BenRiach 12 yo Sherry Wood
Napsal: 27 dub 2011, 19:09
Získat čerstvé informace o této zajímavé palírně je na českém webu prakticky nemožné, nejčerstvější novinkou je informace o změně majitele v roce 2004, a zde historie zpravidla končí, dokonce i whiskyonline.cz, nejspolehlivější zdroj informací ze světa whisky na českém internetu, končí konstatováním o stavu z roku 2002. Proto jsem se rozhodl vám zejména novodobou historii palírny ve zkratce přiblížit.
Ocenění z posledních let:
Palírna roku 2007 podle Malt Advocate
Best Rare Speyside (BenRiach Authenticus 21 Year Old), World Whisky Awards, Whisky Magazine 2007
Zlatá medaile (BenRiach 16 year old), International Wines and Spirits Competition 2006
Stříbrné medaile (BenRiach Heart of Speyside, 12 year old, Curiositas and Authenticus), International Wines and Spirits Competition 2006
A teď už k Benriach 12y Sherry wood. Obsah alkoholu 46%. Nebyla dobarvována ani filtrována za studena. Zrála v sudech po sherry Oloroso a Pedro Ximenez, původem z jihošpanělského Jerezu. V lahvi i sklence se na nás usmívá nádherně tmavě zlatavá barva s načervenalými odlesky, jde vidět, že sudy odvedly dobrou práci a opravdu není potřeba nic uměle přibarvovat.
Hodnotím 84/100, nemůžu ale vyloučit, že hodnocení lehce poupravím po dalším přechutnávání.
Palírna byla založena v roce 1898 Johnem Duffem a jeho dvěma společníky a produkovala tehdy čistou sladovou whisky. V roce 1900 tuto palírnu dosavadní majitel prodává společnosti Longmorn Distillery Co Ltd. Poté byla palírna na dlouhou dobu uzavřena. Palírnu uvedla do provozu až společnost The Glenlivet Distilleries Ltd, a to roku 1965. Ta ji v roce 1977 prodává společnosti Seagram Distillers plc. Neblahý osud palírny pokračoval v roce 2001, kdy byla prodána společnosti Chivas a opětovně uzavřena.
Palírna, sídlící v Morayshiru, však vstala z mrtvých, a to v roce 2004, kdy ji kupuje společnost Intra Trading a uvádí ji do opětovného provozu. Za touto firmou stojí skotský master blender Billy Walker a jeho dva jihoafričtí partneři. Nový majitel odvedl pozoruhodnou práci a pozvedl BenRiach na jednu z nejžhavějších palíren současnosti. Došlo také ke změně designu loga společnosti, etiket i balení. V době, kdy palírnu vlastnil Seagram, palírna produkovala některé na Speyside nezvykle rašelinové (peated) šarže whisky, ty jsou obsaženy v novince nazvané Curiositas. Ta by se měla zamlouvat především příznivcům Islay stylu. Současné portfolio nabízí hned několik řad různých typů whisky, od klasického Speyside, přes více i méně rašelinový styl, různá ročníková plnění až po řadu zrajících v sudech po sladkých a dezertních typech vín. Pro skutečné znalce můžu dodat, že slad je z ječmene odrůd Optic a Callar.Ocenění z posledních let:
Palírna roku 2007 podle Malt Advocate
Best Rare Speyside (BenRiach Authenticus 21 Year Old), World Whisky Awards, Whisky Magazine 2007
Zlatá medaile (BenRiach 16 year old), International Wines and Spirits Competition 2006
Stříbrné medaile (BenRiach Heart of Speyside, 12 year old, Curiositas and Authenticus), International Wines and Spirits Competition 2006
A teď už k Benriach 12y Sherry wood. Obsah alkoholu 46%. Nebyla dobarvována ani filtrována za studena. Zrála v sudech po sherry Oloroso a Pedro Ximenez, původem z jihošpanělského Jerezu. V lahvi i sklence se na nás usmívá nádherně tmavě zlatavá barva s načervenalými odlesky, jde vidět, že sudy odvedly dobrou práci a opravdu není potřeba nic uměle přibarvovat.
Web: | http://www.benriachdistillery.co.uk/ |
Aroma: | zcela jasně a zřetelně se vám vybaví čokoláda, bonboniéra, lehce koření ale asi nejvýraznější a nejvýstižnější charakteristika vůně jsou „višně v čokoládě“, jak mi poradila přítelkyně, která mi u degustace asistovala Plně s ní musím souhlasit, to vše zejména při lehkém přivonění nad sklenkou, při hlubším nasátí už vystupuje alkohol a kořenitost, snad i lékořice. |
Chuť: | Je to relativně silná a ostrá whisky, která umí pěkně štípat (dle ženského pohledu prý“žiletky“), ale to vše je zjemněno tím sherry a višněmi v čokoládě. Po přidání vody se vše uhlazuje, ve vůni je nasládlejší a jemnější, dokonce se nám odkudsi vynořily i rozinky přelité čokoládou, (sultánky byly avizovány v zahraničních recenzích i samotným výrobcem, bez vody jsem je jaksi nemohl najít). V chuti ustupuje ona síla a štiplavost. Absolvoval jsem zatím dvě degustační kola, jedno včera, druhé dnes, musím říci, že druhý dojem je ještě lepší, možná přispělo ke zlepšení i mírné přidání nesycené pramenité vody. |
Shrnutí: | První setkání s BenRiachem pro mě dopadlo myslím úspěšně, zklamání se nekonalo žádné, jsem potěšen, rozhodně jsem podobný charakter ještě u jiných výrobců nenašel, jedná se o velmi originální kousek ze Speyside, který můžu s klidným srdcem doporučit. Kupoval jsem u Topvino.cz za 795,-Kč. Určitě se na tuto palírnu do budoucna ještě zaměřím, nabídku mají širokou a lákavou, budu se těšit na další kousky z jejich produkce. |
Body: | 86 |