Aroma: | zapařená tráva (Auchentoshan má dvojníka!), vcelku agresivní grepy a citrony, jakési kakaové sušenky a někdo mi do květinkového zbytku snad kápnul trochu jódu, ne? |
Chuť: | čerstvě nadrcený pepř, hořká pomerančová kůra a podobné ovoce, a když už dál nevíš, tak řekni vanilka |
Dozvuk: | právě vykydaná stáj (neberte to hned nutně negativně), chvilka pauzy a pozor... jakási hořkost, balancující na hranici mezi nepříjemnou netolerovatelnou hořkostí a tou uznatelnou kořenitou |
Shrnutí: | tohle asi není klasický zástupce Lowland, ne? Počkat, Classic Malt of Scotland? Hmmm... |
Glenkinchie 10 yo
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Glenkinchie 10 yo
- Hunter
- Moderátor fóra
Re: Glenkinchie 10 yo
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/146 |
Barva: | ![]() |
Aroma: | Lehká ovocně sladová vůně, müsli. |
Chuť: | Hmm, příjemné překvapení především v chuti, na to, že jsem nic moc nečekal, tak velmi slušná a komplexní chuť, plná vanilky a medu. |
Shrnutí: | Dobře pitelná whisky z Nížiny, myslím, že komu chutná Glen Ord 12y, bude spokojen s Glenkinchie 10y a naopak. Nenápadná a levná značka, která stojí za bližší průzkum. |
Body: | 82 |
Děkuju Netharovi za vzorek.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Rumová kolekce na RumRatings
Vivino profil
Untappd profil

Vivino profil
Untappd profil
Alkohol: | 43 % |
Aroma: | ovocné tóny, slad, obilí, cukroví, sladká, špetka koření |
Chuť: | lehké ovocné tóny, poměrně dost obilí, trocha karamelu a koření |
Dozvuk: | středně dlouhý, mírně kořeněný až dřevitý, obilný s trochou karamelu |
Shrnutí: | docela dobrá whisky z nížiny, tady bych neředil |
Body: | 78 |
V rámci podzimního ochutnávání whisky se mi podařilo sehnat několik výtečných vzorků od Nethara, za což mu děkuji. I když jsem zhruba věděl co budu ochutnávat, tak všechny degustace byly naslepo, abych někomu zbytečně nefandil a naopak. Nethar mi teda připravil i pár neznámých vzorků, abych to měl zajímavější a rovnou zkraje se přiznám, že po odhalení identity všech vzorků a jejich souhrnném natipování, jsem měl 50% úspěšnost/chybovost v odhadu
Dnešní recenze je vzorek Z3, alias Glenkinchie, kde jsem byl vedle jako jedle 

WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/146 |
WhiskyOnline: | http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=glenkinchie |
Barva: | ![]() |
Velikost: | vzorek |
Naslepo: | ano |
Aroma: | Travní vůně, citrusy, živé dřevo. Aroma není moc výrazné, po prozkoumávání se hlouběji objeví i taková ta květinová vůně a následně i bylinkové pomazánkové máslo s pažitkou. Při přechutnávce se nad sklenkou objevila i trocha slámy a takové té slámové zatuchlosti. |
Chuť: | Hutná, řízná. Výrazné citrusy, toasty a lehce, ale nijak nerušivě hořkne. S vodou je chuť překvapivě ještě výraznější, ale spíš do trávové dřevitosti, která mýdlovatí. Vodu nee :-/ |
Dozvuk: | Lehce hořké toasty, šlupky grepu, resp. ty vnitřky, dřevo, citrusy a lehounce i hořká čokoláda/kakao. |
Shrnutí: | Zvláštní whisky. Vůně není agresivní, spíš jí člověk musí hledat, ale v chuti je výrazná a opravdu mě zaujala. Po odtajnění jsem byl dost v šoku. Není to tak dlouho, co jsem přímo v palírně ochutnával v současnosti vyráběnou 12-ti letou verzi a musím říct, že v chuti, jsou to podle mě dvě naprosto odlišné whisky. Zatímco ta novější 12-ka (co patří do Classic malt), je taková lehká, uhlazená (na můj vkus až dost), tak tahle 10-ka měla svůj styl a popravdě mi chutnala víc. Škoda, že Glenkinchie nedělá (nemůže?) více plnění, myslím, že potenciál by tam byl, ochutnal jsem i verzi tzv. Distillery only a ta byla skvělá, taková sherry pecka v sudové síle. Holt ale Diageo potřebuje základ pro svoje blendy a tak se toho lahvuje jen relativně málo... |

Tak už vím, co znamená: "jakmile se dostanu pod půlku, spotřebovávám s extra velkou prioritou"
- Hunter
- Moderátor fóra

Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Vivino profil
Untappd profil

Vivino profil
Untappd profil
Až budeš příště zlikvidovat nedobrý alkohol, můžeš počítat s mojí spoluobětí
.