The Balvenie 12 yo Double Wood

zivak
New-make
New-make
Příspěvky: 50
Registrován: 25 říj 2011, 10:21
Bydliště: Jihlava

Re: The Balvenie 12 yo Double Wood

Příspěvek od zivak » 05 čer 2012, 08:56

[autor]Živák[/autor]
Barva:
Aroma:dubové dřevo, máslo (19 b)
Chuť:začátek nevýrazný dub, jemně máslová (21 b)
Dozvuk:slabší glenffidich, sladké ovoce, krátký ale zajímavý (20 b)
Shrnutí:whisky krásně koresponduje od vůně po dozvuk, pěkně vyvážená (20 b)
Body:80
Obrázek

Uživatelský avatar
Radek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1273
Registrován: 17 črc 2011, 09:25

Re: The Balvenie 12 yo Double Wood

Příspěvek od Radek » 07 čer 2012, 11:35

Tak doplňuji svůj další rest....
Aroma:oproti 10yo se zde od květin posouváme k pomerančům
Chuť:i zde je znát posun vzhůru, takže již nikoli nektar a květiny, ale pomeranče a med
Shrnutí:opět velmi dobrá whisky, nelze proti ní říct ani ň, akorát je škody že palírna přestala vyrábět její mladší sestřičku... to byla silná dvojka
Body:88
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.

Michal

Re: The Balvenie 12 yo Double Wood

Příspěvek od Michal » 29 říj 2012, 17:39

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/6590
Web:http://www.thebalvenie.com/
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=balvenie
Alkohol:43 %
Barva:
Velikost:vzorka
Naslepo:nie
Aroma:Ovocná sladkosť, vanilka, med, karamel.
Chuť:Ovocná (pomaranč), karamel, zázvor a dub.
Dozvuk:Kratší až stredne dlhý, karamelky a pomaranč.
Shrnutí:Chutná whisky, celkom mi sedí takýto "sladší" typ whisky. Zdá sa mi ale trochu jednoduchá, nie je tam nič, čo by ma zaujalo.

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 721
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: The Balvenie 12 yo Double Wood

Příspěvek od zombice » 19 úno 2013, 15:30

Konečně vkládám svoje poznámky i k této láhvi.
Aroma:Med, vanilka, zralé třešně, višně v čokoládě, káva, pomeranče. Vcelku pestrá a pro mě velmi příjemná vůně, tak to mám rád.
Chuť:Stálá v chuti, sladce medová a zase ty pomeranče :-)
Dozvuk:Vanilkově sladký s trochou dřevitosti, ale nehořkne, nějaké vánoční cukroví, relativně dlouhý.
Shrnutí:Taková moc dobrá klasika, v Balvenie to asi ani špatně nebo podprůměrně neumí. Řekl bych spíš střední třída, i když cenově je v nižší.

čmáral
New-make
New-make
Příspěvky: 76
Registrován: 10 dub 2013, 16:07

Re: The Balvenie 12 yo Double Wood

Příspěvek od čmáral » 10 dub 2013, 16:29

Zdravím všechny uživatele fóra! Vkládám sem. Před cca třemi měsíci jsem zakoupil The Balvenie DoubleWood. Včera jsem se kochal lahví (zatím zavřenou :) ) a všimnul jsem si drobných, ale opravdu drobných, cca do půl milimetru velkých, bílých - jako by sněhových vloček - úlomků. Máte někdo tip, o co by mohlo jednat ve 40% alkoholu? Děkuji za případnou odpověď.

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9032
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: The Balvenie 12 yo Double Wood

Příspěvek od Nethar » 10 dub 2013, 18:53

Nejsem si jist, jestli je Balvenie filtrovaná nebo ne, takhle od voka bych tipoval, že spíš je, ale nemám tu flašku, tak mě někdo snad doplní. Nefiltrované whisky tím mohou "trpět", obzvlášť při změně teplot, možná že i filtrované, ale v menší míře: http://cs.wikipedia.org/wiki/Filtrace_za_studena
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 721
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: The Balvenie 12 yo Double Wood

Příspěvek od zombice » 10 dub 2013, 23:03

Podle dostupných informací by tahle láhev měla být chill-filtered, takže sraženiny či zákaly by tam moc být neměly. Ale i tak by to asi mohly být vysrážené vyšší kyseliny a jejich estery. Poznat by to mělo být pokud se ta láhev ohřeje na "pokojovou" teplotu, tak by se měla vyčeřit, ty zákaly se objevují překvapivě při nižších teplotách :-) Co jiného by to mělo být teď mě nenapadá.

čmáral
New-make
New-make
Příspěvky: 76
Registrován: 10 dub 2013, 16:07

Re: The Balvenie 12 yo Double Wood

Příspěvek od čmáral » 11 dub 2013, 18:05

Děkuji za odpovědi ;) Narazil jsem na tyto dvě fotky: http://whisky.nethar.cz/forum/viewtopic.php?f=11&t=208 Tak nějak to vypadá, v menší množství, v té mé láhvi The Balvenie. Snad to nebudou vločky metylalkoholu :roll: Láhev prostě otevřu, pozapomenu na estetický zážitek a budu si užívat vůni, chuť a dozvuk :)

Uživatelský avatar
vobr
New-make
New-make
Příspěvky: 84
Registrován: 24 črc 2013, 08:09
Bydliště: Praha

Re: The Balvenie 12 yo Double Wood

Příspěvek od vobr » 26 lis 2013, 14:24

[vlastni]O BalvenieDW tu už bylo řečeno dost,takže přidám nějaké vlastní postřehy, aby oní bylo řečeno ještě víc[/vlastni]
Alkohol:40 %
Barva:
Aroma:spíše pomeranč než mandarinka, občas jsem cítil jakoby med, ale bez zbytečné sladkosti, velmi příjemná a spíše jemná vůně
Chuť:komplexní sladkoslaná, občas lehce dubová bez hořkosti, možná by neškodilo kdyby byla výraznější
Dozvuk:jednoznačně dřevo, nastupuje s plnou parádou, krásný uzrálý dub, ale nic hořkého, to bych opravdu nejásal.
Shrnutí:Tak to bylo velmi příjemné pití, které nevyžaduje nějaké hluboké analyzování a definování. Samozřejmě, existují whisky v chuti nebo ve vůni více barevné, ale tady jde spíš o harmonii "dvou soudků", které v ní rozpozná i takový barbar jako já. Určitě jsem se s Balvenie nepotkal naposled!

Uživatelský avatar
Cyra
New-make
New-make
Příspěvky: 120
Registrován: 18 říj 2013, 11:39

Re: The Balvenie 12 yo Double Wood

Příspěvek od Cyra » 02 led 2014, 14:32

Tak zkusím také svou první recenzi. Balvenie 12 Doublewood byla v podstatě první pořádná single malt, kterou jsem hlouběji otestoval (koupena otci k na rozeninám). Dřívě jsem ochutnal Glenlivet 12, ale byl to jeden panák a navíc jsem byl celkem na mol :D . Tato Balvenie mě dostala - v podstatě mě přivedla do světa whisky a jsem ji za to vděčný :) . Vypito cca 3dcl.
Aroma:Vůně ovocná (nejvíc asi pomeranče) medová, karamel
Chuť:Sladší, ovocná - zase pomeranče, karamel. Trochu jadrnosti, lehounká nahořklost
Dozvuk:Hřejivý, nasládlý, Vrácející se prvky, které byly ve vůni i chuti.
Shrnutí:Poprvé mi přišla naprosto úžasná. Poprvé v životě jsem měl pocit, že piju opravdu kvalitní pití. Před tím jsem měl různé klasické blendy a ochutnal jsem několik panáku Chivas Regal 18y, ale tohle je prostě jiná liga. Po ochutnání po nějakém čase, kdy už jsem měl za sebou i jiné lahve, už mi tak geniální nepřišla, ale to se asi dalo čekat :) Dnes bych za ty peníze ze Speyside pořídil asi něco jiného, přesto zůstané v mém žebříčku vysoko, Byla přece první!

Odpovědět