Banff 21 yo 1983

Odpovědět
Shargard

Banff 21 yo 1983

Příspěvek od Shargard »

V rámci dolaďovaní a dochutnávání všech zbylých vzorků se dnes podíváme do dnes již bohužel zavřené palírny ve Speyside. Jedná se o Banff a tady je něco málo informací k palírně.

Palírna Banff má bohatou, ovšem neveselou historii takže připomenu spíš mezníky než abych vypisoval celé dění. Založena roku 1824 Jamesem McKilliganem aby pak v následujících 40ti letech změnila nekolikrát majitele. 9 května 1877 byla část palírny zničena požárem. Rekonstrukce proběhla ten samý rok. V roce 1932 je Banff prodán do vlastnictví Mile End Distillery Company za 50 000 liber, která ji hned uzavírá. 16 srpna 1941 zaútočí na sklad číslo 12 nacisté a velká část zásob je zničena a zbytek zmizel. Místní farmáři se zmiňují o intoxikaci vodního zdroje whiskou což mělo za následek úhyn zvěře v okolí. Opravy začaly v zimě 1941. Po válce se palírna opět dostávala do chodu. Ovšem v roce 1959 po opravě jednoho z kotlů došlo ke vznícení par a zničení části palírny. Po dokončení oprav palírna fungovala až do roku 1983 kdy byla definitivně uzavřena. Ke konci osmdesátých let byla většina palírny demontována nebo zničena. Poslední sklad byl zničen 11 dubna 1991. Tímnto bych poprosil o minutu ticha. Nebudu vkládat ani žádné obrázky, protože ty co jsem našel byly velmi smutné až srdcervoucí.

Ještě než se pustíme do samotné recenze rád bych poděkoval zaměstnacům Master of Malt za tento vzorek, který mi zaslali zdarma s objednávkou. Těžko si to přečtou, ale přeci.

Info o lahvi
Stáří: 21y
Zrání v sudech: nezjištěno
Finish: nezjištěno
Cena: 250 liber

Banff 21y 1983 - Rare malt selection (57,1%)
Obrázek
Alkohol:57,1 %
Aroma:bez vody: hluboký , hezká a nasládlá vůně citrusových plodů, koření, lehký náznak alkoholovitosti.
s vodou: s vodou se přidá vlašský ořech, mandle a i trocha kouře což je překvapující a posouvá tuhle whisky výš. Alkohol se pochopitelně umírní a hned je to o moc lepší.
Chuť:bez vody: zprvu sladká,lehce olejová, pak nakyslá trpkost a alkhol, po chvíli přechází ve výraznou citronovou chuť, citronové slupky a koření
s vodou: větší sladkost, trpkost a nakyslost vesměs mizí a okamžitě nastupují citróny, slupky a koření. Ještě pár kapek vody navíc a trochu času a dostaví se i kouř. Jemně, ale přece
Dozvuk:bez vody: krátký, opět citronový, štiplavý
s vodou: neporovnatelně příjemnější , sladší a i lehce kouřovější zážitek.
Shrnutí:Jako zkušenost a sběratelský kousek se tato lahev hodí. Jediné co opravdu zaujme je výrazná citronovitost, ale mám takový pocit, že v tomhle podání i ta brzy omrzí. Obrovská změna však přichází s vodou, kde whisky ukáže další rozměr a přiblíží se čichovým a chuťovým dojmen k té vzácnosti co má napsanou na etiketě. Nicméně takovéhle whisky v žádným případě nejsou vhodnou koupí co se ceny týče. Tuším, že na TWE jsem ji viděl za 250 liber a za daleko menší peníz lze pořídit i větší zážitek. Celkem mě překvapilo kam se whisky s vodou posunula. Rozhodně bych to nečekal.
Body:86
Slainte Mhath
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra

Re: Banff 21 yo 1983

Příspěvek od Hunter »

To byla opravdu mimořádná příležitost, ochutnat whisky z uzavřené palírny, parádní pozornost podniku. Občas se objeví v aukci, něco i v zaplatitelné relaci, případní zájemci si musí připravit minimálně 70 euro, pokud o Banff chtějí vůbec uvažovat, a ještě mít trochu štěstí.Dřív stačilo i 50 euro, ale s každým rokem se cena zvyšuje, lahve pomalu ubývají, a bude to čím dál větší rarita. Na to, že se nám tu někdy objeví další, bych moc nesázel...smutné čtení, celkem jsi to vystihl.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Odpovědět