Oban 14 yo

Uživatelský avatar
lalos
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1699
Registrován: 19 kvě 2015, 07:43
Bydliště: Zlín

Re: Oban 14 yo

Příspěvek od lalos »

Info:Základní představitel Diageo Classic Malts of Scotland a samozřejmě naprosto základní vzdělání pro všechny milovníky whisky. Po čtrnácti letech zrání v sudech po bourbonu tady máme jednoho z nejtypičtějších zástupců oblasti Highlands.
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/102027
Web:https://www.malts.com/en-row/distilleries/oban/
Alkohol:43 %
Barva:Old Gold – barveno - filtrováno
Velikost:Celá lahev
Aroma: Sladká vanilka, med, sůl, vařené maso. Pomalu se vytrácející slad a náznak kouře. Rozvařené ovoce.
Chuť:Sladká, lehce vodová, medová. Zároveň ale kořenitě dřevitá.
Dozvuk:Poměrně dlouhý. Sladkost mizí více do sucha a vystupuje slad a zeleninovo masové tóny. Pak lehká dřevitá hořkost.
Shrnutí:Tato whisky mi vyloženě sedí. Já mám rád Bruichladdich a Oban je typově dost podobný. V poměru cena/výkon je to rozhodně nejlepší počin palírny, distillers edition mi chutná ale ještě o fous víc.
Instagram, Facebook, Whiskybase

Scotch, irish, japanese, american, indian and czech of course- Racism Freezone
Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Znalec
Znalec
Příspěvky: 668
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Re: Oban 14 yo

Příspěvek od Petr KomáreK »

Oban 14letá 43%
obanb14y01b.jpg
obanb14y01b.jpg (33.85 KiB) Zobrazeno 3566 x
V aroma je příjemná vůně moře, slanost, mořské řasy, jak když sedíte na kameni u moře, užíváte si tu chvíli a cítíte ten příjemný mořský vzduch. Po chvíli k vám zavane i vůně z pevniny - sladová sladkost, čerstvá rašelina. A nejlepší to je, když se vůně smísí. První dojem chuti je trochu zklamání, podle vůně jsem čekal více. Je třeba jí dát šanci se projevit. První chuť se nese ve sladko/slaném tónu. Cítím tam obě chutě a nijak si nevadí, sladovou sladkost, kterou solí ten mořský vzduch. Jakoby v puse zůstala chuť po slaném a vy si dáte něco sladkého. Ještě tam jsou lehké tóny ovoce, čokolády a možná lehké dřevo. Dokončení je jemné, se sladkými tóny, čokoládou, trochu voskové, mísící se se slaností.
Celkově je to příjemná whisky, navozující vzpomínku na moře, s tím si ji rádi dáte. Má svoje, proč si ji zapamatuje, ale nic za co byste ji vynášeli do nebes. Je vyvážená, dospělá, příjemná.

Krásná žena hraje na mořské pláži volejbal. Cítíte vůni mořského vzduchu a k tomu i vůni jejího sportovního těla a lehkého potu. Užíváte si ten hezký pohled na ní v kulisách nekonečného moře. Těšíte se až dohraje a vy ji přinesete sladký dezert se šlehačkou na deku, kde odpočívá a své hezké tělo vystavuje slunečním paprskům. Náhoda tomu chtěla a kousek dezertu jí přistál na pevném bříšku. Jazykem ho očistíte a mísí se vám chutě čokolády, sladkosti se solí moře a jejího potu. Doufáte, že si její chuť budete moci vychutnat častěji. Oba víte, že ten upadlý kousek nebyla náhoda. Teď už si jen lehnete vedle ní, užíváte si její blízkost, moře, čas i prostor.

http://www.whiskyonline.cz/index.php?ac ... rk&ff=oban
Naposledy upravil(a) Petr KomáreK dne 15 bře 2022, 20:37, celkem upraveno 1 x.
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html
Uživatelský avatar
Torrez
New-make
New-make
Příspěvky: 177
Registrován: 20 led 2017, 20:04

Re: Oban 14 yo

Příspěvek od Torrez »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/9881
Alkohol:43 %
Velikost:Vzorek 0,05l
Aroma:Znatelně ovoce, hrozny, sladovost.
Chuť:Hřejivě sladká, ovocná, lehce hořkosti. Ale jinak plná a dobrá.
Dozvuk:Klasik,bílé víno a trocha hořkosti.
Shrnutí:Dobré popití, nic extra jsem nehledal, ani nenašel.
Walter
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1093
Registrován: 04 dub 2016, 19:34

Re: Oban 14 yo

Příspěvek od Walter »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/134027
Web:https://www.obanwhisky.com/
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=oban
Alkohol:43 %
Barva:
BarCode:5000281005447
BottleCode:L9116CM001, 00001537
Velikost:Lahev o objemu 0,7 l
Aroma:Svěží, docela hutné. Ovoce nakyslé, zralé i kvasící (zvláště zelená jablka a hrušky, později také žlutý angrešt či meruňky), jež je podkresleno připomínkou tureckého medu. Hrozinky, vanilka, špetka pepře. Suché sherry, sušené bylinky, jemný mentol. Broušená kůže, dubové dřevo, na pozadí náznak kouře.
Chuť:Tělo je plnější, sympaticky syté. V bližší charakteristice lze vycházet z popisu viz výše. Z toho navíc se tu projevuje jen sladová sladkost a jedna proměnná. Tou je ona připomínka tureckého medu, která zde nabývá jiné role. Z vkusně začleněné komponenty se stává složka dominantní. V ústech ještě příjemně sladká, po polknutí však sílí a krapet až obtěžuje. Ale nic ve zlém. Snad mi tu kritiku odpustí. Jinak sama dochuť je delší, hřejivá, později i neparně slaná.
Shrnutí:Celkově jde o velmi dobrou whisky. Je voňavá, chutná, možná jen chvílemi více cukrovinková. Máte-li ovšem turecký med rádi, směle do ní! Chválím též krásné balení, jež přibližuje tvorbu staré školy.
Maroked
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 20
Registrován: 03 pro 2014, 21:43

Re: Oban 14 yo

Příspěvek od Maroked »

Bohužel jsem od této whisky čekal asi trochu víc a proto pak přišlo trochu zklámáni, jelikož jsem byl předtím velmi spokojen s Clynelish 14. Není to vyloženě špatná whisky ale asi mi zde chybí něco zkrátka chybí. Měl jsem možnost ji pít zarověn s Dalwhinnie 15 a ta byla dle mého subjektivního názoru lepší. Asi jsem se těšil na nějake vyraznější čokoladové tony, které jsem tam nakonec i našel, ale v celkovém hodnocení nic moc.
Přílohy
Oban 14.jpg
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Oban 14 yo

Příspěvek od Nethar »

Máš špatně kalendář :-P
midlo
New-make
New-make
Příspěvky: 145
Registrován: 20 úno 2022, 10:04

Re: Oban 14 yo

Příspěvek od midlo »

Oban 14

Rok ochutnávky:2022
Velikost:Vzorek)
Dojem:Troška kouře, méně sladkosti, dřevitost. Spíše delikátní než lehce pitelná. Typický highland.
Body:80
Škála:pod 50 špatné, 50-60 nic moc, 60-80 docela dobrá, 80-90 výborná, 90-100 vrchol. Hodnocení je vztažené k době ochutnávky.
Odpovědět