Protože Tomatin si tímto odbývá na našem fóru svoji premiéru, měl bych se pár slovy zmínit o palírně samotné. Byla založena "až" v roce 1897, mezi lety 1906 a 1909 si hned dala pauzičku, ale pak již funguje souvisle. V roce 1985 musela jít její vlastnící společnost do likvidace, takže ji v roce 1986 kupuje nový majitel. Jedná se o původní dlouhodobé zákazníky, společnosti Takara Shuzo a Okara, čímž se Tomatin stává první palírnou vlastněnou Japonci.
V poslední době se prodej Tomatinu neustále zvyšuje spolu s počtem druhů lahví, které prodávají - hlavní řadu tvoří 12y, 15y, 18y a 30y (dříve 25y). Kolem 40% výroby jde do USA, dalším velké trhy pro Tomatin jsou Švédsko a Japonsko. Tomatin byl v letech 1975-1980 skotská největší palírna, produkoval 12 milionu litrů alkoholu ročně a měl instalovaných 23 kotlů. V současnosti je výroba zhruba poloviční, jedenáct kotlů bylo odstraněno v roce 2002.
Klasická produkce Tomatinu sice není peated whisky, ale od roku 2005 se každý poslední týden v roce produkuje i tento druh whisky (15ppm) - první čtyřletá byla uvolněna loni, ale pouze pro japonský trh.
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/20797 |
Web: | http://www.tomatin.com/ |
Aroma: | na první dojem sladké jemné medové Highlands; příjemně se k tomu voní, ale sladká voňavost tam není vše, jakkoliv to asi zní blbě, na pozadí cítím něco kyselejšího na způsob rajčat; klasika |
Chuť: | hladivá a medová; na jednu stranu žádné zaštipování či hořkost, na druhou stranu možná až nevýrazná, pokud budu hodně velký šťoural |
Dozvuk: | sladký, jednoznačně medový a kytičkový dozvuk, takový ten voňavý Speyside či Highlands či jak to zařadíme. Středně dlouhý |
Shrnutí: | šikovní hoši, dobrý vzorek, sice ne zcela dle mých (rašelinných) preferencí, ale kvalitní. Pro milovníky květinových a medových whisek dobrá volba, i když cena zase tak extra příznivá není |