Allt-a-Bhainne 16 yo 1985 DL OMC

Odpovědět
pkomarek

Allt-a-Bhainne 16 yo 1985 DL OMC

Příspěvek od pkomarek »

Allt-a-Bhainne 16y Douglas Laing Old Malt Cask 4.1985/6.2001 50%

Obrázek

Allt-a-Bhainne 16y Douglas Laing Old Malt Cask 1985/2001

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/2032
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=allt-a-bhainne
Alkohol:50 %
Aroma:Sladké, ovocné, květinové, lehké koření.
Chuť:Prvotní dojem pepřovitosti, ostrosti, nečekané k aroma, překvapivé, v pozadí sladkost, při dalším ochutnání už není ostrost tak překvapivá a více cítím ty sladké a květinové tóny až trochu do umělosti, pár kapek vody ztlumilo úvodní ostrost, která se pak více přesunula do závěru a v úvodu tak více vynikne sladkost, tráva a vše pak přebije ta posunutá ostrost a štiplavost, která jakoby tím čekáním nabrala na síle a nástupu.
Dozvuk:Štiplavý, dlouhý, sladký, karamelový.
Shrnutí:Pár kapek vody jí prospělo (to si musím pamatovat) a je to celkem přijatelná Speyside whisky, ale raději z této oblasti sáhnu po jiné.
Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Znalec
Znalec
Příspěvky: 668
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Re: Allt-a-Bhainne 16 yo 1985 DL

Příspěvek od Petr KomáreK »

Allt-a-Bhainne 16letá Douglas Laing Old Malt Cask 4.1985/6.2001 50%
alltabhainnebdlomc16y01b.jpg
alltabhainnebdlomc16y01b.jpg (37.07 KiB) Zobrazeno 2285 x
A když už tu značku píšu, tak i přeochutnám. Aroma je sladké, ovocné, silná vůně květin, vlhká zpocená kůže, lehká zatuchlina staré stodoly. Ne moc silný nástup na začátku, jen lehká sladkost, nahrazená lehkou štiplavostí, pak se vrátí ty sladké a květinové tóny, lehkou zatuchlinu v aroma vystřídala lehká umělost v chuti. V závěru si zase štípne a střední dokončení se nese v duchu lehké sladkosti a lehké pepřovitosti - prostě lehce štípající lehce sladký závěr.
Pár kapek vody zvýraznilo aroma, ale současně ho méně zčitelnilo. V chuti ale utlumilo tu úvodní štiplavost, celkově je ale chuť taková spíše nevýrazná až mdlá, nese se v ní ta lehká sladkost a květinové tóny, ale spíše rozmělněné. V závěru je ta štiplavost také utlumena a tak lze nalézt i lehký karamel.
No, beru tuhle láhev spíš jako zajímavost, než pití ke kterému bych se běžně vracel.

http://www.whiskyonline.cz/index.php?ac ... -a-bhainne
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/2032
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html
Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Znalec
Znalec
Příspěvky: 668
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Re: Allt-a-Bhainne 16 yo 1985 DL OMC

Příspěvek od Petr KomáreK »

Aroma mě v první chvíli zarazilo. Kam sem to vlez? Zatuchlá stodola, vlhké papírové krabice, ve kterých je přezrálé ovoce, některé ovšem už teče a prosakuje krabicí a tak se mísí sladká vůně přezrálého ovoce s pachem vlhkého papíru. Jak jí nechávám vydýchávat, tak nepříjemné aroma mizí a je nahrazeno jiným nepříjemným, tentokrát tam dominuje spařená kapusta, postupně zmírňující v zeleninové tóny. Ještě jí chvíli nechám dýchat, tohle se mi moc nelíbí, taková farmářsko-zemědělská whisky. Jenže já má z této oblasti raději tu jejich zajímavou techniku, než ten smrad. Trochu se mi tam přidává zemitost a dřevo, jenže tu kapustu nemůžu dostat z hlavy, během chvíle se mi tam vrátí a je po čuchání (a já kapustu nerad). V chuti naštěstí kapusta není i když já už nevím, jen co mě ta myšlenka napadla, tak už ji tam mám. V chuti lehká sladkost, koláč, smetanovost, postupně začne lehce štiplavět, sladké a květinové tóny, které se ale postupně mění do umělých sladkých a květinových tónů. V dokončení lehce doznívá ta sladkost a květinovost a pak si zase štípne. Ale celkově je to dost mdlé.
Nebaví mě to. Co si pamatuju, tak jsem ji tehdy koupil kvůli názvu a tomu, že zrovna byla mimo provoz. Ne tohle mi prostě fakt nejede. Holt zůstane jako zajímavost.
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html
Odpovědět