Fettercairn Fior

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1243
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Fettercairn Fior

Příspěvek od Petr » 07 pro 2011, 22:48

Tímto příspěvkem se malinko vracím k jedné své nominaci whisky roku 2011(a tak trochu na pravou míru uvádím).
Palírna Fettercairn, původně Nethermill, také někdy označovaná jako Old Fettercairn, od přestavby, původně mlýna na kukuřici, lairdem z Fasque, Sirem Alexandrem Ramsayem roku 1824 stojí ve vesnici Fettercairn poblíže Laurencekirku v Aberdeenshire na východním úpatí pohoří Grampians nedaleko od řeky Esk, v jedné z nejúrodnějších oblastí Skotska, kde už „otcové pásli dobytek a podloudníci destilovali whisky“. Původní pálenice však stála dále ve svahu kopce (Cairn-o´-Mount), vzdálená asi dvě míle od stávající. Název pochází z gaelského „Faither Cardden“, anglicky „wooded slope“, česky nejspíše lesnatý svah. Ve Skotsku to byla druhá licencovaná palírna. Whisky je řazena do Highlands (východní) a od roku 1989 má palírnu návštěvnické centrum. Jako spousta palírem ve Skotsku měla k dnešku mnoho vlastníků, taky vyhořela a byla přestavěna a byla rovněž mimo provoz (mothballed). Nyní patří, spolu s Dalmore a Isle of Jura, přes firmu Whyte& Mackay Ltd. do majetku indického nápojového magnáta Vijay Mallyai (U.B. Group).
Do roku 1960 měla vlastní sladovnu. Dnes skladuje nakupovaný nenakouřený slad ve třech silech po 40 tunách. Od roku 2005 vždy pár týdnů ročně bylo „netradičně“ destilováno ze silně nakouřeného (55 ppm) sladu pro blenderské potřeby (jako třeba v BenRiach, Bunnahabhain a jinde). Záparová káď je litinová, typu Lauter, s měděným vrchlíkem. Vystírá se v ní horkou vodou 4,6 tuny sladu. Kvasných kádí mají 8 z Oregonské borovice, každá na 26 000 l. Kvasnice používají sušené. Doba fermentace je 48-54 hodin. V současnosti má dva surovinové kotle plněné 13 000 litry kvasu. Přepalovací kotle jsou rovněž dva. Plněny jsou 13 500 a 11 500 litry lutru. Zvláštností je voda stékající z trubkového prstence na vrcholu po výparníku, takže ho ochlazuje během jímání prokapu (heart) a sama, ohřátá, jde do bojleru. Ročně se vypálí 1 500 000 litrů (přepočteno na 100 % alkohol).
Na místě slouží ke zrání 15 klasických (dunnage) skladů s 25 000 sudů. Většina whisky však zraje v Invergordonu. Whisky zraje v sudech (hogsheads) po bourbonu, sherry a whisky druhého plnění.
Do roku 2002 byla jako oficiální stáčena Old Fettercairn bez udání stáří. Následně byla značka změněna na Fettercairn 1824, 12 YO. Tato je od roku 2010 nahrazena limitovanou edicí Fior, bez udání stáří, v síle 42 %, nefiltrovanou, ale asi dobarvenou. Je to vatting tradiční a mladé, silně nakouřené, whisky Fettercairn (různých ročníků), za jejímž vznikem nejspíše stojí master distiller a master blender Richard Patterson.
Ve stejnou dobu se na trhu objevily Fettercairn: 24 YO, 44,8 % (6 000 láhví), 30 YO, 43,3 % (3 000 láhví) a 40 YO, 40 % (463 individuálně podepsaných láhví). Všechna stáčení mají nový tvar láhví i balení (u starších luxusní) a taky bíle vyobrazeného jednorožce jenž je na rodinném erbu Ramsayů.
Pro mne byla všechna nová stáčení velkým překvapením, jak se dá využít a prezentovat potenciál do té doby nudné „bezejmenné“ sladové whisky používané zejména do blendů (to samé platí už dříve třeba o BenRiach). Neříkám, že je to něco světoborného, ale jsou okamžiky, kdy po ní sáhnu a chutná mi.
Zde je pár mých degustačních poznámek k Fior (gaelsky pro pure and true = volně - čistý a pravý?), již jsem jmenoval/nominoval jako překvapení roku (ostatní jsem, zatím bohužel, nekoštoval):
Vzhled:sytě jantarová barva, středně husté, váhavé slzy (legs)
Aroma:svěží, karamelky, sherry, závan kouře, koření – koriandr?, povidla?, ořechovka
Chuť:střední tělo, lehce olejnatá, tmavá čokoláda, kouř, zázvor?, dřevo-dub
Dozvuk:vyvážený, výrazný a středně dlouhý závěr
Voda ji ani neublížila ani nepomohla, proto ji koštuji raději tak, jak je (neat). Řekl bych, že i těch 42 % je ku prospěchu.
DSC_0933.jpg
DSC_0948.jpg
Možná by to chtělo přímý souboj s Glenmorangie Finealta, sám jsem si dal navrch k přiměření GlenDronach 12 YO Original. :doh: :snooty:
Přílohy
images.jpg
images.jpg (5.21 KiB) Zobrazeno 3847 x

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6086
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Fettercairn Fior

Příspěvek od Hunter » 08 pro 2011, 06:52

:clap:
Vyčerpávající práce mistře, to už je materiál na sympózium. Jen jsem si dovolil přejmenovat z Fettercairn na Fettercairn Fior, ať to vlákno máme na konkrétní lahev. Už mám Fior v širším výhledu, vzbudil jsi Petře u mě zvědavost, a asi nejen u mě. Zde odkaz na WB http://www.whiskybase.com/whiskies.php? ... kyid=17061
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Fettercairn Fior

Příspěvek od Shargard » 08 pro 2011, 18:33

Krásná diplomová práce. Na tenhle kousek jsem koukal již dříve, ale bohužel se zatím na něj nedostalo.
Obrázek

čolek

Re: Fettercairn Fior

Příspěvek od čolek » 15 pro 2011, 00:10

Taky me delsi dobu zajima a priznam se, ze kvuli designu lahve :-D

Uživatelský avatar
Radek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1273
Registrován: 17 črc 2011, 09:25

Re: Fettercairn Fior

Příspěvek od Radek » 15 pro 2011, 22:59

Nevím jsetli se to týká konkrétně téhle, ale o Fettercairnu Jim Murray píše: Její gumová příchuť přehlušuje všechno ostatní a zanechává v ústech pachuť, kterou dokáže odstranit pouze zubní paste. :D
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9032
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Fettercairn Fior

Příspěvek od Nethar » 16 pro 2011, 07:21

To je myslim ale pozitivni hodnoceni :-) :-) :-)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Radek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1273
Registrován: 17 črc 2011, 09:25

Re: Fettercairn Fior

Příspěvek od Radek » 16 pro 2011, 09:05

U Jimma asi ano 8-) ..... no úvodem píše ještě teda něco o tom že ji opravdu nesnáší... ale mrknu se až doma.
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6086
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Fettercairn Fior

Příspěvek od Hunter » 25 lis 2013, 19:56

fettercairnfior_zpsa68bff2f.jpg
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/17061
Barva:
Alkohol:42 %
Aroma:Ačkoliv zrála v sudech ex-bourbon a finish proběhl v sudu po sherry, tak vůní mi nejvíc připomíná sudy po červeném vínu. Ovocně nakyslé aroma, s takovým mlhavým rašelinovokouřovým závojem, čokoláda. (86 b)
Chuť:Silná tmavá čokoláda, pomeranče, trocha rašelinového oparu a v dozvuku už se projevuje sud po sherry. (84 b)
Body:85
Shrnutí:Měl jsem jen malý vzorek dovezený z whiskyfestivalu, určitě ještě přechutnám, jen co bude příležitost, zaujala a i cenově se jedná o zajímavou lahev.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
zyki
Znalec
Znalec
Příspěvky: 677
Registrován: 22 led 2013, 14:36
Bydliště: Praha

Re: Fettercairn Fior

Příspěvek od zyki » 16 pro 2013, 18:44

adventní vzorek č. 16
Aroma:třešeň, zralý pomeranč, mléčná čokoláda, při prvním přivonění, kdy jsem něvěděl, co to je, jsem uvažoval o sudech od červeného vína (opravdu neopisuju)
Chuť:ovoce zmedovatí, čokoláda je tmavší, časem kandovaný zázvor
Dozvuk:zázvor rychle mizí, přetrvává hodně tmavá čokoláda
Shrnutí:další whisky, u které přemýšlím o celé láhvi

joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1784
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Fettercairn Fior

Příspěvek od joy » 04 zář 2014, 22:52

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/17061
Alkohol:42 %
Velikost:vzorek
Aroma:sherry, kůže, slad, přezrálé hrušky
Chuť:nasládlá, koření, suché sherry, svěží, obilí a kůže
Dozvuk:střední, kořenitý (zázvor) - rychle odezní, pak tmavá čokoláda
Shrnutí:Tak tohle je letos můj žhavý kandidát na objev roku. Příjemná whisky, vyvážená, dobře se pije, sladká, ale ne moc, je tam cítit i něco drsnějšího, u mě to byla kůže, u předchozích recenzí jsem viděl závan rašeliny. Ať už to bylo cokoli, tak to whisky dodávalo šmrnc

Odpovědět