete zelený meloun, zázvor, náznak smetany, sultánky a sherry.Tělo je lehké až střední.V chuti jsou dle Jacksona tóny ovocného koláče, kapradina a muškátový oříšek.
aberlour 10y.jpg
aberlour 10y.jpg (24.02 KiB) Zobrazeno 7825 x
Pár mých skromných zápisků z degustace:
Aroma:čokoláda, sherry
Chuť:z počátku jemný nástup vystřídá drsnost
Shrnutí:Celkově whisky, která je opravdu originální jak ve vůni, tak v chuti.
Body:81
Michael Jackson hodnotil 83 body,
Jim Murray hodnotí dokonce 94 body, na whiskybase.com je průměrná známka uživatelů 77,50 bodu.
Moje maličkost udělila po degustaci 81 bodů. Rozptyl hodnocení je tedy značně široký a nejlépe uděláte, když si ji asi přechutnáte a ohodnotíte každý sám ;) Tato láhev za poznání určitě stojí.
Jinak sehnat se dá za příjemných 688,- Kč.

Re: Aberlour 10 yo

Napsal: 18 kvě 2011, 10:07
od Nethar
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/27
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=aberlour
Aroma:karamel, meruňky, broskve, angrešt, hodně sladké víno, vanilka. Silná a příjemná vůně
Chuť:med a karamel, mírná dřevitá hořkost
Dozvuk:ovocně sladký, milé květiny dlouze mávají na rozloučenou
Shrnutí:sladce voňavá whiska od začátku do konce, pro mě možná riskuje s voňavkovitostí, aroma převládá nad chutí

Re: Aberlour 10 yo

Napsal: 15 srp 2011, 17:10
od Radek
Tak jsem si dneska pořídil tuhle láhev.... u nás v místním velkoobchodě, kde prodávaj i náhodným kolemjdoucím, za 790,- Kč (kdybych měl živnosťák 3% ušetřim). Měli poslední láhev, byla to tahleta štíhlá, jo a prodali mi jí v takovym koženkovym pouzdře, žádná tuba či plech.

Re: Aberlour 10 yo

Napsal: 20 srp 2011, 00:24
od Radek
Tak v tomhle mi prodali Aberlour 10yo. Celkem dobrý na cesty řekl bych.... takový čundrácký balení :?

Re: Aberlour 10 yo

Napsal: 20 srp 2011, 07:45
od Hunter
Čundrácký :-) to bylo výstižný, vypadá fakt jako sbalená karimatka.Energie sbalená na cesty...

Re: Aberlour 10 yo

Napsal: 27 srp 2011, 01:03
od Radek
Řekl bych, že je na čase napsat své hodnocenní této whisky, popíjím ji už více než 10 dní (a mám dojem že ji ještě dlouho popíjet budu) ;)
Barva:
Aroma:sladká vůně mandarinky je po chvíli přebita drsnou lihovostí.
Chuť:trochu sherry, trochu hořké čokolády, náznak vanilky a především kubánské pomeranče (to je ale informace asi jen pro pamětníky 8-) ).
Dozvuk:drsně hořký s malým náznakem sladkosti úplně na konci.
Body:78
Jak jste nejspíš poznali již z úvodní noticky, nejsem touhle whisky až tak úplně nadšen.... ale ani zklamán. V podstatě jsem tohle tak nějak čekal a možná i proto tak dlouho váhal zda po svém okouzlení Aberlour A´Bunadh mám riskovat její levnější sestřičku. Je to whisky která není špatná, ale něco jí chybí (že by 2 roky?)..... na druhý straně, je o něco levnější a to je přeci jen pádný důvod pro její existenci. Na můj vkus tu ale převládá až moc hořkosti, nicméně postupem času (cca 10 dní) se to trochu (zdůrazňuju že opravdu jen trochu) zlepšuje. Takže, jo jde to, ale do nebezkých výšin se při jejím popíjení teda nevznesete.

Na závěr bych měl dvě poznámky:
1) K Netharovýmu videu bych měj jednu terminologickou - dělí sladké whisky na dvě skupiny. A to na ty s ovocnou, květinovou příchutí a ty s "dortíkovou příchutí". Já bych se spíš přimlouval za termíny (a především u whisky ze Speyside): citrónově-travního charakteru (např. Glenlivet, Glenfiddich) a medově-pomerančového charakteru (např. Macallan, Aberlour).
2) Trochu jsem pátral po té dřevitosti co zmiňuje Nethar a nenašel jsem ji :( .... což ale samozřejmě nic neznamená, kdysi jsem ochutnal Auchentoshan Three Wood a to jsem měl dojem že mlátím hlavou do dubovejch dveří...... tak už jsem třeba jen imunní :D

Re: Aberlour 10 yo

Napsal: 27 srp 2011, 10:23
od Nethar
Shodou okolnosti jsme desetilety Aberlour vcera vecer dopili se svagrem (zduraznuji dopili, nikoliv cely vypili :-)) a mam z ni podobne pocity jako Radek. Abych tak rekl, proste se mi libi jeji vune, ale chutove me nijak zvlast neoslovuje, ackoliv je to fajn whisky, 12y mi prijde o drobek lepsi. Pred ni jsme si dali kazdy jednoho posledniho panacka Glenmorangie Lasanta (vecer dopijeni zbytku) a to je v chuti znatelny rozdil, v Aberlouru mi vadi takovy ten nahorkly konec. Kdyz pak koukate na prazdne lahve a po chvili beznadeje si nalijete obycejny Jameson, dekujete, ze neco jako single malt existuje ;-)

Pomerancove-medove "dortiky" beru na vedomi ;-) U nekterych whisek mam po pricuchnuti opravdu pocit, ze stojim nad pekacem pocukrovanych cerstvych buchet s prislusnou ovocnou naplni, jen se zakousnout :-D

K te barve, ackoliv to je vlastne k nicemu, poznamenavam si do sve tabulky i barvu whisek, a hodnotim jednoduse cislem od -3 do +3, kdy cim vyssi cislo, tim tmavsi barva.

Re: Aberlour 10 yo

Napsal: 27 srp 2011, 12:12
od Radek
Nethar píše:...pak koukate na prazdne lahve a po chvili beznadeje si nalijete obycejny Jameson, dekujete, ze neco jako single malt existuje ;-)...
Múže bejt i húř.... když si musíte nalít Jima Bíma. Jasně, doma to nahrozí, ale na návštěvě.... :cry:

Jinak se musím přiznat, že ten medově-pomerančový typ whisky ze Speyside mám v daleko větší oblibě než ten citronově-travní typ 8-) Jinýmy slovy mám raději Macallan než Glenlivet a Balvenie než Glenfiddich :D .......jo, Glenfiddich :twisted: to si zase zgustnu :D

Re: Aberlour 10 yo

Napsal: 27 srp 2011, 12:32
od Nethar
Mam-li si vybrat z techto moznosti, volim Laphroaig ;-)
Ne, vazne, kazda dobra whisky mi chutna, ale podle tohoto rozdeleni jsem tedy spise zvykac citronove travy nez medove pomerancove kury ;-) Nebo mozna cicach medu a pijak travy ;-)