Springbank 12 yo Calvados Wood

Odpovědět
Uživatelský avatar
zyki
Znalec
Znalec
Příspěvky: 677
Registrován: 22 led 2013, 14:36
Bydliště: Praha

Springbank 12 yo Calvados Wood

Příspěvek od zyki » 22 čer 2013, 17:28

Už o něm byla na fóru řeč http://whisky.nethar.cz/forum/viewtopic ... =921#p9439
springbank calvados.jpg
springbank calvados.jpg (25.44 KiB) Zobrazeno 3199 x
Velikost:vzorek
Naslepo:ano
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/36865
Alkohol:52,7 %
Aroma:jablka, možná hrušky, čokoláda (jablečná studentská pečeť), je cítit mírně silnější alkohol
Chuť:sladký začátek, pak koření, skořice, muškátový oříšek, přechází k jemnější pepřovitostí, možná špetka soli, celkově výrazná chuť
Dozvuk:kořeněné ovoce se stopou hořké čokolády
Shrnutí:můj první Springbank, zachutnal, určitě časem okoštuju nějaký další, zrání v sudech po calvadosu vidím jako velmi zajímavé

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 8976
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Springbank 12 yo Calvados Wood

Příspěvek od Nethar » 01 kvě 2014, 23:03

Vzorek č. 21 je další z whisek, které mě velmi potěšily. Ostatně jsem se na ně také celé dva dny těšil, jako na postupný přechod do rašeliny (na kterou, jak asi tušíte, nakonec nezbylo tolik času, kolik bych si představoval). Springbanky mě párkrát v posledních měsících příjemně překvapily, tak vzhůru do těchto zajímavých wood finishů.
calvados.jpg
calvados.jpg (22.02 KiB) Zobrazeno 3052 x
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/36865
Web:http://www.springbankwhisky.com/
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=springbank
Barva:
Alkohol:52,7 %
Velikost:vzorek
Naslepo:ne
Akce:Whisky Festival 2014
Aroma:Jablka (to asi nepřekvapí, dle spolučichačů to nebyla pouhá sugesce), nesmírně svěží, čerstvá a nasládlá.
Chuť:Dost sladký start, pak zostří.
Dozvuk:Mírná Springbank nakouřenost ani moc ne, spíš koření.
Shrnutí:Svěží, dobrý, netradiční, děkuji!
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 1546
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Re: Springbank 12 yo Calvados Wood

Příspěvek od josé » 10 kvě 2014, 13:06

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/36865
Alkohol:52.7 %
Velikost:vzorek WF2014
Aroma:je cítit síla alkoholu. sladká, svěží, ovocná, že by ta jablka?
po naředění zkrotne a dá více ovoce
Chuť:opět dá okusit svou sílu, sladká
Dozvuk:kořenitý. po polknutí vzadu na patře u mandlí takový zvláštní pocit, který mi calvados asociuje.
Shrnutí:po pravdě řečeno, bych staření právě po calvadosu naslepo nepoznal. když to vím, tak jako jo, může být. zajímavá kombinace, nicméně mě úplně nedostala.
nutno ještě dodat, že jsem pravý normandský 'calvados' nikdy neměl. drze a generalizovaně se tedy opírám o své bohaté zkušenosti s českou variantou jablečného destilátu z pěstitelské pálenice. ono, v čem by ten francouz měl být jako jiný? :) děkuji króčovi za doporučení při výběru právě z palírny springbank.
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1238
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Springbank 12 yo Calvados Wood

Příspěvek od Petr » 10 kvě 2014, 14:24

Vždycky trochu nadskočím, když někdo tady doma v Česku mluví o jabkovici jako o calvadosu. :evil: Je to na hodně dlouhé povídání, navíc se toho dá, možná i v češtině o calvadosu vygooglovat určitě dost. José, spravila by to pouhopouhá jedna štamprlka nějaké, byť základní, značky, abys zjistil, že je to rozdíl nebetyčný (Klidně vzorek zašlu.) A to, i když budeš mít vlastní kvas ze zralých jablek, nemluvím o všelijaké směsce jablek - co dům dal.Zcela určitě vím, že se používají speciální odrůdy jablek, které jsou normálně skoro nepoživatelné - zjednodušeně řečeno, je to podobné jako u hroznů, ale v obráceném gardu. Ze stolních bys taky udělal víno leda tak na úrovni krabičáku. A jestli si dobře pamatuji z návštěvy jednoho statku v Normandii, tak tam kvasili jablečný mošt, ne rmut. Mimo jiné asi proto, že z něho, podle stupně prokvašení, dělají většinou tři produky - cider, pomeau a calvados. Našlo by se toho možná více, ale pro teď to stačí.
A už jenom taková technická poznámka, ve Springbank nikdy "nedozrávají" (wood finish), ale zásadně praktikují "double maturing". V praxi to znamená, že destilát zraje postupně v různých druzích sudů zásadně několik let, někdy (Gaja Barolo) zraje v druhém sudu déle než v prvním (4+5). :hand:

joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1764
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Springbank 12 yo Calvados Wood

Příspěvek od joy » 05 srp 2014, 18:36

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/36865
Alkohol:52,7 %
Velikost:vzorek
Aroma:svěží, kvašená jablka, lehce štípe do nosu
Chuť:ze začátku sladká, pak koření - pepř, celkově výrazná a zajímavá chuť
Dozvuk:spíše dlouhý, kořeněný, pepř, mírně slaný a dubová? suchost
s vodou:s vodou se rozvine, více ovocnosti - jablka, slad, méně pichlavého koření (má obroušené hrany)
Shrnutí:Opět jsem byl mile překpapen. Zase mi tedy trošku vadila ta ostrost, ale to už je asi vlastnost všech Springbanků.
Za vzorek děkuji Petrovi.

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6074
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Springbank 12 yo Calvados Wood

Příspěvek od Hunter » 11 kvě 2016, 09:03

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/36865
Barva:
Alkohol:52,7 %
Aroma:Ve vůni je calvados opravdu znát (psáno bezprostředně po ochutnávce Papidoux X.O. a Chateau du Breuil 15 yo). Štrůdl a trochu vůně typu zatuchlé dřevo. (82 b)
Chuť:Štiplavá, suchá, zdá se až lehce nakouřená (Highland Park styl). Koření, dřevo, možná až nakyslá ovocnost. (86 b)
Body:84
Shrnutí:Ochutnána na Króčovo "Calvados eventu". Párováno se skotským sýrem Cheddar. Lépě mi tento Springbank chutnal, než voněl, v porovnání s pravými calvadosy byl pro mě nejlepší z ochutnané trojice.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1851
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Springbank 12 yo Calvados Wood

Příspěvek od salam15 » 11 kvě 2016, 12:42

Zapomněl jsi napsat, že to bylo i po ochutnání jablečného štrůdlu, kterému jsi dal myslím 87 bodů :-D
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6074
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Springbank 12 yo Calvados Wood

Příspěvek od Hunter » 11 kvě 2016, 13:02

:D
Štrůdl dostal 95 bodů, a to jen kvůli tomu, že jsem si nechal rezervu pro případ, že by někdo vytvořil nějaký ještě lepší. Króčův štrůdl byl prostě fantastický. :character-chef: (Sorry Króčo, smajlíka bílého kuchaře jsem nenašel).
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 8976
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Springbank 12 yo Calvados Wood

Příspěvek od Nethar » 11 kvě 2016, 13:11

Tak tady máš :pancake: Nebo starý dobrý: :law-police:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Springbank 12 yo Calvados Wood

Příspěvek od Króča » 11 kvě 2016, 14:40

:lol:
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

Odpovědět