jak jsem včera slíbil tak dnes činím. Představíme si prozatím nejstarší přírůstek zde na fóru. Jedná se o whisky ze Speyside - Glen Grant 1974 35y od Duncana Taylora se série Octave cask. Než si povíme něco o lahvi bylo by dobré taky něco vědět o palírně.
Palírna byla založena v roce 1897 Johnem a Jamesem Grantovými a produkuje čistou sladovou whisky. V těsném sousedství byla jedním ze synů Jamese Granta vybudovaná druhá palírna Glen Grant 2 (známější jako Caperdonich, která je momentálně v nečinnosti od roku 2002). V roce 1953 vznikla společnost Glenlivet and Glen Grant Distillers Ltd. V roce 2001 kupuje palírnu Pernod-Ricard a v roce 2006 ji prodává italské Campari. Část produkce se míchá s whisky Chivas Regal, Passport.
http://http://www.glengrant.com/
Obrázky palírny
Nejprve zvenku
No a pro mě daleko hezčí pohled zevnitř
Info o lahvi
Stáří: 35 let
Zrání v sudech: tradiční sudy od bourbonu
Finish: 3 měsíce v octave sudech po sherry. Velikost octave sudu se pohybuje okolo 100 litrů
Cena: 104 liber
Glen Grant 1974 35y Duncan Talor- The Octave (48,8%)
obrázek lahve
Aroma: | bez vody: rozkvetlá louka, sladkost citrusového ovoce(skoro až džemovitá), jemná alkoholovitost, lehce naparfémovaná, ne tak komplexní jak bych od whisky tohohle stáří čekal, přesto příjemná Speyside vůně s vodou: alkoholovitost ustoupí úplně a várazněji cítím peckové ovoce jako nektariny nebo broskve tak napůl zralé, víc naparfémovanosti a přidává se mýdlový podtón - vodičku ne |
Chuť: | bez vody: sladká, krémová, hodně ovocná - maliny, koření - hřebíček, trochu jahod a nějaký bylinky s vodou: koření mizí, objevuje se ona naparfémovanost což zakrývá ostatní chutě |
Dozvuk: | střední, ovocný, květinový, zlehka naparfémovaný, bylinky, jemná dubová nahořklost (s vodu se mění na hořkou čokoládu s lískovými oříšky), která ale v nejmenším nevadí |
Shrnutí: | Whisky, která je od zčátku do konce příjemná, dobře se pije a není v ní žádný rušivý element v podobě nepříjemné vuně či pachuti. Teď přijde to ALE. Schází mi tu větší komplexnost , hloubka a trochu víc charakteru - to je důvod proč whisky víc nezaujala a nepřesvědčí ke koupi celé lahve. Nevím proč, ale u týhle značky mám pocit, že to vždycky bude dobrá whisky, ale nikdy ne vynikající Speyside. Ale to je jenom pocit. Přídání vody má zde jak negativní tak pozitvní dopad takže by bylo na každém jak zvolí. Osobně bych vodu nepřidával. |
Body: | 84 |
Doporučení: | Perfektně e hodí v kombinaci s hařkou čokoládou(vyzkoušeno se 70% obsahem kakaa) - no myslím, že málokterá Speyside whisky se nesnese s čokoládou |